Aku suka bila dapat sejenis bahan yang lain dari yang lain.. ku beli dan ku pelbagaikan masakkan, selasa lepas pergi beli bahan basah untuk kedai, destinasi di TJmart saleng,.. terjumpa tomato yang bentuknya panjang tapi kecil-kecil.. kata amoi tu, sebab raya depavali, kaum india suka masak tomato jenis nie
Terus sambar 200 gram… dalam hati.. semestinya nak buat sambal.. layan dengan nasi panas2…nyamii.
Jom, aku kongsikan resepinya..
Bahan-Bahannya
Tomato kecil ini seperti dalam gambar ini (kredit to google), ku potong 2 (200gram)
Cili padi – lebihkan sedikit, lebih sedap dan mantap..** (blander)
Garam- sedikit
Gula – sedikit
Bawang putih – 4 ulas ** (blander)
Bawang merah – 6 ulas** (blander)
Minyak masak
Cara menyediakan
1. Panaskan minyak masak,tumis bahan yang bertanda **, masukkan garam dan gula
2. Masak hingga bumbu terbit minyak..
3. Sedia untuk dihidang, ngam dengan nasi panas dan ayam goreng…….sedap ooo
## oleh kerana tomato dah masam, tak perlu masukkan asam keeping, atau asam jawa.nak tambah sedap masukkan ikan bilis, (tuan rumah tak boleh bubuh ikan bilis sebab nak hidangkan buat en zalie)
Selingan ~~ kalau tak ada selera nak makan nasi. Molek korang cuba sambal ini, tak jumpa tomato yang kecil2.. yang biasa pun okey….
20 ulasan:
harus cube ni...
sedapnya..tq for the recipe ayu..
Tomato ceri eh? Sdpnye! Sy pun sukeeeee!
msti sedap nih maklum akak yg bg resepinyer.... kalu mak dana kan dia suke bt sambal tomato ngn tomato yg hijau2 tu...sedap...mmg terangkat
SALAM,
KENA CUBA NI ! KALAU LALU, MEMANG SINGGAH
Dah telan2 air liur kak cek ni...terus je rasa nak makan nasi...sedapnya...kalau ada ikan masin tenggiri perahkan ngan limau...emmmm...tak terkata jawabnya....
salam akak ku sayang...cam tomato ceri yg biasa tu ye kak?nmpk menarik..dan di masak, mmg tak sakit perut la ni...sukanya...nak cuba lah.tq akak!!!
muahhh.ops, dah lempang lum muka budak 3 org tu kak ayu?hehe...sembur lebih sket
aduh Ayu ni....mmg sedap ni...kalau nasi panas2 mmg terangkat lah ni
haduiiii skang baru kul 7.32pagi waktu diha dah dihidangkan ngan makanan...laponya
ayu.. cam sedap je ni.. aritu ita ada lalu area restoran ayu.. ingat nak singgah tapi macam tak jumpa je nama rinduan2 ni...
yg mana satu ye ayu.. sederet dgn KFC tu kan?
sgt terliur ye sis disitu..huahau xmakan lg nie..haishhhhh
kak ayu.. tun kalau tomato suka wat ratah2 je.. hihi.. kalau sambal kene pedas2.
tetiba jadi lapar lak ni...
isk isk
cam best je.. tp kat sini susah r nk cari bahan masakan.. haha..
sedapnyaaa.. kalau ditambah ikan bilis.. makan dengan nasik panas2.. tak payah lauk lain ko.. hehe
Salam Ayu,
Kak Ros rasa makan ngan roti pun sedap ni,
kak ayu nampak sedap jer sambal tomato ni. ieb nak try buat lah
Makan macam tu aje pun sedap tomato ini Ayu. Kalau kakak jadikan ulam cecah dgn sambal belacan. Huh... sedapnya dik ooiii...
menyelerakan..:)
Ayu...acik ambik resepi ye..nak jugak cuba buat..tq ayu.
Post a Comment