CITARASA RINDUAN

Thursday, June 23, 2011

Tips berblog (part 3) BLOGWALKING


Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum, selamat pagi sahabatku semua..
Semoga indah-indah dan baik-baik bakal terjadi pada hari ini, semoga hari ini lebih baik dari semalam..
Selepas sahur, nak berbaring mungkin tidak.. molek ku update 1 entry untuk kalian..
********************
Kali nie aku nak sentuh berkenaan kunjungan balas ke blog kawan-kawan (blogwalking, BW)
Sebenarnya, aku pun jenis yang kurang online.. tapi… kadangkala BW menjadi 1 kemestian ke blog kawan-kawan
Disini aku beri beberapa tips untuk anda
1.       Pastikan kalian dalam keadaan yang sihat,.. kerana setiap entry kawan-kawan berbeza.. ada yang entry mudah.. ada yang agak berat..(emosi kena stabil ya)
2.       Komen dengan seikhlasnya, baca entry 1 persatu…(ingat, sahabat akan perasan jika kita tak baca entry mereka)
3.       Jangan tinggalkan komen lari dari entry sahabat kita… kecuali kita nak menyampaikan sesuatu
4.       Jika kalian sibuk, ingat pesananku..BW pada kelapangan anda… sahabat memahami keadaan anda, tapi.. jangan tidak BW terus, ianya pasti menyebabkan sahabat kecil hati
5.       Ingat, rajinlah BW ke blog sahabat anda .. lainlah blog kalian memang dah popular.

SELINGAN~http://abuhanifah2.blogspot.com/ LINK rumah baru Insan Marhaen… (ingat lagi blogger lelaki hero puan ibu suri???)
PS: kadang kala ku terlepas pandang, sila komen seikhlasnya, blog mana yang aku tak singgah lagi???

22 ulasan:

nuwairani ismail said...

terima kasih atas tips2 yg diberikan... perkara yg mudah, tp tak semua org mampu buat.. sy akan cuba ikut tips yg diberi...

Citarasa Rinduan said...

Nuwairani Ismail
sama-sama.. kadangkala kak culas gak bab BW.. tapi dalam seminggu tetap singgah ke blog kawan2..
tanpa komen..
heheheh

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

setuju sgt dgn apa ayu cakap..kengkdang bila sakit risau kengkawan kecil hati sbb x BW ke blog mereka..tp biasanya sy beritahu x dpt BW..

bg sy BW biar ikhlas sbb nk merapatkan hubungan rakan blogger bkn sekadar spy blog kita ramai pengunjung..

kalau org yg sekadar BW sbb nk tinggal jejak spy kita folo tp lps tu mcm x berminat nk kwn sy pon dh terus terlupakan blog mereka..

Citarasa Rinduan said...

Rina--
ayu setuju sangat2..
kadangkala orang yang hanya nak pekenalkan blog mereka hanya diangin lalu..

dah itulah sebab kita terlupa mereka..
BW biar ikhlas

eelobor said...

elesss....contoh komen yang lari dari tajuk seperti di bawah,

ikan bakar???

huhuuh...kan x de kena mengena dengan entri tetapi kita mahu menyampaikan sesuatu kepada tuan rumah. betul tak ayu?

Lelord said...

Setuju dgn ayu tq ngan tips tersebut.
Kul 1.50pagi waktu doha aduhh komen diatas ni sebut pasal ikan bakar....lapo tetiba

azieazah said...

Kak Azie setuju dgn komen RINA aka CIK BETTY di atas tuh.

Malah ada juga yang sengaja copy paste ayat yg sama di banyak blog dgn tujuan berkempen mencari followers sedangkan dia tak baca pun entri kita.

Kadang2 pula kita jer rajin masuk baca dan komen, tapi tuan rumah tak pernah kisah pun. hehehehe. Tu kes busy terlampau tu.


Goda Boleh Tapi Jangan Godam: tetap ada kaitan, kan?

missbby said...

Betul la ayu..kadang2 kita pun culas bw, tapi bila ada masa kita bw jugak, dan baca entry orang betul2..macam ayu jugak dtg bw blog saya..tq banyak2..

ibundo said...

kekangan masa menyebabkan kita tak dapat nk bw ke rumah rakan hari-hari. Lainlah kalau kerja kita memang ngadap komputer je kan. Harap-harap kawan-kawan kita tu paham..

eqbalzack said...

salam ayu,
info yg bagus ni.
abg eq boleh di katakan rajin sket sebab universiti cuti sampai bulan 9 ni. so abg eq cuti2 masa buat GA, dan blogwalking..

psstt ayu..key chain abg eq dah pos semalam. nnt dah sampai sms ok...

Kakzakie said...

Kakak lebih banyak bw berbanding buat N3...

Gen2Merah said...

betul tu kak. Blogwalking la akan mempromosikan blog kita. at least kita juga dapat kawan2 maya kan

Nur Hawa Mohd Zin said...

tentang kesihatan tu best..jadi awe nak komen..heheh...sebab awe kalu tak sihat nak blogging pun tak da mood..kalu blogging just baca entri santai dan jadi silent reader jerk

dieya said...

bagus laa segmen tips k ayu ni. sgt bermanfaat! i like!

emieysandra said...

mse cuti smpat la bw, tp skg ni emiey cube cri mse w'pun kjap. kdg2 xtggal jejak kt shoutbox, trus je tggal komen ;)

My Little Diary said...

tips yang menarik....

saya kalau baca blog org lain, saya akan komen bila perlu jer...
paling tidak pun lepas baca saya senyum...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ayu..tips yg amat berguna!!

Ilhamny.com said...

selalu BW tapi, dulu jenis tak tinggalkan komen..tapi sekarang dah berubah..sekarang dah selalu tinggalkan komen, umpama pergi rumah org, kena lah beramah2 dan menegur tuan rumah kan..barulah mesra..:)

miloais said...

iols kekadang bila komen... terkeluar topik.... hehehehe

Sue said...

kadang2 bila lapang selalu BW dan komen...kadang2 jd silent reader je... bila mood ke laut...xleh nak BW... he he he

wahida said...

ayu antara follower saya yg rajin BW....

saaaaaaayang ayu!!

deeya said...

haaaa mai singgah ke blog dya naaa .. hahakz !

nak hupdate selalu , bz .. nak BW pun jarang . ta sempat .. hurm ~ ta boley jd blogger tegar =)