CITARASA RINDUAN

Saturday, June 5, 2010

TIPS SEBELUM MEMBELI KENDERAAN


Tips untuk anda yang perlu diambil kira sebelum anda membuat keputusan membeli kereta.

ANTARANYA:-

  1. KENAL PASTI TUJAAN ASALNYA

-Ada sebab anda ingin membeli kereta, samaada untuk kegunaan keluarga, untuk mudahkan anda berkerja atau sekadar tunjuk menunjuk-tepuk dada tanya selera anda

-Anggarkan berapa jarak perjalanan anda ke tempat kerja dalam sehari, oleh itu mudah untuk anda senaraikan kereta yang sesuai anda miliki dan mampu anda beli

  1. TENTUKAN BELAJAWAN YANG ADA KAITAN

-Bila sudah pilih, senaraikan belanjawan yang ada kaitan untuk kereta tersebut.

Antaranya:-

  • petrol
  • bayaran bulanan
  • services
  • alat ganti
  • insurans

tips untuk bayaran bulanan, tidak melebihi 1/3 pendapatan bulanan anda- jika tidak…anda pasti menyesal

  1. PERBELANJAAN PETROL

-Agar anda tidak salah mengambil keputusan,. Belanjawan petrol amat penting, anda kena pastikan bagaimana kadar pengunaan petrol, tahap pengunaanya samaada menjimatkan atau sebaliknya,

  1. KEMUDAHAN ALAT GANTI

-Amat penting, agar anda tak susah mencari alat ganti kereta, kereta tempatan amat mudah diperolehi alat gantinya, terpulang kepada anda samaada untuk mencari alat ganti yang tiruan atau asli, agar anda tidak tertipu

  1. JAMINAN DAN KHIDMAT SELEPAS JUALAN

-Perlu diingat setiap syarikat ada menyediakan jaminan kepada anda bagi temph yang lama, anda perlu memilih syarikat menjual kereta yang menawarkan perlindungan menyeluruh seprti pakej service dan ganti rugi (sekurangnya anda tidak perlu pening kepala untuk kos pembaiakn atau services berjadual)

  1. CUKAI JALAN DAN KADAR BUNGA PINJAMAN

-Perlu dititik beratkan kerana, setiap tahun anda pasti membayar cukai..ianya penting untuk budget anda

  1. CARI INFO TAMBAHAN

-Jika, anda masih ragu-ragu..tanyalah kepada sahabat yang sudah atau sedang memakai model pilihan anda.

-Minta pandangan mereka, samaada kebaikan atau keburukan

-Cari maklumat dari surat khabar, internet,majalah, atau ahli kelab kereta tersebut

SEMOGA ANDA TIDAK TERBURU-BURU DALAM MEMBUAT KEPUTUSAN

6 ulasan:

eqbalzack said...

thanks for the info ayu...

lepas konvo nnt plan nak tukar kereta, kereta skrg dah abes byr...

cadang2 nak sambar honda city ni...hehe

ct_nurmarlissaa said...

Ayu...realyy good infi tqsm for sharing....
eqball....waaaa...fav car i tuee...nak sambar gakk tapi tak cukup duit leii..huhuhu

Roronoa Zoro said...

hee.. sebut2 pasal kereta nie, kak nak beli satu lagi ker? hehe

erm.. gud tips nie. selalu pakai kereta parent jer.. xpenah pikir menda nie. hehehe.. =P

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

abang ee

sama2...

wow bestnya kete honda.. i like...beli yer...jgn tak beli...sure hebat...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

ct

sama2.....
hope dikongsi bersama..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

zoro

hope akan dapat menjadi tips yang berguna utk zoro

tapi kan,...sis dah ada 2 biji keter, sebijik storm...dah memadailah kan....