CITARASA RINDUAN

Sunday, January 29, 2012

Istimewanya daerah Ayer Hitam selain menjual barangan cenderhati, Putu Bambu Special Juriah paling popular


Masih bercerita tentang kisah semalam

Perjalanan kami arah pulang ke kulaijaya, melalui jalan lama.. dari pekan Ca`ah, terus ke pusat cendermata, barangan perkahwinan turut dijual dengan harga yang murah. Tempat ini semestinya yang paling popular masyarakat kalau ke johor.. Ayer Hitam… 





Pasti korang selalu singgah ke sini, pelbagai barangan dijual dari buahan,makanan kering seperti keropok, dodol,kerepek dan barangan seramik seperti pasu dan pelbagai barangan seni masyarakat melayu turut dijual didaerah ini..



1 tempat yang paling popular bagi peminat putu bambu, korang wajib singgah ke balai polis ayer hitam yang lama.. lokasi keluarga Juriah mencari rezeki..Putu Bambu Special Juriah Ayer Hitam nama kedainya



Ramai pelanggan singgah kesitu.. sekotak putu bamboo hanya Rm 2.50 dengan 6 biji kuih tersebut didalamnya.


Rasanya sangat lazat, enak.. aku kagum dengan semangat perniaga tersebut kerana dengan menjual ditepi jalan mereka boleh menggajikan pekerja lebih dari 10 orang.. tahniah, baju pun sedondon bewarna oren..



Buah cempedak yang kami sekeluarga teringin sangat nak makan.. puas mencari, kali terakhir pada hari rabu lepas, harga sebiji jatuh Rm 46.. peeh! Ikutkan suamiku pasti dibelinya, mujur aku menghalang..

Dan.. rezeki kami, aku dapat harga yang sangat lumayan dan berbaloi bila isinya yang banyak dengan nilai RM20..

17 ulasan:

ckLah @xiiinam said...
This comment has been removed by the author.
Citarasa Rinduan said...

cklah--
pernah singgah ayer hitam?
jgn lepaskan peluang

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Akak dah lama tak singgah tempat2 jualan Ayer Hitam ni semua walau selalu ulang alik BP - JB (blk kg).. Asal lalu je tgh maghrib (tak elok utk kanak2).. entah la bila tah nk singgah, ada member kirim tudung saji.

eelobor said...

cempedak goreng....cempedak goreng...cempedak goreng

insan_marhaen said...

Apsal hari ini 2-3 blog yang IM ziarah ada gambar pasal nenas je.

IM tak suka makan nenas. Masam...

lieynanilaz said...

aduh!!...lama tak makan putu bambu...

Along Maklong said...

best dapat g air itam kan..
maklong pun baru g air itam hari sabtu minggu lepas.. macam2 maklong beli.. sampai tak termakan..

Mama Janet said...

kentang yg kecik2 tu i like

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mahei nyer cempedak?huhu.adik beli murah2 je klu kat neg 9 tu. tu pun klu isi tebal dpt 10 ulas je sebiji.klu mahal lbh sedap kot rasanya

jemarisuri said...

ayu wat js terliur je nangka tu...hehe...rasa cam manisssss je

Fatin Mraz said...

liputan yg ringkas dan padat.. =P
putu bambu tu nmpk sedap...

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Cempedak suka, putu bamboo pun suka! Cempedak tu, kalau tak masak sangat, buat goreng best !

Nur-nba said...

Memang sedap putu bambu tu.. :)
Lalu je tadi, tapi tak singgah..

suri solehah said...

tu dia sampai 46rm sebiji..kalau kt kg kita tak jadi hargapun huhu

ieda said...

teringat zaman akak duk JB dulu .. kalau balik kuantan selalu singgah ayer hitam nie ..

suka tgk cenderahati yg dijual ;)

aDisH.sHidA said...

putu bambu yang tepi jalan tu ke akak..shda pernah beli putu bambu masa balik dr kenduri umah mbe di batu pahat..masa tu kami menghala ke JB tatau la putu bambu nie ke yang lain..tp sedap sangat2

Papa-NtiQ said...

saya baru je upload pics kat blog masa gi makan putu bambu juriah. Kebetulan shopping2 kat Air Hitam. Rasa putu dia memang the best!!
Senang2 tu singgah la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik sini pasal makan, makan dan makan...tak de topik lain.
Dan kalu sudi tu follow ye blog saya TQ TQ