CITARASA RINDUAN

Monday, January 9, 2012

Dia tak apa-apa aku pula yang risau


Dari jam 6 pagi aku dah mula uruskan kedai.. hati tak berapa nak okey gitu..
Kalau sebelum ini sekolah kat situ, pasti dia belum bangun lagi. Pasti dia menangis minta di dukung, minta dimandikan.. dan akan menangis tak henti2 sampai depan sekolah..

Jam 7 setengah pagi, aku balik rumah.. wahhhhhh.. dia dah bangun dan minta temankan mandi,. Aku tak perlu nak pujuk2 macam dulu lagi… dia sendiri sabunkan rambut, seluruh badan dan pakai sendiri bajunya
Sangat berbeza, sungguh!!, dia yang dengan rela angkut beg sekolahnya..

Aku rasa sangat lega, memang ketara perbezaan anak daraku bersekolah di PASTI

Dok sedap memasak lauk tengahari di Citarasa Rinduan, walau ada kerisauan sebab hari ini hari pertama persekolahnya, sahabatku yang singgah membeli makanan siap berkata

Ayu, anak ko senangnya… steady jer dia dalam kelas

Dan…
Ayu, anak ko tak melalak macam anak akak

Dan lagi………
Ayu, kak penat tunggu si dara kak, dia tak mau kena tinggal, umai pulak tukang pujuk….

Jawab aku, Umai dah berubah.. syukur, Hijrahnya kesekolah baru betul2 boleh mengubah tingkahlaku anak daraku, tahniah Umai. Ibu bangga dengan kamu sayang



PS: dan.. syukur, alhamudllilah, sebab datuk Anuar Ibrahim dibebaskan atas tuduhan meliwat.. salah atau tidak itu antara dia dengan Tuhan.

47 ulasan:

norhidana said...

heheheh bgsnyer... umai dh jd big girl lah kak...

Mas said...

ayu...miss u sesangat...
alhamdulillah..umai makin matang dan berdikari..
senang hati uminya kan...

nur said...

Bagusnya umai.. Da matured gitu.. Kak Ayu.. Rindu akak..

Citarasa Rinduan said...

dana--
syukur,, kak rasa lega sangat.. minta2 dia lebih pandai berdikari.. kak entiasa sibuk uruskan kedai....

mas--
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. sahabatku singgah sini.. miss u too,

nur--
alahai.. adikku seorang ini, mana menghilang dik.. kak lama tak jenguk kamu, nak pi lah...

gadisBunga said...

Umai ni pandai berdikari ni.....rindu dia! :)

Huda said...

bagus umai, mudah2an umai akan jadi budak yang baik..

Citarasa Rinduan said...

Gb-
dia nak jadi macam cik GB katanya.. hehehhehe.. pasti umai rindu kamu dan sha jua

Huda--
aminnnnn.. terima kasih huda ats doamu

Rai said...

kalau saya pun risau ayu..

alhamdulillah..betul lah ayu.. pada saya bukti tu memang sangat sangat tak kukuh nak sabitkan kesalahan kat dia..kalau sabit jugak memang nampak yg mahkamah kita teruk..hehe..

Zurina Hj.Zainal said...

anak awak dh tak nangis...alhamdulillah....anak saya pun sama juga...tapi mama dia yg macam nk nangis...huhuhu...:(

Daddy Ziyyad said...

Dah nampak perubahan hasil ke PASTI kan...Alhamdullilah

eelobor said...

aku pun tgh memikirkan perkara yang sama bakal terjadi pada muaz....

tun_telani said...

wahh.. bagusnya umai.. alhamdulillah..

munna said...

bagusnya Umai...anak munna ntah macamana lah nanti nak masuk sekolah thn depan

wan nurul hezrina said...

gud surl=)bangga!

Dalila Hamid said...

bagusla macam tu... semakin besar samakin matang... pndai bawa diri sendiri

Gee® said...

waaa....hebat Umai!!

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. satu hijrah yang baik.. tahniah buat umai..

Along Maklong said...

umai is a good girl..
senang hati mak dia kan.. hehe

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhhhhh baiknya dia tak nangis2 ke sekolah.... good girl =)

Munnafendy said...

lega kan kak bila anak dh pndai buat semua sndri..umai bijak =)

diana said...

bagusnya,..dah boleh berdikari..:)

kakcik said...

Umai dah jadi 'big girl'... :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

AYU - Kengkadang Akak pun kagum dgn guru2.. kdg kita mcm tak percaya yg anak kita boleh berubah (kpd yg positif, tak nangis) dgn begitu drastik.


Eh Ayu...problem akak smlm dah settle, next time klu Ayu menghadapi masalah yg sama, boleh la rujuk entry akak yg ni : Masalah LOGIN BLOG

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bijak umai, sama cam kak maisarah.sekolah tak byk ragam.tak susahkan hati ummi.

umai mkn apa tu?eskrem kacang hijau ke?bg ummi sket!

Ati Masrif said...

umai kan dah besar
dan lagi betul agaknya
semangat di tempat baru agaknya :)

mama maman said...

dia dah seronok ke sekolah dah la tuh.. mungkin dah jumpa geng..:)

mas saari said...

budak2 ni kak bila dah bersekolah dia pasti boleh berdikari sendiri..

Tinta Emas said...

okeylah tu..anak saya pun dah masuk tadika la nie..steady aje...anak perempuan skrag lebih kuat dari anak lelaki...anak lelaki paling ramai menanggis masa hari pertama..

Amy Syaquena said...

umai pandai berdikari la kak...dia budak yang bagus..

azian said...

akak...
muaz pun tak nangis g sekolah, tahun ni masuk pra sekolah...dia mcm seronok jek...tapi tak tau laa akan dtg mcmne...heheheh

Pok Amai-Amai said...

Yeay! Ayu, Umai kan bijak orgnya! Ada tokoh jdk pakar kaunseling nie! hiks~

LinRosly said...

Assalamualaikum Ayu
Selamat Tahun Baru 2012

*Mudah-mudahan Umai jadi anak yg baik dan anak yg cemerlang....alhamdulilah sesuai dengan sekolah baru kot...

Nur-nba said...

Bagusnya Umai.. Rajin2 belajar ye Umai.. Moga jadi kebanggaan ibu dan ayah.

Kalamhati said...

umai dah besar..huhu dia faham ibu dia sibuk..taknak nyusahkan ibu dia..good girl!

AZLINA said...

Assalamualaikum Ayu, rajinnya umai, bagus la sgt anak dara yg tomei ni! senang hati emak buat kerja kan!

p/s : Alhamdulillah, bebas!!!

Izan Ishak said...

tahniah umai... good girl dia kat sekolah ye. siap pujuk kawan lagi tu. so sweeet...

eiela said...

umai dah besar, dia dah pandai jaga diri.

jeBateja said...

itu anak akak....akak plak masa sekolah dulu2...melalak kan...kan.....ahakz.....ahakz.... Mee Bandung satu....

ajak said...

asalam ...salam kenal ... saya dah jadik follower awak ...sudilah kiranya menjadik follower saya ... nak minta tunjuk ajar ...tq.

alinac lover said...

syukur.. Umai dah besar :) x sshkan hati ibu nyer kan

kak..thanks kasi calendar..yong bru perasan semalam..padahal dah lama sampai..masa kemas bilik baru tersedar x bukak lagi sampul..thanks ye kak!

Kasawari said...

salam.. cilok2 sat jalan sini.. ermm gambar adik rupanya..huhu

p/s: Syukur Alhamdulillah..

My Little Diary said...

big girl don't cry
:)

Kella said...

bagusnya umai nih! dia dah jadi berdikari macam ibunya juga... =) terbaik... =)

Alin Marlini said...

anak perempuan lebih pandai menyesuaikan diri berbanding anak lelaki ayu...

ajak said...

Asalam ..ayu ..thank lawat blog saya ..terima kasih jugak dah follow ... Kiter kongsi ceriter ..tq

siti murni said...

Tahniah umai...sejuk perut ibu yang mengandungkan dia ye..:)

Alhamdulillah..perubahan yang baik tu, Ayu...mudah2an kekal la umai macam tu..

Fatin Mraz said...

alhamdulillah..perubahan yg baik..