CITARASA RINDUAN

Friday, June 3, 2011

Ko nie memasak jer kerjanya... idak boring ker?

Selamat tengahari,

Kalau bercuti.. memang tak menang tangan dibuatnya...
Macam-macam nak buat..membasuh, mengemas dan memasak

Ada orang kata.. ko nie memasak jer kerjanya.. idak boring ker?
Eik!!

Entah ya, kalau dah minat.. walau citarasa rinduan tutup.. aku memang suka memasak.....

****************************
Dan... oleh kerana anak dara ku masih kecil, MiL pula ada masalah kaki.. hanya aku jer yang memasak, lagipun suka masak sorang-sorang.. hati senang, dan kerja pun jadi mudah...

Hari nie, menu simple...
Jom.......
1.       Sayur bening petola (tanpa perisa tambahan atau ikan bilis)
2.       Ikan tamban goreng (kegemaran MIL)
3.       Ikan parang masak asam pedas





Dalam sibuk memasak tengahari terperasan pula, setandan pisang yang diperap dah masak... so apa lagi, sambil masak, mengovenkan diri... masih panas lagi, dan di oven ada sebiji lagi bingka pisang.. so. 2 biji bingka nie aku rasa nak sedekahkan pada jiran tetangga





PS: suka bila orang ikhlas melakukan sesuatu pekerjaan

~selingan, harap maaf jika aku kurang BW, lepas en zalie balik solat jumaat nak ke pasar TJMART, jumpa malam nanti ya~


33 ulasan:

Cik Kamoo said...

Sedapnye!! Dah lama tak makan masak asam pedas ikan parang ...

Citarasa Rinduan said...

cik kamoo--
mari kerumah. kak ayu tunggu en zalie balik solat...
nanti makan sama2...

bingka pisang masih panas tu,

bersama kak Es said...

rajinnyaaaaa ayuuuu...

cuti pun masak..tak cuti pun masak.. orangnya dok kecil molek gitu gak.
Kak Es suka meni simple..makan nasi panas2 mmg tak hengaaattt!!

Tak kering tangan ayu asyik kat dapur tu. kalau berjiran ..syok la :)

~izan~ said...

bingka...sedap tu.

izan tak pndai buat bingka. =(

izahdaut said...

bingka pisang i likee..
iklas itu penting.. hihi

Citarasa Rinduan said...

kak es,
mari pindah sini..
itulah kan.. kalau berjiran. sama2 kita tukar hidangan....

kalau susah sangat lauk pauk kat citarasa rinduan boleh ayu buat kunjungan.. kan

kak..... ayu dah cubby... hhahha, senang hati

izan--
izan, sayanglah bila lihat setandan pisang ada di dapur.. takkan, asyik nak buat jemput2..
lagilah kesihatan en zalie tak boleh nak makan banyak pisang...
so... ayu buat bingka kurang manis...

resepi bingka ada di blog ayu, search ya..

Citarasa Rinduan said...

izan--
ganti dengan choclate chips muffin ya..

betul tu.. kena ikhlas dalam lakukan apa sahaja..

miloais said...

wahhhhhhhhh!~ bingka pisang
sedapnya........!~

iols tau makan jer lah
nak buat tak reti kekdahnya

Citarasa Rinduan said...

iols..
baru ke blog kamu..
kamu singgah sini rupanya.. hahahha

norlie said...

kring..kringg..kriiiiiiiingg... nak singgah makan boleh ker..

Citarasa Rinduan said...

norlie--
cepat....
dalam 1/2 jam abis.. hehehe..

Amni said...

masak asam pedas ngan ikan goreng tu serius sedap.. my fav tyu kak... wah!

azian said...

nak ikut g TJMART!!!!

JIJI YU said...

simple2 pon kalo dah lapor..ok jer..

IMANSHAH said...

simple baik dari takdo.makan roti ajo ni

siti murni said...

Mau tak mau memang Ayu kena masak lah kalau camtu gaya nya...aduhhh...tak tahan..semuanya siti suka..especially ikan tamban goreng tu...goreng garing2 makan panas2....fuhhhh...boyfren dok sebelah pun tak perasan...haha!

nampak sedap masakan ayu...bila la nak merasa ni..

azam said...

sedap nyer......hari ni kita cuma makan kat masjid je....hehehe...kesian²
xde orang nak tolong masak

Zaliedana said...

Kak Ayu sedapnya..Nak plak bengkang/bingka tuh kak..kalo dah minat memasak nih,mmg xjenu kan kak..Tambah2 org2 tersayang suka masakan kita,lagi lah semangat nk memasak..

Wanita Mutalib said...

nak cikitttt!!!!!!!!

ayu bagi kte makan, kte syer gambor Q...


deal erk heeee :))

muah muah!!

diana said...

kalau minat ke arah memasak mana ada istilah boring..kan???

sarah-najwan said...

mantap sungguh kerajinannya..
ce bagi sket pada akak ni..huhu

setiap hal yg kita minat..xde boringnya..mcm blog ni kan..hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

kalau jemu memasak hilang cita rasa kan kan kan

CT NoArIzAh ArIs said...

Kita org pompuan kalau jemu pun kena gak masak kalau tak kat mana lak ank2 nk makan... lagipun lbh seronok tgk ank2 mkn hasil air tgn sendirikan?

bujal X said...

ikan parang bukan untuk insan pemalas macam saya~~haha~~letih nak kluarkan tulang tu~~

wahida said...

ko bila nak jemput dtg umah...aku teringin nak rasa masakan ko...

leyzajamil said...

sedapnya, simple tapi betul2 menjilat jari lepas makan pasti menyandar.
Entri terkini : Selamat Menyambut Bulan Rejab
Entri sebelum : Anissa yang seksi anggun menawan

Antan Bertingkah said...

Sedap2nya masakan ayu... terliur akak yang tengah lapar ni..

YaYaNsMuM said...

Keep up the good work, dear.sedap jer tgk foods tuh...nyum2...

Nieza said...

Assalammualaikum ayu...wahh sungguh menyelerakan menu ayu tu...semua sedapx2 dah ler puasa tak leh tgk lelama ni..nk kena blkla...hehe

alinac lover said...

yong suka masak & bakar2..then kasi org..heheh yong sndri x makan pon :)

Adinda Amy Sensei said...

apa khabar?

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
heheh.. minat kita sama ler akak... memasak.. :)tengok lauk2 yg terhidang tu... terus lapar balik d buatnya..

wah ada bingka pisang kat atas tu... diana x reti buat bingka pisang lagi... :D. nmpk sedap sgt..

Nur Hawa Mohd Zin said...

memasak kerja best kan kak..hehehhe...kalu tak tak kan orang jadikan masak sebagai punca pendapatan