CITARASA RINDUAN

Friday, February 11, 2011

As Salam...... mulai hari ini tak ada pengunaan perkataan Salam..

Assalamualaikum……..salam penghulu hari..

Selamat pagi semua…hari nie, citarasa rinduan Off day….so, banyaklah aktiviti nak dilakukan….

Rutin pada hari jumaat, aku suka berjogging dengan sahabatku Kak Ida, ..selain dapat menyihatkan badan, keluar peluh, dapatlah aku bertukar-tukar cerita dengan sahabatku….

Maklumlah, aku nie, agak kurang kawan dialam reality, Siapa lah yang tahan kawan dengan aku?…….asyik sibuk dengan dunia aku- aku, citarasa rinduan, family- tanpa teman berborak dan mengumpat…hahahahha… mengumpat yang tak tahan tu………….

Petang ini, nak ke Bandar kulaijaya…ada hal sedikit..nak shopping keperluan en zalie….aku jadi peneman setia dan pemandu berhemah..hehehhehe, hemah lah sangat….. mana tau, ada rezeki, en zalie nak belanja…..kan en zalie??

*************************
Kredit to blogger mamamya, sebab berkongsi tentang penggunaan salam…sebelum ini aku memang guna perkataan salam……..tapi hari ini nampaknya aku kena tukar…

Aku ambil sedikit info dari blog kak lieya, yang lainnya..korang baca sendiri


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:
"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)
baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...
Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.
* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Sila klik sini, untuk mengetahui info Penggunaan perkataan salam….


10 ulasan:

EiJa ZaQuaN said...

betol tu ayu..eija ada terbaca info ni dkt page kwn blogger semalam..
terus tukar kepada as salam..
selama ni eija suka guna perkataan salam..

selamatt bershopping ye ayu..hehehe

AMMAR YASIR said...

Terima kasih sebab kongsi info berguna ni

Ati Masrif said...

terima kasih ayu
atas info yg berguna ini
kak ati pun jahil lagi...

terima kasih banyak-banyak ye
sudi doakan utk kak ati tempoh hari

sangat2 berguna buat org sakit mcm kak ati ni..

sayanggg ayu!

munna said...

Ada juga baca pasal ni.. lepas ni baik gunakan Assalamualikum Ayu

eelobor said...

yer....ada terbaca gak di facebook & beberapa blog pasal ni

kella said...

ye lah.. kita pun dapat,, baru je nak post juga.. takpe kita post lain kali je.. :) ingat mengingati sesama kita selalu kan... :)

terima kasih kak ayu!

CT NoArIzAh ArIs said...

Assalam... Baguslah bila yg baik kita amalkan dan segerakan.

CT NoArIzAh ArIs said...

Assalam... Baguslah bila yg baik kita amalkan dan segerakan.

Proud Mama's Dairy said...

As salam..
terus praktis ni... tq for sharing.

azzey said...

tq utk info ni ayu..by the way..QS:43:89 tu ape ayu?