CITARASA RINDUAN

Wednesday, June 8, 2011

Panasonic vs penasonic, baru ku tahu!!


Sebenarnya entry nie, bukan nak bezakan antara ke dua-dua jenama tersebut... mahupun aku nak beritahu yang aku telah dilantik  jadi duta jenama barangan elektrik..tak layak beb!! Layak tukang beli bolehlah.... (kopak saku seluarku!!)

Hanya nak kongsi pengalaman yang telah aku lalui kat korang..

Korang masih ingat kes aku dengan mesin basuh ku?? Ala... mesin basuh baju auto 6 kilo untuk  MIL yang ku belikan, untuk memudahkan perkerjaannya kat rumah...(menantu mithali katakan..hehehe)

*******************

Serius nak habaq. Kami tak lah ramai, hanya 4 orang. Namun, pakaian kami cepat kotor maklumlah kerja dengan dapur , so kami belasah basuh baju hari-hari..kira gunakan sebaiknya mesin auto 6 kilo tu...

Jangka hayat mesin 6 kilo tu tak lama... hanya bertahan 6 bulan..(ganas kan!!!)

Asyik meragam, ala-ala bau hangit time mesin tengah SPIN “keringkan pakaian”

********************
Bengang punya pasal.. aku telefon kawan baik aku, suaminya bekerja dengan kedai barangan elektrik..
Aku request mesin basuh auto 11 kilo, call pagi, petang barang dah depan mata..

Memang besar, rasanya 3 hari tak basuh baju pun tak apa, puas hati sungguh bila mesin pakaian baru didepan mata... tujuan aku pilih muatan yang besar agar senang aku nak basuh cadar atau selimut dan apa-apa pakaian yang banyak time cuaca hujan...

Tapi, yang buat ku rasa agak terkilan... mesin basuh lama yang 6 kilo tu rupanya jenama penasonic!!! Itupun bila aku perasan mesin pakaian baru jenama panasonic, selama ini patutlah mesin lama suka buat hal.. sebab made in mana pun aku tak tau...

********************************
Go to Panasonic Global Home
Panasonic (パナソニック Panasonikku?) ialah satu jenama antarabangsa untuk pengeluar barangan elektrik Jepun, Panasonic Corporation (dahulunya Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.) Di bawah jenama inilah Matsushita menjual panel paparanplasma dan LCD, perakam dan pemain DVD, pemain Cakera Blu-ray, kamera video,telefon, ketuhar gelombang mikro, pencukur, projektor, kamera digital, bateri, komputer riba (di bawah subjenama Toughbook), CD mudah alih, kelengkapan stereo rumah, komponen elektronik dan semikonduktor, semuanya dipasarkan bawah cogan kata"Ideas for Life."

*******************************

PS:  baru ku tau panasonic made in JEPUN...harap-harap kekal lama bertahun-tahun dengan kami macam mesin kat kampung.. dah 11 tahun berjasa pada Ibu..pengering molek, bahagian mesin pun baik, tapi badan dah abis kedut (reput) dik sabun.. hehehehe

~selingan, jakunnya aku..... hanya tau pakai, tapi tak tau jenama yang terbaik!!~

Korang, ada pengalaman macam aku tak?? Jom kongsi..

23 ulasan:

Mas said...

ayu...mas dan suami suka guna barangan buatan jepun...
memang tahan lasak dan lama....
jadi boleh dikatakan barangan elektronic @ barangan elektrik kat rumah mas buatan jepun...
memang terbaik...
bukan tak pernah mencuba barangan lain yg harganya murah sedikit...
tapi memang mengecewakan...
berbaloi berbelanja lebih asalkan qualitinya terjamin...

Citarasa Rinduan said...

mas--
sebenarnya,. ayu jenis yang main beli jer...
skrang dah tau.. mmg kiranya ada pengalaman y buatkan ayu kn hati2....

lepas nie nak cari y terbaik dan tahan lama utk family..
thanks atas buah fikiran dan pengalaman mas ya....
amat2 dialukan....

Kak Aya said...

memang betul, utk dapatkan barangan berkualiti kena keluar duit lebih tetapi cukup puas hati.

Citarasa Rinduan said...

kak aya--
setuju juga komen kak...
mahal, tapi sangat berpatutan...

Citarasa Rinduan said...

opss.. kak aya first time singgah sini ya???

terima kasih kerana sudi ke blog citarasa rinduan..

alinac lover said...

hehehhe akak tersilap beli la dulu ek

eelobor said...

ko percaya tak mesin basuh kat umah mak aku jenama National hampir 20 tahun berjasa kat mak aku tanpa rosak

missbby said...

Panasonic tu National la..kalau barangan elektrik yang tahan lama dah tentu Panasonic...kalau ayu nak beli memang better Panasonic..tapi harga memang mahal sikitlah, tapi tahan lama..

Nur Hawa Mohd Zin said...

banyak barangan eletrik yang meniru seakan2 jenama terkenal..kena beware dan tgk betul2 kak...tapi jenama Jepun mmg agak berkualiti la :)

salina sayang said...

hahaha. PANASONIC ngan PENASONIC..banyak bezanye tu...haha. lain kali hati-hati beli barang ye kak..hehee

Hamizah said...

salam kenal ,
kita suka yg besar2 sbb kita xsuka basuh kain hari..

munna said...

dulu pernah juga tertipu dgn jenama tu skrg dah tahu mana yg bagus...

~izan~ said...

skrg kan byk jenama2 yg ala2 jenama terkenal..hehe,kalau tak pndang byk kali,baca blkg je mesti jd mcm kes ayu hehe..

tp bak kata org,alah membeli,menang memakai..mesin besar senang,sumbat selimut,suar jeans byk2 pun takpe kan =D

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
wah beli yg baru lagi yer akak... memang seronok kalau mesin cuci baju yg besar kan akak... diana pun suka yg muatannya besar gitu.. senang nak cuci benda2 yg besar kan akak...

ermm.. x per akak... skg dah dapat yg panasonic .. ehhehehe.. mmg baik jenama tu.. benda panasonic kat rumah nie pun dah 10 thn dah x perna rosak... :)

ejaescobart said...

Ayu,

Pensonic adalah barangan buatan Malaysia... pengasas syarikat ni dari Penang.. (berbangsa Cina).. pernah keluar rencana pasal barangan buatan Malaysia kat TV1 tak silap dulu...


Panasonic dari Jepun.. memang terkenal dengan kehandalan barangan elektrik nye..


tapikan, barang eletkrik kat rumah Eja macam2 jenama ada.. haha.. yang cap ayam, cap itik.. suma ada... :P

Bigdaddyz said...

tv,mesin basuh,peti sejuk.air cond...semua samsung....nasib baik tahun lepas dah buang semua...sakit hati ...

Fina Fento said...

mak ayah saya kalau nak membeli barang - barang elektronik ni satu perkara penting yang diorang tengok adalah brand. kalau yang bunyi pelik2 tu diorang tolak tepi siap - siap..

gedek! said...

janji ada sonic kat belakangnya...

Lelord said...

ekekekkeke senyum2 akak baca n3 ayu, huhuhu tu hah akak pun rasa ayu men beli je janji ada sonic cam uncle ckp

CT NoArIzAh ArIs said...

Kebanyakkan kualiti brg elektrik skrg ni dh tak sama mcm 10 ke 15 thn lalu harga je yg boleh tahan mahalnya.

logorithm said...

Lor... dah lama baru perasan? Hehe...

Tapi I tak pernah pulak dengar pasal brand Penasonic nih. Pensonic pernah lah.

Pensonic nih local brandname dari Penang. How good its quality is, I dunno laa...

Nama Pensonic adalah gabungan 'Penang' dan 'Sonic' yang bermaksud 'Sound of Penang'.

Entri terbaru --> Logorithm's Wordless Wednesday #1

acim said...

Nk tanya mesin basuh panasonic tu time basuh dia mmg putar slow le?

acim said...

Nk tanya mesin basuh panasonic tu time basuh dia mmg putar slow le?