CITARASA RINDUAN

Sunday, August 22, 2010

Pau sambal tenggaroh, mersing

Petang nie, aku mencuba pau sambal, kegemaran ibunda tercinta, resepi yang amat mudah, jua ilham dari ibunda JUMIAH RAMLI, resepi ini seperti entry sebelumnya iaitu kuih donut, doh yang senang dan mudah untuk di sediakan oleh para ibu.

Tanpa buang masa kita layan resepi ini, sebelum tu kan nak ucap terima selamat ulangtahun kelahiran ayah mertua tersayang HAMIS B ABU, semoga abah sihat dan dirahmati Illahi. Amin…

Bahan-bahannya

Tepung gandum 400gram

Minyak masak 500gram

Mauri-pan ½ bungkus yang jual seberat 11 gram sebungkus

Garam 1 sudu teh

Gula 2 sudu teh

Susu tepung( ayu gunakan Anmum) 3 sudu teh

Planta 3 sudu teh

Air suam sedikit sahaja

Sambal tumis

Lada kering 200 gram

Ikan bilis atau udang kering (ikut kesukaan anda)

Bawang merah 3 biji

Bawang putih 2 biji

Sos cili 2 sudu the

Gula 2 sudu teh

Garam 1 sudu the

Ajinamoto 1 sudu the

Minyak masak 10 gram


Cara-cara membuatnya

  1. bubuh air suam ke mauri-pan, biarkan seketika dalam cawan. Masukkan tepung ke bekas untuk mengandum, masukkan planta, gula, garam dan susu tepung berserta mauri pan.
  2. Apabila siap mencampurkan kesemua bahan-bahan uli tepung dengan air suam sedikit demi sedikit, uli sehingga adunan menjadi lembut,
  3. Mula mengasingkan 1 biji pau, pastikan apabila meletakkan pau ke atas dulang, perlu dijarakkan antara satu sama lain kerana adunan akan membesar dari adunan asal.
  4. Biarkan seketika, adunan pau itu, Panaskan minyak, apabila minyak masak sudah panas, sederhanakan api, bertujuan agar pau masak dengan sekata.
  5. Apabila warna pau sudah kekuningan, ianya sudah boleh diangkat dan ditoskan
  6. Sedia untuk memotong bahagian tengah pau, potong sebelah sahaja, masukkan sambal tumis tersebut, sedia untuk di makan seisi keluarga.

SELAMAT MENCUBA, adunan menghasilkan 26 biji pau sambal

8 ulasan:

cikgu isza said...

salam ayu,
saya teringin yang ibu saya buatkan tapi..
malas pula nak ngada2 nyusahkan dia..
beli jelah walaupun tak sama..
:(

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam cikgu

saya belum ada kesempatan nak rasa air tgn ibunda. hampir 4 bulan lamanya

windu sangat kat beliau

azieazah said...

Salam AYU..

donat tu pun Kak Azie belum try lagi. Tapi rasanya pau ni lagi senang dan kena try gak. Anak2 suka ni.

Lagipun orang yg ada anak ramai mcm Kak Azie ni, lebih baik buat sendiri dari beli.

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam dan selamat pagi sis

tak apa sis, ikutkan donut tu lebih senang sbb hanya blander gula...

kalau pau tu....kena masak sambalnya..agak remeh sedikit

apa2 pun ayu wish good luck, air tangan ibu adalah yang terbaik..pasti anak-anak sis suka..

selamat mencuba

kella said...

tahu tak.. kita sangat suka kuih ini! dah 2 kali beli kat pasar ramadan sebab teringin sangat! tapi... tapi mcm tak semengah je! diorang ni jual cam tak ikhlas je.. isinya ciput je.. taksedap lak tu.. adooi.. rasa tertipu je..
apalah salahnya buat tu biar benar skit.. cukup isi dan rasa semua..

huhuhu..

yang k ayu buat ni sure sedap! sure punya!
ok, pjg umur leh try buat nih! mkn la puas2 hehehe.. tq.. :D

kella said...

tahu tak.. kita sangat suka kuih ini! dah 2 kali beli kat pasar ramadan sebab teringin sangat! tapi... tapi mcm tak semengah je! diorang ni jual cam tak ikhlas je.. isinya ciput je.. taksedap lak tu.. adooi.. rasa tertipu je..
apalah salahnya buat tu biar benar skit.. cukup isi dan rasa semua..

huhuhu..

yang k ayu buat ni sure sedap! sure punya!
ok, pjg umur leh try buat nih! mkn la puas2 hehehe.. tq.. :D

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kella sayang

kesiannya kamu,kalau kamu berjiran..sure sis hantar semangkuk...

sis pun niaga kat bazar, tapi kuih ada org lain yang hantar...memang saiz agak kecil..rasa eik....sabor jerlah kan...

kella, cuba tau......hope menjadi..

Nens Collection said...

sedappnyerr..sy panggil berger malasyia..;)