CITARASA RINDUAN

Thursday, June 23, 2011

Suka Nak ambil tahu tentang hal orang lain?

Disini:Selamat pagi, Klinik Pakar dada H**, saya ada masalah tentang tarikh temujanji suami saya, boleh tolong checkkan semula?
Disana:Bagi no kad pengenalan
Disini:******-01-****, Mohamad Razali Hamis.
Disana: Kenapa tarikh temujanji  bulan april, bulan Jun baru nak ambil tindakan?
Disini: Maafkan saya, masalah kesihatan dan masalah personal (kematian Ayah pesakit) buatkan suami saya tak dapat nak ikut tarikh lama, jadi, sebagai isteri.. saya nak rawatan diteruskan semula
Disana: tarikh baru **-**-2011
Disini: terima kasih encik, terima kasih diatas segalanya
PS: kenapa kena terangkan baru dapat tarikh, orang melayu memang suka nak ambil tahu tentang hal orang lain.. Em….

13 ulasan:

Amy Syaquena said...

Kadang2 pelik kenapa perlu memeprsoalkan , kadang semua tue orang bukan sengaja , pasti ada alasan yang kukuh kenpa dan mengapa orang x hadirkan...adoi semkain pelik dengan sikap manusia nie

Citarasa Rinduan said...

Amy--
hari dan pagi ini kita sama2 rasa kesedihan

em.. nak buat macamana dah namanya manusia??
kalau dgn robot kan senang...
geram.. matikan suiz..
stop....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam sis ayu..
bila berdepan dan berusrusan ngan pihak2 tertentu..suka atau tak kita terpaksa bercerita dan menjelaskan juga kan?

Citarasa Rinduan said...

LM--
sebelum tu.. kak dah kena marah. dengan nada suara tinggi..
walhal kita bertutur molek2...

siap pertikaikan... seolah2 kita dah tak nak teruskan rawatan, walhal.. kak dah call dalam bulan 4 masa arwah meninggal..
dan pihak hospital dah tahu..
malah siap cdgnkan call semula untuk ambil tarikh baru

kak rasa, depa nie seolah2 terlebih kerja.. kerani nak jadi bahagian kebajikan masyarakat..
kan??

NURUL AINI NORAZMAN said...

aini pernah kena mcm akk jugak waktu anta atok utk temujanji doktor,.

mmg bnyk tnya btol,. dah org tak dpt time tuh bagi je la tarikh baru,. sibok nk tahu masalh org nape,.

lagi satu cara percakapan diowng tu sgt menyombong la,.xleh ckp bebaik agaknya,.

munna said...

kalau berurusan hal2 macam tu mmg kena terus terang semuanya...

gedek! said...

Insiden macam ni memang berulang-ulang....

bujal X said...

formaliti je kot~~sebab dia taknak kena banyak tanya dengan atasan.dia tanya la awal2~he~~

diana said...

tu la..
bagi je la tarikh baru..
nak tunjuk dia buat kerja la tu..
heheh

ieda said...

huhuhuhu dia nak catit kutt ayu .. huhuh selalu mcm tuu , kalau ieda tuu dah x kesah dah sikap mcm tuu , sbb soklan2 .. pertanyaan2 tuu mcm dah lali nak2 kalau berurusan dgn tuttttttttttttttt nie ( rasa ayu paham .. :)

Daddy Ziyyad said...

Klinik Dada HSA JB ke?

Begini..ini pandangan ikhlas saya yg pernah kerja di hospital Govt. Bukan niat mereka bertanya itu saja saja untuk busy body. Dalam kes husband anda, memang betul2 ada kesulitan, tak mengapa. Tetapi amat amat ramai pesakit yang tidak patuh/menghormati tarikh temujanji, yang mana akhirnya menyusahkan semua pihak. Ramai lagi pesakit yang menunggu giliran, maklumlah hospital Kerajaan.

Jadi, memang menjadi dasar Kerajaan, utk memastikan kejadian sebegini dikurangkan, supaya mutu perkhidmatan semakin baik. Sebab kalau tak, tempoh appointment makin lama, makin panjang...

~sekadar pendapat saya, maaf~

makdara TERdiva said...

konon2nya nak prihatin la tuh!
paling tak suka kalau berurusan dgn org mcm ni..grrrr

Izan Ishak said...

sebenarnya tak perlu nak soal pun. mmg suka nak ambik tahu lah tu~