CITARASA RINDUAN

Tuesday, November 15, 2011

Petua didapur dari Citarasa Rinduan

Pernah tak, kalau korang sibuk didapur, tiba2 korang terkena percikkan minyak atau wap panas ke kulit kalian??

Agak2 apa yang kalian lakukan??

Dahulu, masa aku belum dapat petua ini.. aku akan bubuh minyak gamat, kadangakala bubuh garam, ais batu atau ubat gigi..

Tapi percayakan kalian, akhirnya kulit kalian akan bertukar kepada warna gelap, bagi yang wanita pasti rasa segan lagi2 yang kerjanya di pejabat…. Dimana sentiasa bertemu dengan orang ramai..



Jom, ku kongsikan petua yang sering berlaku pada kehidupanku yang 18 jam berhadapan dengan api di dapur…

Cari penaik kek yang ada disimpanan anda, bubuh ke tempat yang terkena kecederaan… kemudian bilas dengan air bersih apabila panas di kulit anda berkurangan…

Mudah bukan???? (kredit to google for picture)


PS: kalau pegang lada kering yang sudah siap direbus untuk dibasuh.. elok kalau dihati kalian ada berkata, “aku pinjam tangan Ali”, contohnya, Nampak macam tipu… tapi, hasilnya tangan kalian tak akan rasa panas, (Ali tu contohnya anak lelaki anda atau suami anda.) selamat mencuba, dan selamat memasak didapur..

33 ulasan:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Su dah selalu terbakar lengan kena oven dan tepi periuk atau kuali.Parut sana sini.tak pe la dah tak ada yang nak masuk meminang..tukang makan je ramai..hihihi..petua ni boleh cuba next time tangan terbakor.

Yasminhamid said...

info menarik.. selama ni memang pakai ubat gigi jer.. hihhi..bab tgn panas sebab cili tu pun satu.. petua org tua.. katanya masa basuh tgn tu.. jari hala kebawah.. biar pananya keluar. wallahua'lam..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

pakai yoghurt pon boleh kan ayu..kalau ikut klinik diaorang suruh cucur air tp bisanya cara ni buat kulit gelembung..ms zikry kena kuali panas dulu rina sapu aloe vera..tp terbakar tu teruk sgt smpi skarang masih berparut..


petua yg bwh tu nk amalkanlah hehe

eelobor said...

huhuhu...bab lada kering tuh macam konpius lak aku

azieazah said...

Salam AYU,
terimakasih berkongsi petua. Sharing is caring.

Kak Azie kalu kena minak, sapu losen gamat jer.

Tapi kita dah kahwin ni, kena parut sikit2 tu adatlah, maklum orang rajin masak. hahahahaha

Liza said...

salam ayu...bru last week kena minyak panas....huhuhu
tp cm biasa la bbh minyak gamat,mmg hitam pun...thnx yer share petua ni...

Mr. Z dan Mis N said...

tq for sharing nice tips..hehehe


Jemputan khas singgah ke blog chegu zubirBLOG CHEGU ZUBIR

IPAD 2 FREE untuk ANDA

missbby said...

oh yea macam gitu? Thank you untuk petua ni..By the way yang pasal lada kering tu, kalau kata tangan suami atau tangan anak, nanti tangan dia ke rasa panas?

jemarisuri said...

huhu..semlm ayu akak dh terkena pisau di jari yg cantik ini..darah mengalir mmg byk sbb tertetak utk potong ayam...huhu..

tp alhamdulillah dgn sapu minyak qamat darah berhenti dan tmpt luka pun dh tertutup..tp msh berdenyut...huhu..

sbb tu blog blm updated ni...hehe

blog-tips-kurus said...

ooo.. macam itu!
kalau serbuk tu dah expired, takpe kan? :-)

pena rozie said...

Thanks for sharing....

CuteOven said...

Assalam ayu....lama tak berbual dgn ayu...selalu singgah aje..

info yg bagus lain x bolehlah cuba...

Lelaki Ini said...

owh
berkesan ek..
nanti nak cuba la..
wlpun sebulan skli ke dapur..
hehehe

lieynanilaz said...

tips yang boleh dicuba...x penah tau pun...huhu.

wan habibah said...

kikiki.. jarang cedera.. sbb jarang ke dapur.. kikikiki

yan said...

baking powder lah ye Ayu?

kalau ada gel pun bagus..

Zaliedana said...

Kak Ayu,tq sesangat ats petua2 nih,blhlah diguna pakai bila perlu nanti..

miloais said...

ada gak kena percik minyak panas ni - sokmo iols bubuh minyak gamat aje...

bab cili tu - guna nama orang tu..
eheheheh - cam lawak le plak
tak penah plak iols buat camtu...

Kakzakie said...

Lain kali kakak nak kata pinjam tangan Ayu sebab tangan seorg tukang masak nanti masak jadi sedap hihi....

Niena Pengembara Ilahi said...

wahh yeke, niena baru dgr nie.. menarik petua nie.slalu letak ubat gigi kalo kena teruk tpi sekatat biasa tu xletak pape pn

bujal X said...

ada yang suruh letak koget pun ada~~keh keh~~saya tak kisah kena percik minyak panas~~sebab kulit da memang tak cantik~keh keh~

CT NoArIzAh ArIs said...

Ayu petua pinjam tgn ali tu rasanya nak di cubalah lps ni pasal akk selalu rebus lada kering dan blend sendiri tapikan x panas lak ke tgn si ali tu bila kita pgg cili sebut namanya nnti jadi mcm citer doremon tu lak..hehe..

JunAina said...

Ayu...
kesian ke Ali tiba2 jadi mangsa...hahahaa...

Apapun thanks coz syer petua ni, kalau kak aina kena minyak panas letak bawah air laju2 je pas tu carik losyen...

Semakin banyak tanda2 parut kat tangan dan lengan itulah tandanya betaba org tu rajinnya memasak...hehehee...

Arizakiah said...

akak yang dah tua ganyut pun baru tau petua terkena minyak panas ni...thanx ayu....

Mak akak cakap maksud "pinjam tangan ali" tu bukannya suami atau anak lelaki tetapi saidina Ali yang di zaman rasulullah dahulu memang terkenal seorang gagah berani dan kebal kulitnya.....wallahuaklam...

norhidana said...

ohoooo begitu yek kak... ok2 info yg best...
kalu yg psl lada tuh,org yg kite niatkan tuh kang tgn dia lak yg pns ke? hehehhe

ibuintan said...

hebatnya petua Ayu... trima kasih kerana berkongsi


akak biasanya sapu madu saja

hazlin nazri said...

dah berbekas hitam la.. baru ayu bg petua..
hehehe
next time pulak sebab anak2 suka makan keli n sotong goreng
tq .. sharing is caring
:)

wan nurul hezrina said...

bagus petua nie.selalu gak kena nak2 masa goreng sotong n ikan keli.meletup2 minyak.n bila kena gunatyt jerk=)k tq kak petua nie=)

munna said...

selalunya munna sapu ubat gigi ...tq ayu kasi petua baru

mama maman said...

kena pinjam tgn ayu la pasni.. br masak sedap... boleh..??? hhheee

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh bab cili tu nak cuba nnt.adik pinjam tgk akak ayu..hik3

cik cek said...

Tq Ayu kongsi2 petua berguna...:D

Iza Teratak Usang said...

Assalam...
dulu letak ubat gigi...sekarang basuh dgn air paip je...

Bab cili tu....wahhh..ini ilmu kuasa minda ni...
Thanks..