Blogger yang bernama lulu mempunyai aura yang tersendiri..
Serius nak kata….templet dan header lulu sangat sesuai, dengan warna yang melambangkan kewanitaan…… betul-betul wanita sejati….(pink, merah dan ungu……warna kegemaran wanita kan ?kan …….)
Ah…..pendek kata…semuanya menarik hatiku
Aku dah GEGAR ke blog LULU, korang apa lagi??? Jom……..jom…….sama-sama gegar
*********************
Bahan-bahannya
Tauger – 200 gram (siang, basuh)
Kentang – 2 biji (potong dadu/ikut kreativiti anda)
Carrot – 1 batang (jua seperti potongan kentang)
Soon hoon/ tahu kering – sedikit (rendam, potong)
Daun sop – 2 batang (dipotong halus)
Garam – sedikit
Ajinamoto – sedikit
Air paip – 1 liter
Bahan-bahan bumbu
Ikan bilis – segemgam (siang, basuh)
Bawang merah- ½ biji dihiris
Bawang putih – 2 ulas dihiris
Cara menyediakan
- tuang air ke dalam periuk, masukkan bahan-bahan bumbu, apabila air mendidih masukkan garam, ajinamoto (aku tak gunakan pati ayam, kerana pati ayam tidak sesuai untuk en zalie,)
- masukkan soon hoon/ tahu kering, dan semua bahan-bahan yang telah aku senaraikan (korang boleh pelbagaikan jenis sayurannya)
- jangan rebus terlalu lama, zat pada sayuran akan hilang, matikan api baru taburkan daun sop
- selamat mencuba
(resepi mudah…tapi memang dah niat nak syer dengan sahabat sekalian……)
9 ulasan:
resepi ni memang sedap...simple but me likeeeee....;)
sedap... nak2 klo cuaca tgh hari panas.. mkn lauk2 cm ni la jd pembuka selera.. dtambh plk ngn sambal ketok ikan bilis n ikan masin... pergh.. mjilat jari.. hehehehe
penyair senja--
ayu lawan dengan ayam berempah dan sambal tok-tok...
yana--
hehehehe. betul apa yang awak kata..selera tau MIL lalu belakang pun ayu tak sedar...hehehehhe
Saya panggil sayur cam gini sayur bening @ sayur manis ..kene letak gula sikit. mkn ngan nasi panas2 n ikan masin pun sedap...
azzey--
wah..ayu belum pernah try letak gula....nanti nak cuba...thanks yer
Ayu, ni sayur yang paling super dipur simple tapi sedapp....kadang kadang akak letak kicap sikit...lepas ratah macam tu je...hhmmm marbellesss...
cikgu nurin--
ayu dh biasa di citarasa rinduan, bertemankan lauk pauk beraneka..
bila di rumah..masak simple2 janji sihat dan kenyang
kalau ratah...hirup lambat2 kuahnya...sedapkan..heheh
Assalamualaikum Ayu...akak pon suka sayur tauge msk cam gitu, msk kejap je bior rangup2 baru sodap..kena pulak sambal belacan n ikan goreng, tambah budu lg la...emmm dah terlebih sudah... :)
tekak saya tak boleh terima taugeh yang tak masak atau separuh masak.. klo yang dah masak ok jer..
Post a Comment