CITARASA RINDUAN

Tuesday, June 14, 2011

Blogger comel tanya citarasa rinduan jawab (sambal belacan)

Sebenarnya, berkaitan kesihatan en zalie.. sebelum nie, ku pernah kongsi dengan kalian tentang penyakit en zalie iaitu OSA, disebabkan oksigen yang drop hingga 23%, en zalie telah terbaring (tidak sedar) selama setengah bulan di ICU pakar putri, Johor Baharu.

Hinggalah operation trachea (saluran pernafasan, dengan tebukkan di leher) telah dilakukan untuk memudahkan en zalie segera bangun tanpa bergantung pada mesin pernafasan 100%..

*********************

Selama en zalie tidak sedar, badannya telah membengkak, hingga timbulnya bed sore (mungkin ejaan aku salah) dan penyakit gout yang telah lama (10 tahun) dihadapinya meletup dibahagian buku lali pada kedua-dua kakinya, darah berserta darah seakan putih (dipanggil asid urid) telah keluar.

Hinggalah kesannya kaki kanan en zalie tidak rasa akibat masih terdapat pengumpulan asid urid hingga saat kini..

*******************



Berbalik pada komen blogger comel @ kak Zaidah

Walau en zalie boleh makan ikan bakar, tapi untuk penyedap rasa seperti sambal belacan.. ianya adalah makanan yang tidak sesuai untuk beliau, malah memudaratkan..

Memang enak kan… kalau makan ikan bakar, sayuran bening dan sambal belacan, atau budu atau cencaluk…peeh!!!! Lama aku tak makan, meleleq air liur.. heheheh

*****************

Untuk faktor-faktor kesejahteraan en zalie.. maka, pakar diet hospital HSI telah menyarankan……

1.       Tidak boleh ambil ikan yang terdapat warna hitam dibahagian tengahnya seperti cencaru, kembong, mayong, pari, ikan bilis



1.       Tidak boleh makan makanan kekacang, termasuk sayuran berkacang, kekacang seperti air soya, makanan ringan yang mengandungi kekacang atau apa-apa yang terdapat kekacang

2.       Pati ayam,udang kering, udang geragau atau seangkatan dengannya seperti penyedap rasa tidak boleh diambil. Maka, sayuran en zalie hanyalah sayur dan bawang putih@bawang merah dan sedikit garam

3.       Daging atau daging berdarah merah tidak termasuk ayam jua tidak boleh dimakan… so, kambing, daging lembu dilarang.. hehehe

4.       Makanan laut, jua tidak boleh dimakan, maka.. aku sokong 100% dalam rumah tidak boleh ada sotong, udang, ketam, belangkas atau apa-apa makanan yang mengandungi asid urid.. kadangakala teringin nak makan, bila fikir en zalie aku tolak tepi keinginan itu.

5.       Makanan dalaman ayam seperti hati, pedal jua tidak boleh diambil

6.       Masakan berlemak, berminyak ku kurangkan.. dalam seminggu hanya sekali sahaja hidangan tersebut ku masakkan untuk beliau

7.       Lebihkan buahan dan sayuran berdaun tapi ada sesetengah sayur tidak boleh dimakan seperti bayam, kobis, kekacang, bunga kobis, cendawan dan seangkatan yang mengandungi asid urid
PS: bila en zalie tidak boleh makan, walau kadangkala aku kasihankan en zalie.. kena lah terima kenyataan dan ku sokong apa yang en zalie tak boleh makan… so, dia tak makan.. aku pun tak makan sama… heheheh,
*******************
SELINGAN~buat masa ini dengan rawatan doktor dan rawatan fisioteraphy setiap bulan.. ku bermohon pada yang ESA agar satu hari kaki kanan en zalie beroleh kepada positif, maksudnya beliau dapat berjalan seperti sedia kala.. amin
Sedang mencuba air ECPI hampir 3 bulan, kesannya darah putih yang dipanggil asid urid sentiasa keluar dari buku lali en zalie, walhal dahulunya dah henti.. ku sedang tunggu keputusan ujian darah pada 27 julai nanti… insyallah.. berdebarnya hati ini….



32 ulasan:

munna said...

ngeri tgk gambar tu ayu...munna doakan en. zalie semput cepat ye...untung dia dpt isteri mcm ayu....

Nur Hawa Mohd Zin said...

ngeri awe tgk...mesti sakit..takpe kak..asalkan suami akan makan dan sehat..itu yang pntg

kakcik said...

Semoga kesihatan En Zalie akan sembuh juga dengan sepenuhnya. InsyaAllah.

cik cek said...

Salam Ayu....

Lama kak cek tak menyinggah ke sini...doa kak cek en zalie cepat sembuh...kuatkan semangat dan tabah...sumenya ujian dari Tuhan....
Harap2 Ayu sekeluarga juga sihat sejahtera hendaknya....

Citarasa Rinduan said...

munna--
itu bed sore, bila pesakit terbaring lama mmg effect mcm tu...
alhamdullilah.. bed sore tu baik lepas 2 bulan en zalie sedar

awe--
jangan tak tau,, kalau org kurus pun yang terbaring lama @ koma akan kena bed sore tu...
terima kasih dik

kakcik--
terima kasih kak.....sayang kakak

Sunah Mohammad said...

besarnya tanggungjawab kak ayu untuk jaga pemakanan en.zalie...moga en.zalie cepat sembuh...ameen...

Citarasa Rinduan said...

cik cek--
en zalie sakit tahun lepas, manakala OSA dah lama dia alami.. dengkur yang kuat hingga oksigen drop..
terima kasih ya singgah sini.. ayu pun lama tak BW..

dan terima kasih doamu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ayu..
akak doakan semoga en. zalie cepat sembuh.. bagusnya ayu sanggup sama2 berpantang demi suami tersayang... payah nak jumpa org mcm ayu...

Farah-Zii said...

ngeri nya gmbar tuh..
nice info.. bahaya gaout ni..

Citarasa Rinduan said...

sunnah--
terima kasih atas doamu sayang

sebab tu masa pi umah cik mat.. en zalie tak masuk..
takut termakan yang menyebabkan paras asid urid dia naik..
kalau termakan.. kaki dia sakit.. tak boleh jalan.....

Citarasa Rinduan said...

kak ratna--
memang sejak nikah.. ayu tak pernah berjauhan dgn en zalie... bila kes dia di ICU. ayu ala2 hilang keyakinan.. alhamdullilah.. kuatkan azam,.. terus ayu lawan apa y termampu dari segi mentak dan fizikal..

skrang mmg sukar bab nak follow up.. kalau dia ke HSI, kedai tutup.. sbb ayu kena hantar dan join di hospital sama2 treadment dia..


farah--
terima kasih dik...
gouth perempuan dan lelaki pun kena tau dik

zaidah said...

memang banyak yang en. zalie tak bleh makan....harap ayu bersabar...memang betul macam yang ayu kata....bila dia tak makan secara tak langsung ayupun berpantang sama sebagai memberi sokongan

Hanim Mahali said...

ngerinya kak tengok gambar tu.... sedih pun ada.... semoga suami akak cepat sembuh...

Huszaini said...

Moga en zalie cepat sembuh...

entri ni bagus untuk aku juga.. sebab asid urik tinggi... terima kasih atas info2 yg berguna tu... tq ayu

ainnoraini said...

semoga en zalie cepat sembuh ye...
salah satu pengorbanan isteri kepada suamikan...same2 berpantang..kalau kak ain pun buat mcm tu jugak...

Maya Mayana said...

husband akak ke yg sakit ni..semoga dgn pengorbanan isteri yg baik spt akak dia cepat sembuh yea...yana tgroh 7,akak kenal erlisa tk? kita adik dia...senyum smpai telinga ni blogger famous follow :-)

Izan Ishak said...

moga en zalie cepat sembuh dari semua penyakitnya ye ayu.

mak izan kat kg pun lebih kurang cam ni juga pantangnya. tapi sebab kolesterol tinggi. ubat mmg tak tinggal~

NURUL AINI NORAZMAN said...

akak,.nak share entri ni kat fb boleh tak,.
risau dgn bakal pak mertua,.dia kene gout,. n skunk dia ssah nak berjalan,.

maszmadi said...

huhu semoga en.zalie cepat sembuh, abah masz pon ada gout nak kena cari artikel2 tambahan untuk info penyakit gout ni kan..

Queenie said...

Allahuakbar ngerinya...

kami doakan en zalie cepat sembuh berkat kesabaran ayu melayan penyakitnya, insyaAllah amin...
tsk!

Kakzakie said...

Ya-Allah Ayu tak dapat kakak bayangkan perasaan Ayu kala en zalie koma. KepadaNya kita mohon moga penyakit itu beransur-ansur pergi...

Daddy Ziyyad said...

Semasa dia di Pakar Putri unconscious 1/2 bulan tu, nurses tak alihkan badan dia ke? yak pakai ripple mattress ke? sampaikan dia kena bed sores? Sebab ayah mertua saya dah almost 3 tahun (sebaya anak sulung saya) terlantar tak sedar(vegetative state) di rumah mertua, Alhamdullilah tiada bed sores, sebab guna ripple mattress, dan setiap hari di pusingkan/alihkan.

Apa status OSA beliau?

Mas said...

mas tumpang sedih bila membacanya....
ayu..sokongan moral dari ayu dan keluarga amat penting bagi suami ayu....
bukan senang menahan nafsu makan tu...
insyaAllah...berkat usaha suami ayu dan ayu sekeluarga..
Allah makbulkan doa ayu sekeluarga..
moga en zalie sembuh seperti sedia kala..
sebab tu kita yang sihat ni kene jaga makan..
sekarang ni..penyakit tak kenal usia kan...

miloais said...

iols ngeri tengok gambar tu ayu...
banyak2 bersabar ye ayu...
sedihnya iols baca...

iols doakan - kesihatan suami ayu cepat sembuh ye....
dan ayu... do take care kesihatan ayu juga ye....

nurayunni said...

tkut tgok pic tue..real ke tue?

Ummi Hanie said...

ya Allah ayu..tabahnye hadapi situasi begini...simpati sgt tgk kaki suami ayu tu...
apa pun semoga cepat sembuh ye..

Cikgu Fikri said...

Ya Allah kak..
semoga en.Zalie tu segeram sembuh..
Amin...

Anyway, fiq tergelak tgk komen akak dlm blog fiq..
boleh plak main stop2 komen..lepas tu smbung balik..
hahaahahha..
anyway, thx kak :)

Melur Jelita said...

InsyaALLAH..dengan Kasih sayang Allah tiada yang mustahil

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

Allhuakbar..seriau sy melihat pic tu...PCL doakan semoga kesembuhan sediakala utk En Zalie..tp ianya memerlukan kesabaran, kekuatan dan sokongan yg berterusan....mudah2an InsyaALlha DIA bersama org2 yg sabar.

emmh, kena ikut berpantang demi yg tersayang ye kak Ayu...gud!

[PCL]

zarazueyin said...

sabar ye kak ayu
setiap penyakit ada ubatnya
berdoa byk2 semoga en zalie sembuh kembali ye...

Amy Syaquena said...

ya allah x sanggup amy nak lihat gambar atas tue kak...ngeri sungguh

CT NoArIzAh ArIs said...

Beginilah sabarnya seorang isteri solehah menjaga dan menyokong si suami bukan semua org termampu melakukannya...syabas ayu sy bangga berkawan dgn kamu.