Ikan sagai ini, ada persamaan rupanya dengan ikan kaci,ikan merah dan ikan jemuduk… kategori ikan yang asalnya dari laut.. bukan dari air tawar…
Kebanyakkan pengemar ikan sagai ini selalunya akan memasak ikan ini samada masak asam pedas, kari, digoreng dan dimasak lemak pekat atau masak kicap..
Isinya yang tebal membuatkan rasanya yang sangat enak bila dimakan..
Kepala ikan sagai dimasak asam pedas
Telur ikan sagai dimasak asam pedas
22 ulasan:
sy penggemar ikan, tp tak tahu la pernah makan ikan sagai ni ke tak. sedap nye, kegemaran sy kari !
cik farizam--
dulu k,.ayu tak tau pun.. bila berniaga br kenal jenis2 ikan.. hehehhe
cam sedap jek!
Terima kasih Ayu kerana menjawab soalan kakcik. Kakcik ni nama je dah lama hidup, nama ikan pun banyak yang tak tahu! ;-)
aish..belum lunch lagi ni..berliur pulak nengok ikan masak kari ni..hehehe..
done follow sini..jemput singgah blog ye..
pestime tengok ikan sagai ni ayu... sedap plak nmpak telur ikan sagai masak asam pedas tu...
sedap.. mak akak selalu masak asam pedas ikan sagai ni, kecur tengok telur dia Ayu...
ayu...tetiba mas rasa lapo...
huhuhu...sedapnya asam pedas....
aduh kak... tgk asam pds kepala ngn tlr ikan...terliur tul lah... ish tak tahan
Sluurrrpppppppppppp! Sedapnya!!!!! Rindu asam pedas!
Tempat kita tak lari asam pedaslah ayu... terliur pulak dah kakak...
suka ikan ni...sedap! Mas panggil ikan jemuduk..
huwa...adik tak kenal.adoii tgk telur ikan buat adik meroyan
aku cuma tau beza ikan ngan ayam jer. tapi jenis2 ikan... memang aku fail. huhuhuhu
huuuui teloq ikan tu sungguh menyelerakan ! :)
eija pandai makan ikan jerk x tau pun jenis2 ikan ni..hehe
owhh..ini ke ikannya.. hehee
salam...wahh nampak sedap nie..bila la ley nak buat cam nie.. :)
ikan sagai tu kalau nama lain ikan apa ye ayu..js tak pernah dengar plak..hehe
sedapnya dpt mkn telur ikan tu...hihi
amvoiiiiii akak menayang ye.....? :p
maksu byk tak thu nama ikan
Post a Comment