Assalamualaikum, selamat malam……alhamdullilah, dah 13 hari kita berpuasa,syukur kerana kita diberi peluang sehari lagi untuk menunaikan ibadat puasa…semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki
Hari nie
Hari niekan, tak adalah menu istimewa nak kongsi ngan korang…hanya menguji kemahiran yang tak betapa sempurna untuk diri sendiri..akhirnya terhasillah karipap inti ayam, resepi nie aku ambil dari sis Mas (duniaku)…terima kasih sis Mas, tapikan adalah aku derhaka sedikit..bukan niat nak menambah-nambah atau mengolah resepi…tapikan…aku kekurangan rencah di peti ais…itu yang terolah sedikit dari resepi asal…minta maaf sis Mas
Untuk kulit karipap inti ayam ini aku perolehi dari ibunda JUMIAH RAMLI terima kasih bonda,.
Jom kita semak sedikit resepi mudah ini
Bahan-bahannya
Kulit(tepung)
Tepung gandum 400gram
Minyak masak 10gram dipanaskan
Planta 2 sudu the dipanaskan diatas api
Air Garam suam
Inti Ayam
Keledek dan kentang 5 biji (dipotong dadu)
Serbuk kari ayam 1 bungkus RM 0.60
Bawang merah 3 biji blander
Bawang putih 2 biji blander
Ikan bilis atau udang kering (secukup rasa) blander
Garam 1 sudu teh
Ajinamoto 1 sudu teh
Gula 1 sudu teh
Isi ayam (bahagian dada) dipotong dadu
Daun kari
Daun sop
Minyak masak 10gram
Sedikit air
Cara-cara membuatnya
Kulit
- masukkan tepung gandum ke dalam bekas,tuang minyak dan planta pastikan masih panas, ianya pasti menghasilkan kulit karipap yang rangup
- uli tepung tersebut, masukkan air garam suam sedikit demi sedikit
- apabila sudah sekata dan lembut, buat bulatan untuk menghasilkan sebiji kulit karipap, ulang hingga habis.
Inti ayam
- panaskan minyak, masukkan daun kari, tumis bawang merah,putih dan ikan bilis/udang kering hingga naik bau, masukkan serbuk kari ayam.
- masukkan kentang/keledek/isi ayam, gaulkan dengan garam, ajinamoto, garam dan sedikit air
- tunggu hingga isi karipap itu empuk, perlahankan api, masukkan daun sop..apabila sudah empuk dan kering matikan api. Sejukkan inti ayam ini supaya inti tidak cepat basi.
Cara menjadikan sebiji karipap
- ambil sebiji kulit karipap, leperkan dengan mengelek mengunakan roll,
- masukkan isi inti ayam –terpulang anda samada isi dibubuh sedikit atau banyak,
- bentuk sama ada dengan kreativiti sendiri atau pencetak.
- panaskan minyak masak, apabila minyak panas, perlahankan api baru masukkan satu persatu karipap yang sudah terhasil
- apabila karipap masak kekuningan, angkat dan sedia untuk dihidang
SELAMAT MENCUBA
12 ulasan:
AYUUUUU...
kita baru jer baca resipi tu kat blog MAS dah plan nak buat inti yg ada telur rebus tu, dia dah buat duluuuu... tak aci laaarrrr.. wuaaaa!
ini tak boleh jadi, Kak Azie kena buat jugak..hehehehe
singgah walau sakit kepala
sis azie
hahahahha...sakit perut ayu tahan gelak nie
cuba sis..kreadit to sis MAS DUNIAKU
awe
banyakkan rehat sayang..
semoga segera sembuh, kamu kepenatan sbb persembahan itu hari kot.....
tq kak mungkin kot..pastu tadi kat ofis penat jugak...huhuh
yer..kamu pi kluar masuk opis..turun naik mahkamah...
istirehat sayang
selamat ulangtahun..
semoga cekal mengharungi ujian yang mendatang dan berbahagia selalu hendaknya..
gebu jer nampak karipap tu.. :D
cikgu
terima kasih atas doa cikgu terhadap hubungan kami
bab gebu tukan..kalau minyak plus planta...lagi-lagi yang masih panas...sure menjadi, ranggup jer
salam ayu, dah buat yer karipap inti sedap tu...nampak cantik2 karipap ayu tu...memang sedap kan ....maceh yer mencuba...
selamat ulangtahun untuk ayu dan suami...moga rumahtangga kalian kekal abadi selamanya...moga bahagia selalu dan sentiasa dirahmati, diberkati Allah sentiasa...
salam sis
tq yer sebab sharing resepi..ayu terpaksa derhaka sikit....sebab en suami tak leh makan daging lembu dan telur...
minta maaf eik...heheheheh
terima kasih atas ucapan dan doa sis itu yang pasti ayu bersyukur berkawan dengan sis.....
PS : sukar nak cari sahabat yang terbaik dialam reality...akhirnya bertemu jodoh.....terima kasih sis
amboi... makin jadi2 nih...
gerenti kalau kita jumpa mesti dpt makan best2 kan.. hehehe..
selamat pagi k ayu..
selamat berpuasa.. :)
selamat pagi kellaku sayang
adeh....makin lama makin panasss...makin sejuk....hahahahha.....
insyallah..sis pun ingin sekali mengenali kamu
Post a Comment