CITARASA RINDUAN

Monday, June 27, 2011

Cuba tilik dekat-dekat (tips kecantikan si wanita)


Selamat pagi isnin sahabatku semua
Tara.. pagi ini ku temankan en zalie ke HIS, apoiment beliau dengan pakar ENT dan pakar fisioteraphy… jadi, pagi ini kena bersiap cepat sedikit.. nak dapatkan nombor yang sedikit.. hehehe
Sebelum ku melangkah kaki ke luar rumah.. jom..Ku kongsi tip kecantikan untuk si wanita..
**********************
Korang cuba tilik kulit wajah kalian dekat-dekat di cermin..
Perasan tak ada pori-pori yang terbuka?, sebenarnya,masalah ini sering sinonim dengan kehidupanku.. gelisahnya kalau pori-pori terbuka..bikin stress oooo…
**********************
Aku petik dari majalah INTREND..
Sebenarnya. Pori-pori terbuka disebabkan kulit mati dan minyak yang terkumpul didalamnya.
Masalah ini berpunca akibat masalah dalaman seperti hormon, stress, keletihan dan faktor luaran seperti pencemaran dan asap rokok
Langkah-langkah merawat pori agar tidak membesar adalah
1.       Dispilinkan rutin membersih kulit dengan teratur , (cuci kulit wajah 2 hari sehari)
2.       Solekan hendaklah ditanggalkan sebelum tidur (guna apa-apa alat pembersih make up)
3.       Berikan kulit wajah ruang untuk bernafas (jadi, molek kurangkan bersolek jika kalian di rumah)
4.       Jaga pemakanan (elak makanan berminyak dan bergas)
5.       Elakkan tekanan. ( saranan aku, molek kita jangan fikirkan masalah yang ada pada diri kita)
6.       Gunakan produk untuk pori (aku guna produk murah jer. Paling penting kita tahu jenis kulit muka kita)

PS: paling penting, kurangkan make up.. salah satu faktor kanser kulit adalah dari bahan make up yang kita gunakan.. Semoga kita selalu amalkan sifat kecantikan pada diri, selain kecantikan di luar.. kecantikan di dalam perlu dijaga ya!! Selamat berkongsi

16 ulasan:

senyumSOYA said...

p fisio buat apa kak ayu? hehehhe..

ibuintan said...

selamat pagi untuk Ayu juga... moga ceria dan urusan di hospital berjalan lancar

tips yang baik

Sunah Sakura said...

selamat pagi kak ayu...

moga dipermudahkan ye urusan... :)

Ilhamny.com said...

lnda pun ada pori2 tu.. makin ketara sekarang sejak umur 30an nih..

Mas said...

selamat pagi Ayu...
moga ceria selalu...
moga urusan di hospital berjalan lancar dan dipermudahkan...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Ayu - Pasal pori2 ni, MM tengok kat youtube aritu, boleh pakai soda bikarbonat yg kat dapur tu, sapu2 mcm kita pakai cleanser .. tp wallahualam la.. karang ada yg muka rosak, MM tak tanggung ye..

p/s : MM pakai SKII utk hilangkannya.. tp itu pun skrg ni dah makin malas, dah berbulan beli pun x abis2 ni..:D sbb lepas solat isyak je terus zzzzz...

ieda said...

thanx ayu for the tips .. sgt2 menarik dan membantu , ieda selalu lupa nak cuci muka bila nak tidur , nak2 bila x leh sembahyang .. memang x elok kan .. haaa satu lagi alat make up skrg memang bahaya bayak sgt bahan terlarang .. sib baik ieda dah x amalkan pemakain makeuop yg berlebihan :)

Daddy Ziyyad said...

banyakkan bersenam/berpeluh, supaya minyak2 yang tersumbat di dalam pori pori tu boleh dinyah keluar kan..:P

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy duk rumah jd mmg jarang bermekap..ayu pakai produk apa utk pori?

My Little Diary said...

jarang2 dpt telek muka dekat2..hehe
thanks for the info

tun_telani said...

semoga urusan akak berjalan lancar.. iA dgn jagaan akak enchik zalie makin sihat..

Sue said...

morning kak ayu.... kat muka ni xde hape risau dah...cuma kat idung ni banyak no blackhead... :)

Kakzakie said...

Kulit licin bak telur dikupas - boleh pakai lagi tak? Licin tak ada pori-pori...

Samapi bila Zalie kena buat rawatan Ayu. Kesianlah kakak dgn dia....

Mommy Fara said...

Err, sy lebih isaukan akne. Mcm tu eh? (Ish, org sibuk cite pori-pori tersumbat, saya sibuk nak cite psl jeragat...) =p

Nur Hawa Mohd Zin said...

tq sharing kak...kecantikan muka mmg sangat penting...awe yang perempuan ni pun pentingkan kecantikan dan kebersihan muka en hubby

dedetea said...

Assalamua'laikum.salam kenal dari jauh,saye sudah tengok your blog,,and singgahlah at my blog,siapatahu ada guna,salam persahabatan.