CITARASA RINDUAN

Tuesday, June 7, 2011

BICARAKU (CIK ECAH) tanya CITARASA RINDUAN jawab

Sebenarnya blogger yang ku tiak lily DAN sekarang dah tukar nama pada cik Ecah, dah lama tanya tentang software yang ku gunakan untuk edit gambar-gambar dalam blog citarasa rinduan...

*******************

Sebelum ku berkenalan dengan dunia photografie, aku tak pernah membayangkan yang aku boleh edit gambar, atau buat watermark sendiri... hanya pandai upload gambar melalui handphone terus syer dengan kalian..

Sebenarnya aku memang zero ko, bila aku BW, nampak sahabat-sahabat blogger yang pandai edit gambar.. apa lagi... cepatlah aku menyoal mereka tentang cara mereka edit gambor.. bukan sorang dua yang kena,, ramai ko... (memang perit sikitlah kawan-kawan yang mengenali aku... hahahah)

******************

Alhamdullilah, bila rajin bertanya,  aku temui jawapan... dan akhirnya dapat juga aku pilih perisian edit gambar yang mudah dan senang, nama  software tersebut adalah PICASA...


Nak ajar kalian, rasanya ramai yang lebih terro...

So, untuk blogger lily, kamu boleh install dahulu perisian PICASA, pilih yang free yer dik....

Picasa

Nanti, bolehlah kamu edit gambar dan cantumkan semua gambar yang kamu suka...

Selamat BERJAYA..

PS: kesihatanku?? alhamdullilah.. semakin sembuh.. tapi ubat tetap ku teruskan makan, yang penting Antibiotik kena habiskan.....(kesannya, laloq walau layan pelanggan....entah berapa kali ku tertidur dimeja chasier time petang .. hahahhah)

23 ulasan:

ainnoraini said...

same la ayu..kak ain puna tak berpa sihat batuk n selsema...mate nak tertutup jer bile mkn ubat...

alhamdulillah ayu dah sihat ye...

Melur Jelita said...

Wahhh tak sangka ...hebatnya ayu jelita boleh upload bagai gambar2

bersama kak Es said...

jangan laloq bagi suma duit udah lerr

eelobor said...

perghhh....ayu nie semua boleh lah

azieazah said...

Ohhh guna PICASA. Pernah dengar orang guna, tapi Kak Azie tak pernah try. Sbb ada orang kata, guna tu saiz jad besar, nanti blog cepat “penuh” dan “berat”. Ntah betul ke tidak...

Dulu Kak Azie guna Photoscape. Sejak guna Mac, terpaksa guna Photoshop. Leceh sikit sebab Kak Azie tak gemar edit gambar. Kalu bleh nak ori camtu terus.

Thanks AYU, sharing the info.

Areef Ibn Naim said...

salam,

kak, bg sy guna photoscape lg mudah... cuba akak try download n guna photoscape... download free from internet...

if, berkelapangan jom join giveaway kat blog sy, simple n easy jer...

NURUL AINI NORAZMAN said...

aini suka guna dua software,. Picasa ni dgn photoscape,.=)

ibnubaba_04 said...

x pandai guna picasa ni

ibuintan said...

bagi akak, guna photoscape lg mudah...

moga ayu cepat sembuh

~izan~ said...

ayu dah sihat yer..Alhamdulillah...rajin ayu edit2 gmbr..izan plak tgk mood.boleh guna pinik,photoshop,photoscape dan macam2 lagi kan..tinggal rajin dgn tak rajin je hehe...

meh editkan gmbr2 izan plak =D

take care!~

~izan~ said...

eh picnik..typo hehe..sori ayu yg ayu =D

Nieza said...

assalam ayu....apa khabar? sorry byk hari tak online n bw....nieza pun kekadang ada juga guna picasa ni..:)

alinac lover said...

ALa kak..picasa dah ada..tp x reti guna heheh terbiar je gitu..akak hebat lah!

gedek! said...

patot pon nampak PRO!

norhidana said...

msk reti, edit2 gambar pun reti ek kak... best2, paling best bile akak tak lokek ilmu senang nk share ngn kwn2...

dana skrg nih kak dh mls beno amik gmbr beria2... dslr kt umah tu dh jd cam perhiasan je sian dia... mls nk bwk kamera beso2 skrg nih

Wanita Mutalib said...

ayu yang ayu..

sedap gak tu hee..

kte pakai photoscape gak :)

Sha@Mama Tina said...

Ayu..picasa boleh..photoscape pun boleh jugak.. hehe

My Little Diary said...

selalu guna photoshop...
tak pernah try picasa... errmmm nanti nak try lah..hehe

Kakzakie said...

Kakak dulu belajar picasa dari budak IT tempat kerja kakak...

gadisBunga said...

sila abiskan antibiotik ok...... :D

Queenie said...

testing2...harap2 kali ni lepaslah.. sakit dah jari dok tulis komen tp takleh masuk sini jugak...

aritu akak merayap2...kononnya nak cari tempat awak..tapi tak jumpa-jumpa sampai anak-anak dah kelaparan hah3...terpaksa singgah makan kat tempat lain...

lenkali mesti nak cari jugak, boleh?

zarazueyin said...

thanks kak ayu atas info ni
boleh cuba ni ;)

Daddy Ziyyad said...

saya pun guna Picasa ni..user friendly..mudah..:)