CITARASA RINDUAN

Thursday, November 10, 2011

Berkatnya ada anak kecil, Hidup berjiran!!


Hari ini hari khamis eik.. wah…… sedar tak sedar sekelip mata jer masa berlalu. Aku ambil kesempatan update blog sebab tersangat nak syer ngan korang tentang kehidupan berjiran dikampung tercintaku Felda Tenggaroh Mersing, Johor…

Tempohari balik kampung, kebetulan raya aidiladha.. adik aku yang masih dalam pantang masih dirumah Ibu.. so, ambil kesempatan nak jenguk anak saudaraku yang comel tu.. Mirza… heheheh




Korang tengoklah bukti kami hidup berjiran yang tersangat erat….





Tak kering tangan aku bancur air, hidang kuih untuk para jiran yang mengziarahi adik perempuanku dan anak sulung nya…

Syoknya suasana macam nie kan!!



Datang satu rombongan, keluar… masuk lagi rombongan lain, penuh poket anak saudara aku.. hehehhe. Tabungan masa kecil, mau2 sorang RM 5.00. kalau 10 yang datang!! Mirza KAYA… Hahahhaha



PS: kat tempat korang sama tak??? pasti ramai jiran yang jenguk baby baru kan…



20 ulasan:

Daddy Ziyyad said...

Suasana kejiranan ni memang kuat di kampung/kawasan felda...di bandar2 besar, kadangkala jiran sebelha rumah pun tak bertegur sapa, masing masing sibuk kerja.

mysara said...

kt kampung mmg...
asal ada baby baru, msti ramai yg dtg jenguk..hehe
best kn suasana cm tu

Citarasa Rinduan said...

daddy ziyyad--
tulah kan.. beza sungguh...
ayu sangat suka suasa felda yang kaya budi bahasa, kejiranan..

masa pi umah kaklong di kl, dia baru dapat bb baru.. sebulan dia disitu, hanya 3 orang yang datang tu pun ayu, abah dan ibu.. ahaksss

Citarasa Rinduan said...

mysara--
kannnnnn... sangat harmoni

Daddylicious said...

untung ada jiran2 yg prihatin ...

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...follow pakjoe blk tau hahaha

cinnamon.com said...

ahli keluarga,kwn2,sanak saudara je yg dtg,jiran2 hai2 bai2,assalamualaikum,bila bersalin? itu aje..saya duduk arpartmn,jiran saya cina,siam,india..ckp org putih je kalau jmpa jiran2..heheh..sabor je la..

ainnoraini said...

jiran2 kat taman perumahan saye pun baik2 semuanye...mmg mesra la..

Kakzakie said...

Untung kalau jiran ramai Melayu ramai yg dtg menjenguk. Ayu tak tunjuk babylah. Mesti cute kan:)

cik cek said...

Seronoknya ramai jiran2 yg bertandang...meriah suasananya kan...kalau kawasan bandar kurang sikitla kot...apa2 pun kita pun berjiran kan Ayu...jauh...tapi dekat....:D

p/s kim salam kak cek kat family kak yaya ek....teringin nya kak cek nak kesana...

miloais said...

kalo kat kampung iols kat perak nun...
lebih kurang gini gak ayu....

teringat masa iols dalam pantang my kids...
kesian kat mak - melayan jiran dan sedara-mara yg datang bertandang...

munna said...

masa berpantang rumah mak munna dulu mmg alhamdulillah ramai jiran2 yg dtg... mmg penuhlah wang hadiah buat baby tu...siap munna lekatkan dgn rantai emas masa tu

~ yus ~ said...

kat kampung mmg macam ni kan...

kalau kat bandar, adalah satu dua je yang menjengah...huhu

bujal X said...

raya haji pun dapat duit gak ke?

Acik Erna said...

assalam ayu..dimana2 pun rasanya sama kalau ada baby baru.
memang ramai je orang nka datang tengok.kalau dok kampung la..kalau dok taman perumahan..yang semuanya melayu rasanya ada jugak kan..

JunAina said...

jengah org baru mesti ada buah tangan...bestnya mak baby dpat tambah tabungan utk masa depan si kecil.

Fara said...

...sy tak merasa diziarah sebegitu ramai org, Ayu...

=(

abah khalisha said...

kt kampung mmg hubungan jiran terjalin erat, di bandar??mmmm...

azieazah said...

Masa Kak Azie kat kampung dulu, memang begitu la juga. Pantang ler orang kampng dengar kalu ada “orang baru”. Mesti datang tengok dan sedekah duit. Berkat.

Seronok, kan?

akuzle ayu said...

stuju ngan ahkak AA. rejeki Adik Iffah thn ini, hadir masa raya so rejeki duit raya lebeylah...alhamdulillahh!!