CITARASA RINDUAN

Tuesday, August 17, 2010

PENGALAMAN BUAT BAJU RAYA-eik, sampai sekarang aku tamo pegang mesin jahitlagi...serik beb-


Apa pasallah tak siap-siap baju kurung aku nie?, raya dah hampir sangat nie, bajunya dah dipasang kekek, dah siap klim bahagian tangan dan kaki kain, semua dah di cantumkan dan di jahit...tapi apasal leher belum kena tebuk nie....

Aku dah mula gelisah.....eik, mana boleh jadi, kalau baju belum siap alamatnya, tak bebajulah aku...aku pun bukan ada baju lain, ibu pun satu....suka buat baju lambat-lambat...lainlah abah kaya, boleh beli siap kat bandar Johor...Baju tahun nie sama warna, bunga-bunga kecil, akuTebal, kak long, adik...baju kami satu kayu...

Risaunya saat nie, Aku dah mula panasss satu badan...puasa, puasa juga...tapi kalau aku dah mula gabra gerenti semuanya tak kena..peluh kat dahi macam pi jogging 5km.

Macam biasa, kalau aku dah tak sabor, aku pasang niat.....kena teruskan misi...aku kena buat sesuatu.. aku nak jahit sendiri leher baju raya nie....lagi 5 hari nak raya, dah janji ngan jiran sebelah rumah nak beraya ke rumah tok ketua kampung, boleh dapat 50sen. Boleh beli aiskrim kat kedai cik sal.

Pandang kanan, adik aku yang umur 6 tahun duduk depan tv, menghadap tv yang tak ada colour, hanya hitam putih..tv dulu-dulu memang tahan, jenama pun bagus SINGER. Kak long pula pergi mana agaknya?, kalau dia tak ada, mesti buat kuih untuk berbuka.. dia suka memasak..sampai sekarang pun rajin masak, kalau aku bagi resepi dia terus masak, yang peliknya sekejap jer..tahun depan minta resepi lagi...adoi......sabor ajer lah...kan...kan..

Kami 3 beradik aje, era 80 an..ibu dan abah sibuk uruskan kebun kelapa sawit. Kalau orang tua kami ke kebun, kak long yang jaga kami...kalau kami buat nakal, kak long yang handel..sembunyikan kenakalan kami...tapikan...aku dan adik tak pernah nakal sangat..suka main sama-sama...kalau gaduh aje, aku yang kena mengalah, adik aku memang garang....tapi garang-garang dia, dia tetap baik hati, suka bantu bila orang sakat aku.....heheheeh

Bila aku lihat tak ada sesiapa yang harus aku takutkan, aku terus capai gunting...ibu mesti letak dalam laci mesin jahit..senang nak ingat katanya.....

hah!!!, jumpa pun....ada juga gunting dalam laci.....pandai ibu simpan, senang aku nak teruskan misi selanjutnya...hahahhaah.....


Zus......Zassss.........bunyi gunting memakan kain baju raya aku.....aku senyum puas....aku berjaya memulakan misi,....sikit lagi nie..dan lagi.......yes.... akhirnya....yahooo....aku berjaya tebuk leher sendiri...bijak.....bijak si siti rahayu abd rahman nie, anak berdarah boyan lah katakan.....

Aku dah tak sabor nak gayakan baju yang dah di renovate oleh aku, terus menuju ke cermin gerobok, dulu-dulu almari baju dan almari solek satu biji.....murah dan jimat ruang....

Eik, apasal nie...apasal pelik benor baju nie.... Lah........tak macam sama macam baju raya tahun lepas ajer......, aku dah start risau semula.....kalau sebelum nie aku gembira sekarang dah tukar gabra...warna kulit yang sedia hitam manis dah tukar ke warna lain..pucat lesi...macam mayat hidup.

Ooiii, ko buat Huruf condongapa? ko ambil baju raya yang belum siap tu buat apa? Ibu belum siap tebuk leherlah....................alamak, kak Teballong lah aku sah start perasan apa yang aku lakukan, terus bebel...dan bebel........

Kak long, terus pusingkan bahu aku....terus dia tutup mulut....control mulutnya yang melopong.........


Ya, Allah, ko tebuk sendiri???????........ko salah buat, mana ada orang tebuk sebesar ini, dah salah nie, siap ko kena leter ngan ibu nanti........panjang lebar leteran kak long.....



Aku tak boleh nak kata lagi...memang aku silap....leher baju raya aku sebesar tudung saji....lagipun mana ada orang pakai baju raya, lehernya sampai paras dada....

Oh tidak, tahun 1989...baju raya aku sehelai tshirt dan sehelai seluar......adoi......serik gile...

PS sampai sekarang aku tamo belajar menjahit, nasiblah en zalie dapat aku.....

(gambar kenangan raya 2009, raya yang ke 8...ada open house di rumah kawan en Zali, yang pasti masa nie aku menggayakan baju yang bukan ku jahit tapi hadiah dari suami tersayang)

14 ulasan:

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam kak..
mak awe tukang jahit..dulu mak awe jahit baju org lain sampai baju anak2 tak sempat jhit sebab tak sehat...skunk tak jahit dah...pencen..heheh

~ awe nak cube ikut mak jahit baju.tapi kena p kelaz jahit dulu ~

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam sayang

ibu sis pun menjahit, kami tak pernah pakai baju buatan orang lain....sampaiakn long dress or gaun..ibu yang buat..

PS awe, kena belajar bakat mak awe tu.......mana tahu, awe berjaya...

azieazah said...

kahkahkah! lawak, tak sabar punya pasal tebuk sendiri, tapi tebuk macam tupai tebuk kelapa. Lagi besar lagi sedap.

hehehehe... kenangan betul la AYU.

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

sis azie

ayu kan..memang gatai tangan.....

akhirnya merana sendiri, serik sungguh....

yang pasti setiap pengalaman semasa kanak-kanak ianya sesuatu yang paling hebat....wink..wink..

Nur Hawa Mohd Zin said...

kak ayu...awe mmg ada azam nak masuk belajar jahit ni..tq kak..awe akan usaha..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

chaiyok2......tapikan awe..sis suka lihat ketabahan awak.....

nasyid....ada masa online....sis bangga kenal awak..

Nur Hawa Mohd Zin said...

Allahu Akhbar kak...akak lagi tabah tau..ngan keadaan dan situasi akak skunk ni...awe kat umah tak da wat ape, nak tgk tv cerita sume tak best..better online macam2 info dan kawan dapat...nasyid ni pun sampai 25 sept (pertandingan peringkat parlimen) pastu kalu tak da undangan mana-mana...tak da lah training....akak jangan lah pandang awe tinggi sangat...segan awe kak

SHAZA said...

klaker ler....sian dia tak der baju raya dah masa tu kan!!!

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

awe

yang pasti kita sama2 ada kelebihan..jgn pandang rendah antara satu sama lain..

hehehehe..wink--wink

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

shaza

tang baju tu tak kesian sangat..

yang paling kesian...ibu kita marah, sampai jiran sebelah umah semua datang...malu gile....umah felda....biasalah..jiran dekat2...

adoii.......serik sungguh.

Nur Hawa Mohd Zin said...

betol..betol..betol.. (versi upin ipin) heheh...nice to meet you kak ayu..selamat bersahur dan berpuasa...muah! bling..bling

alinac lover said...

nenek saya pon pndai menjahit :)
dulu dok jahit bju2 jiran

Lelord said...

ayu...makakak dulu pun menjahit. mmg kami adik-beradik baju x penah tempah...baju sumer siap dh nak raya pasal mak bz siapkan tempahan org....uwaaaa punya la sedih pasal takut tak berbaju time raya. hahahhaha tapi xde la plak akak nak lobangkan baju sndiri

aDisH.sHidA said...

ayuuuuu...kelakar la kamu nie...bayangkan ayu pakai baju yang leher luas...woooooooooooow seksi nya...mesti ramai dak lelaki kejar time raya tu hehehee