Asalnya rojak mee ada dijual di citarasa rinduan, namun 10 tahun bertahan, MIL hentikan penjualan kerana memikirkan risiko bahan2 yang banyak, dan permintaan yang sedikit….
Jom, kita sama2 lihat apa resepi kuah rojak istimewa ini
Bahan-bahannya
1. Bawang merah 6 biji (dikupas kulit, dibersihkan)**
2. Bawang putih 4biji(dikupas kulitnya dan dibersihkan)**
3. Halia sebesar ibujari (dikupas dan dibersihkan kulitnya)**
4. Kunyit basah (dikupas kulitnya dibersihkan)**
5. Belacan (sedikit sahaja)
6. Lada kering atau cili padi **
7. Minyak masak untuk menumis
8. Air
9. Keledek 2 biji (dikupas kulitny*a, dibersihkan dan direbus) ***
10. Biskut marie 4 keping **
11. Kacang tanah 200gram (digoreng)***
12. Garam sedikit
13. Ajinamoto sedikit
14. Gula 4 sudu
15. Bijan 200 gram
Cara-cara menyediakan
· Blander kesemua bahan bertanda **, kecuali keledek, kacang dan biskut
· Tumis bahan yang bertanda ** dalam kuali panas yang berisi minyak, masukkan gula, belacan, garam dan ajinamoto.. tumis hingga betul2 masak (minyak akan lari dari bahan)
· Masukkan bahan yang diblander bertanda *** kedalam kuali yang sama, masukkan air, kacau hingga sebati jika kurang cair masukkan air sedikit demi sedikit
· Apabila sudah masak, masukkan bijan, matikan api
Hidang bersama jemput2 kosong, jemput2 sayur, telur rebus yang digoreng, fish cake yang digoreng, daun salad, lada hijau, tauger, tahu goreng, kentang goreng, temper goreng, lebih enak ditambah dengan mee yang telah di rebus dengan air panas…
Selamat mencuba…..
PS: Esok pagi ke hospital… moga urusanku disana bersama en zalie dipermudahkan.. amin…
12 ulasan:
abah jaga lg ni..wah makanan..ni wat rasa lapo ni..hehehe
kak ayu.. tun x tido lagi.. tgh tunggu kek masak, esok ada jamuan raya kt opis hasben. tun suka sgt mkn rojak mee! nnti dh habis musim diet, tun try resepi MIL kak ayu nih =)
Assalam kak ayu,rojak nih lbh kurang pasembor kalo kat uatara kak,mak sy pon da letak biskut marie utk pekatkan kuah,pastu tambah juga kismis/kurma yg dikisar,mmg best..Sedap nmpk rojak akak,Kak Ayu,moga semua urusan akak n En Zalie esok dipermudahkan..
abah khalisha--
agak2 tadi kita berselisih roket agaknya.. hehehhehe
ayu diblog abah, abah diblog ayu...
jgn makan malam2 abah.. nanti perut buncit.. hehhe
tun--
hah!!
lepas dah dapat tubuh idaman, try buat ya sayang..
tun.. kek apalah kamu buat tu.. nak tengok!!
waalaikumusalam zaliedana--
betul tu, di utara kalian tiak pasembor kan..
biskut marie mmg untuk pekatkan kuah, kadangala ada yang tak suka. dan ada yang letak tepung jagung..
macam2cara kan??
terima kasih dik, moga semuanya dipermudahkan esok hari....
saya nak cuba la kak, nampak macam best je nie..
oo.. jauh beno lari namanya..
lama dah tak pekena..
kali terakhir sampai masuk spital hara2 keracunan makanan maa mengandung dulu..
semoga urusan ayu dipermudahkan dan ayu tetap kuat..
Kisah benar - Harimau jadian ini makan buah dan tumbuhan jadi tak perlu terlampau takut walau kadangkala makan daging juga | Semekar Kasih
wahh.. sedapnye.. berair mulut ni kak.. bajet xde nk beli ni.. haha.. tunggu kak blanja r.
ko buat siap2, nanti aku pegi makan
isk2..best ni~
Ayu,
akaka dah bookmark recipe ni..boleh coba nanti.
Rajinnya AYU.
Kak Azie memang minat Rojak or Mee Rojak ni, tapi nak buat memang tak reti dan malas. hehehehe Makan jer rajin.
Amy--
cuba ya..kalau lebih enak tambah sengkuang.. ragup jer kan..
cikgu isza--
di johor tiak rojak mee sebenarnya, tapi ayu tak suka makan mee... so makan dengan jemout2 dan tepung2 yang dibuat tu jer..
tempat cikgu tiak pasembor kan?
Zul--
wah!!! nanti singgahlah kesini.. kak buatkan ya
eelobor--
beb.. nie menu aku berbuka puasa semalam.... sesekali try kan....jom.. makan sama2
yong--
sini dik, makan sama2 ada lagi nie.. pagi nie kak tak puasa.hehhhe
kak yan--
try ya.. nanti syer dalam blog..
kak azie--
kak...........
kalau kak singgah sini, terus 100%ayu jadi semakin tabah.. hehehe
jom turun johor, ayu buatkan utk kak dan en suami...
Post a Comment