CITARASA RINDUAN

Monday, October 31, 2011

Entry percutian: Kerja perempuan........

Dah hari isnin..

Sekejap jer masa berlalu.. pusing kiri kanan.. aku masih lagi gagah menguruskan citarasa rinduan.. syukur, esok2, belum tentu.. kan???? Panjang usia, adalah dimuka bumi ini…

Kalian dah minum petang??

Aku baru ada kesempatan nak syer entry semasa percutian tempohari..

Ginilah wanita.. kalau dah dikatakan perempuan, sudah tentu tangan takkan kering dengan membuat kerja2 rumah….





Memasak buat adik ipar aku yang baru sampai ke rumah, masa nie adik beradik lain belum sampai lagi…. Mereka lewat 2 jam.. so dah sejuk sikitlah makanan malam tu….




Adik perempuanku asalnya bila minta itu ini, ku turutkan… minta nasi ayam, mee bandung.. aku ikut jer… kesian kan orang mengandung.. (Tak sempat nak snap gambar, sebab dah lapar)

 Last sekali hidangan sarapan pagi yang sempat dimakan sebelum bergelar IBU (bersalin) adalah lempeng dan sambal sardine… Masa adik keluar hospital., aku siap gurau, doktor ada kata bau ikan sardin tak?? hahahhaha.. (kak ngah ko memang gila2...kannnnn)



Sarapan pagi diorang nak kuihlah… nak nasi gorenglah… aku usha dalam peti ais ibu dah belikan.. so.. senang kerja aku…. Olah bumbu yang sedia ada jer, buat yang kurang pedas untuk 8 anak saudaraku..)

Hasil air tangan mak ngah buat adik beradik, tentu sekali menu untuk orang2 yang tiada penyakit… kalau ada en zalie aku kena hati2… mujur suamiku tak join kami dikampung.. kalau idak sayuran bening ajerlah.. heheheheh


19 ulasan:

norhidana said...

alahai...tgk sambal sotong akak tu mmg syok...dana bt sotong sambal tak jd cun gitu pun..cube akak bg resepi kt dana... huhuhu

sonok nyer lah adik2 akak...blh oder mkn mcm2 yg sdp2

mamaNoriz said...

mak aiiii, byknye makanan...


nangis tgok smbal sotong mkn dgn petai!!!!

sedap tul!

eelobor said...

emmm....bila la nak dapat rasa sekali masakan CR nih

Ati Masrif said...

best baca cerita ayu ni

rapat betui hubungan adik beradik ye
kita ni tak rapat sgt ..kakak dan abg
lebih sibuk dgn fmly belah mertua...sedih sekali :)

Papa Mifz said...

wah sambal sotong...i like....


* mama mifz tak jadi ke Saudi..:)

Daddylicious said...

sedap2 jer....terliur ni...hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nak mkn masakan akak gak!!huhu

cik cek said...

Untungnya ada kak ngah...boleh request macam2...kak cek pun nak request gak...boleh kan...kan...:D

cik pulau said...

dulu suka sangat sotong..

tapi sekarang takut nak makan..
sebab kalau makan..
muka jadi merah2 dan bengkak2.. huhu

ibuintan said...

wah.. Ayu adik2 order saja ke


untung mereka ada kakak yg pakar dan rajin masak

Acik Erna said...

beruntungnya dapat kak ngah/mak ngah yang rajin masak..melayan selera anak2 sedara..

Ummi said...

Assalamualaikum Ayu...waaah sambal sotong ada sini...lama dah x buat...kena pantangkan Aiman tu dulu dgn makanan laut nih...nnt beriya lak gatal2 hidung dan meleleh hingusan lak nnt...hehehe

@xiiinam said...

Huih...enaknya!

hysman said...

perghhhh kak....
merahnye mak ngah sotong tu..
sotong sambal sodap woo...
meleleh ayaq liur sy nih..
tetiba lapo plak.. adoii...
hahaa

Nur-nba said...

Ayu.. kalau Kak Nur datang kedai Ayu nak makan lauk sambal sotong ni.. Nampak sedap sangat.. :)

Yan said...

sayur bening pucuk manis, sedapnyaaaa..dah lama tak makan..suka bening2 ni..


bila dah ramai2 kumpul, makan lah jawabnya...

Fatin Mraz said...

tangan takkan kering dgn kerja rumah... sy setuju!

sambal sotong itu nmpk sgt2 sedap!!

insan_marhaen said...

aduhai... alangkah beruntungnya kalau orang rumah rajin memasak!

CT NoArIzAh ArIs said...

Bestnya tengok sambal sotong tu merah menyala... mintak sepiring !!