CITARASA RINDUAN

Wednesday, November 9, 2011

Aku dapat buah delima, banyak khasiat rupanya...


Sejak en zalie dinasihatkan tak perlu ambil nasi, aku dan en zalie menurut apa pandangan dari doctor.. tapi tulah kan, bila suami yang berpantang, kita kaum isteri sure lah terikut sama…

Bukan apa?, kaum isteri nie, mudah kasihan…. Tu yang rela ikat perut untuk bersama suami tersayang. Walhal, en zalie tak kisah pun kalau aku nak makan nasi ker, benda2 bergoreng ker, makan bersantan ker.. aku jer yang merelakan diri...

Sekarang nie, en zalie makan buah-buahan.. aku jadi pengopek setia… 1 untuk dia, 2 masuk perut aku.. hahahahhaha. sekejap makan buah betik, bila habis, aku hulurkan apple hijau, honeydew. apa2 jerlah janji suami ku kenyang

Cuma, bab bersenam, suami aku nie payah sikit.. waka..waka…..

Aku memang minat jogging atau ke gym… keluar peluh adalah satu perasaan yang paling hebat.. apatah lagi saat mandi peluh.. terasa nikmattttttttt…




Nampak tak buah apa atas tu?? En zalie belikan untuk ku, katanya RM 10.00 untuk 3 biji.. sangat murahhh… kannnn..

Tapikan, bila aku google tentang buah delima nie, barulah aku tahu khasiat dan kebaikkannya.. jom, sama2 kita berkongsi ilmiah kesihatan




Antara khasiat buat delima mengikut buku perubatan Parsi termasuk :
§  Membaikpulih fungsi hati dan limpa
§  Mencuci buah pinggang dan salur kencing
§  Membantu penghadaman
§  Membuang lemak-lemak berlebihan
§  Menambah tenaga
§  Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung
§  Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause
§  Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah
§  Merawat @ membaikpulih pesakit kencing manis
§  Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga batin
§  Mencantikan kulit

Nak tahu lebih lagi klik sini, kredit untuk blog wanita sihat.. terima kasih…

PS: jom, kita cari buah delima untuk khasiat bersama, dalam al Quran pun tertulis tentang buah ini, ianya lebih bagus dari buah anggur tau..


22 ulasan:

Yatie said...

mmng best buah ni dan banyak khasiatnya...kalau dapat yg merah menyala kalernya...lagi sedap...betul2 mcm warna batu delima...

cik pulau said...

memang banyak khasiatnya..
ada produk kesihatan pamoga kalau tak silap, memang gunakan buah delima ni..Heheheh

emieysandra said...

owh..mmg byk khasiat rupenyer, ermm..ajaklah asben akak tu mnari poco poso je dlm rumah, jnji dpt kuarkn peluh..hee :D

Sari Yusa Ibrahim said...

Sedap buah delima, buah delima muda jugak bleh guna utk buang lemak tau

Citarasa Rinduan said...

kak yatie--
ayu nak cuba cari yang mcm kak cdgnkan tu.. thanks my sister..

cik pulau--
sungguh kah dik???
kalau dapat yang fresh lagi molek kan??
tapi kalau dapat yang produk ubat tambahan pun okey jer.. asal buat ubat
thanks atas pengkongsian

emy--
kalaulah sesenang itu pujuk en zalie.. ahaks............

kak yus--
sungguhkan?? nak makan hari2 lah....

Mamamya said...

mmg bagus buah delima ni ayu...t'ingat adik ipar yg kat sarawak penah mengidam nak mkn delima..nasib baik ayah akak dapat carikan kat simpang perani

Citarasa Rinduan said...

kak lieya--
mmg sedap rasanya.. biji pun enak dimakan....
mujur adik ipar kak dapat gak makan... bagus kan...
oh, simpang perani ada jual ya??
nak beli lah kalau lalu ke situ

Zaliedana said...

Assalam kak,bertuah sungguh EN ZALIE dpt wife cam akak kan,sgt prihatin n sma2 berdiet..TQ kak,kongsi ilmu ttg khasiat buah delima tuh..Suka mkn,slalu beli yg merahtuh,tapi xpernah lak amk tau khasiatnya..

Citarasa Rinduan said...

zalienda--
waalaikumusalam dik

Kak nie jenis penakut tau.. lagi 1 suka jaga kesihatan. kalau nak makan pun asyik beringat.. elok ker, idak ker..
mcm contoh PIzza, KFC, layan sebulan sekali, ikut pakar diet en zalie y sarankan.. dia kasi makan.. tapi kalau boleh elakkan...

sam2 kembali dik

yuyu aziz said...

saye suke buah delima merah yg besar tu...

kalau yg masam tak best..

tak puas makan sbb isi die kecik2

:)

Citarasa Rinduan said...

yuyu--
nak cari mana dik, kalau yang besor2??

Amy Syaquena said...

nie betul2 diet nie kak hehe..amy x pernah makan buah delima lagi...banyak juga khasiatnya ye kak...

Amy Syaquena said...

nie betul2 diet nie kak hehe..amy x pernah makan buah delima lagi...banyak juga khasiatnya ye kak...

Citarasa Rinduan said...

amy--
cuba cari dik.. mana tau ianya ada keajaiban...kan..

yuyu aziz said...

Salam akak..thanks singgah blog saya..

hmm pasal buah delima, saya tinggal area pantai timur, to be exact, kelantan..kat sini selalu ada buah delima besar2 yang dijual 2 bijik rm10, kadang2 sebijik RM10..tp memang besar dan manis kak. saya yang tak suke buah delima pun makan tak henti hehe..

akak kat area mana?

Queenie said...

fuh! mmg betul2 sehari sejiwa kita ni ayu...akak baru nak wat entry psl delima!!!!

Woofer Storm said...

tak pernah makan lagi benda ni...akak, belanja sebiji.boleh?hehe

setiap kejadian tuhan pasti ada baik buruknya...

selamat malam kak,semoga bisnes akak lancar selalu hendaknya..amin3

blog-tips-kurus said...

i love it!!!

kalau dapat delima Mekah, lagi best tau! :-)

ieda said...

lamanya x mai umah ayu
huhuhu kekangan kerja baru yg sgt2 banyak ... apa nak buat uhu

ayuuu buah nie sgt2 bagus .. ieda kalau ada memang akan beli .. kalau disini agak mahal sbb jarang ada :)

akuzle ayu said...

ohoh! mmg delima neh byk khasiat. kulitnyer yg kering kita simpan dlm peti ais. then, if anak2 ader cirit-birit, kita asah kt periuk tanah n bg minum. insyaallah! mujarab...(mcm penah cuba...miahahahhaha)... tp rasanyer btui psl rasa dier kelat2 pahit iaitu alkali kan?

wan habibah said...

suke gile buah delima.. tp susah nak jumpa.. mcm nak mintak je kat cina depan rumah yg taman pokok ni

jusdelima said...

nikmati jus delima pomepure http://jusdelima83.blogspot.com