CITARASA RINDUAN

Friday, April 27, 2012

Pecel Lontong santapan orang Jawa.


Salam pagi jumaat sahabat, nampaknya cuaca agak panas gitu. Bagi suri rumah tu.. time gini cepat2 lah sidai pakaian, cepat keringnya, petang nanti dah boleh lipat segera, lepas tu.. kita tidur.. heheheh

Memandangkan jumaat cuti bagi CR, maka selain aktiviti berjogging dan mengziarahi tanah perkuburan islam di kampung tercinta, selalunya kepala akan berfikirlah apa menu sarapan, makan tengahari dan menu makan malam buat keluarga tercinta... boleh botak rambutku asyik fikir menu makanan.. hahahha

Kebetulan, semalam petang MIL cabut pokok cekur.. MIL kata dia teringin nak buat PECEL LONTONG, eweahhhhhhhhhhhhh!! walaupun aku ada sedikit campuran JAWA, tapi idaklah pandai buat pecel lontong. Rupa-rupanya sama jer buat kuah pecel macam masak ikan keli dan lain2..
Jom semak resepi (kredit untuk mak mertuaku)

Bahan-bahan Kuah Pecal

  1. 100 gram Kacang Tanah *** Digoreng
  2. Bawang Putih 5 Biji** Digoreng
  3. Cili Padi 15 Biji*** Digoreng
  4. Bawang merah 5 Biji*** Digoreng
  5. Buah cekur  4 Biji
  6. Gula
  7. Garam
  8. Asam Jawa atau gantikan Sos cili
  9. Sedikit air


Bahan-Bahan

  1. Lontong 1 biji ukuran lontong segera, tapi kalau buat sendiri, selalunya lebih lembut isinya korang boleh sediakan awal, ukuran potongan dalam semangkuk besar
  2. Tauger (dibersihkan, di rebus dengan air panas)
  3. Timun (dibersihkan, dikupas kulitnya dan di racik halus)
  4. Bawang goreng (boleh buat sendiri)
  5. Ulaman atau gantikan daun salad.


Cara Menyediakan


  1. Blander halus bahan-bahan yang telah digoreng, masukkan garam dan gula, tapi jika suka cara menumbuk, korang boleh tumbuk halus sedikit demi sedikit bahan-bahan yang telah digoreng. Masukkan air perahan asam jawa.
  2. Keluarkan kedalam mangkuk, gaul sebati
  3. Masukkan lontong, daun2 ulaman kedalam mangkuk, tuang kuah pecel, hias dengan kreativiti anda.
  4. Selamat mencuba

PS: belah malam, akan menerima kunjungan dari adik beradikku dari KL, kemungkinan.. 2 hari aku kan bercuti ke kampung, siapa area Felda Tenggaroh Mersing, jom.. gather2 ke Tanjung leman..




18 ulasan:

kakchik@ella said...

Kuah pecal kalau ada cekur memang best!!

mama maman aka yana said...

kalu mknn jawa yg terlatest mama try ialah nasi ambeng.. hehehe.. sedap..:)

Sari Yusa Ibrahim said...

dah tiga empat kali ku menelan air liur ni...

Mas said...

hmmmm...sedappnya ayu...
apa lagi air tangan mertua....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

belum pernah rasa lagi...

assalamualaikum kak ayu

azam said...

sedapnya.......terbaik

azam said...

dah lama tak merasa ni....hehehe

azam said...

dah lama tak merasa ni....hehehe

Citarasa Rinduan said...

kakcik:
sedap kannnn.. bab buah cekur tu y pembuka selera

yana:
nasi ambeng yang bau cekur tu kat urap..

kak YUS:
aduh.. jatuh kasihan

LYDIA:
adikku LM, waalaikumusalam.. ada rezeki nanti kak buat ya

AZAM:
sah. dah terliur2 nie.. heheheheheh, komen sampai 3 kali.. hehehehhe

MAS:

Sheila Shafeareen said...

salam sdp ni kak pernah mkn sekali kat tg karangs elangor..kita pun ada darah jawa banjar ni....hehhehtp ckp mmg dah x tau dah...nak try lah kak bila balik cuti minggu dpn

Amie said...

Assalamualaikum,
ni Jawa seorang ni dah sesat kemari... nak makan juga lontong santapan orang Jawa, lamanya tak merasa cekur...mmmm

Pok Amai-Amai said...

Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuu! Sedapnye! Sedapnye! HAruslah sy salin resipi nie! Ouh!!!!!! Lapar!!!!

Mamamya said...

akak org jawa...mak/ayah dua2 jawa mmg pure jawa lah ni tp x penah tau ada pecal lontong...1st time dgr nih... :)

bestnya b'kelah n makan2 kat tg/leman..akak dah lama x ke sana...

cinnamon.com said...

sedap ni ayu..

resepi jawa..nnti nak cuba buat.

eiela said...

tak pernah makan nih,

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam.... dik Ayu.. dik Ayu... kenapalah post pecal yang sedap tu.. mana nak cari???... balik sambil nangis sepanjang jalan.....

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

sedapnya..
eija mmg suka mkn pecal..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam kenal CR...
mmg pecal kalau ltk isi kecur mmg lain dari lain rasa nyer mmg sedap :P