CITARASA RINDUAN

Friday, September 17, 2010

TAKAFUL IKHLAS....KHAS UNTUK WANITA..

Lupa pulak ari nie ada temujanji dengan mak saudara en zalie…berkenaan dengan insurans takaful ikhlas…

Sebelum nie aku dah join saving dan perlindungan hospital…tahun 2007, dengan takaful ikhlas jugak, kiranya yang bakal ku beli adalah untuk medical card dan insurans wanita takaful.

Alhamdullilah senang gak berurusan dengan mak saudaraku…lepas pembayaran dibuat, aku dah lega…

Untuk korang aku sharing tentang kelebihan insurans takaful ikhlas….yang pasti untuk wanita banyak manfaat diterima..


INFO tentang takaful ikhlas sila klik sini


Pengenalan

Dengan sekian banyak cabaran yang dihadapi oleh kaum wanita di sepanjang kehidupan, maka adalah penting mereka dapat menanganinya dengan fikiran yang tenang. Kami di Takaful IKHLAS telah mereka IKHLAS Wanita Takaful sebagai penghargaan terhadap wanita hari ini yang moden dan dinamik.

Dalam kehidupan dunia hari ini yang sukar diduga, adalah penting untuk merancang masa depan agar ia lebih terjamin. IKHLAS Wanita Takaful telah dirangka buat wanita yang berumur di antara 16-50 tahun dengan 4 pelan berbeza agar dapat disesuaikan dengan keperluan hidup yang berbeza.

Jenis Pelan

Had Sepanjang Hayat

Kriteria

Plan A

RM50,000.00

Dengan Faedah Kehamilan*

Plan B

RM100,000.00

Dengan Faedah Kehamilan*

Plan C

RM50,000.00

Tanpa Faedah Kehamilan*

Plan D

RM100,000.00

Tanpa Faedah Kehamilan*

Apakah Manfaat Yang Ditawarkan Oleh IKHLAS Wanita Takaful?

Perlindungan terhadap Penyakit Kanser Khusus dan Penyakit Wanita yang lain
Memandangkan wanita lebih banyak menanggung komplikasi yang berbeza berbanding kaum lelaki, sebuah pakej yang menyeluruh diperlukan bagi disesuaikan dengan minat serta gaya hidup mereka. Pelan ini melindungi peserta daripada Kanser Khusus buah dada, serviks uterus, uterus, ovari, tiub fallopio, vagina dan vulva. Penyakit wanita yang lain merangkumi SLE (Systemic Lupus Erythematous) dengan Lupus Nefritis, Artritis Reumatoid (dengan komplikasi), Pembedahan Pembentukan Semula Muka (atas sebab-sebab kemalangan), Pengrafan Kulit (disebabkan lecuran & kanser kulit), Karsinoma-in-situ Wanita dan Surgeri Pembentukan Semula Buah Dada (atas sebab-sebab kemalangan).

Faedah Kematian & Hilang Upaya Kekal Menyeluruh (TPD)
Jika berlaku kematian atau TPD kepada peserta yang merangkumi terma yang terdapat dalam sijil, Jumlah Perlindungan (SC) campur amaun terkumpul dalam PIA (Akaun Pelaburan Peribadi) akan dibayar kepada peserta atau keluarga terdekat. * Jika TPD terjadi sebelum peserta mencapai umur 60 tahun, 100% daripada baki had sepanjang hayat pada waktu itu, campur amaun terkumpul dalam PIA akan dibayar kepada peserta.
*Semua faedah lain akan terhenti

Mengapa IKHLAS Wanita Takaful?

Pengeluaran Tunai
Pengeluaran sebahagian daripada tunai daripada PIA adalah dibenarkan selepas sijil berkuatkuasa untuk tempoh minimum lima (5) tahun. Pengeluaran yang seterusnya mestilah mempunyai jarak tempoh minimum dua (2) tahun antara pengeluaran. Hanya tiga (3) pengeluaran sahaja dibenarkan di sepanjang hayat sijil, di mana yuran urusniaga sebanyak RM15.00 akan dicaj daripada PIA untuk setiap urusniaga.

Penambahan Kadar Sumbangan
Sumbangan tambahan boleh dibuat pada hari yang pertama sijil berkuatkuasa. Amaun penambahan adalah tertakluk kepada minimum RM50 untuk setiap penambahan. Amaun penambahan ini akan diperuntukkan sepenuhnya ke Akaun Pelaburan Peribadi.

Faedah Hayat
Suatu peratusan daripada had sepanjang hayat awal akan dibayar kepada peserta, jika berlakunya perkahwinan, kelahiran anak, dibuang kerja serta kematian suami, tertakluk kepada jumlah dua (2) peristiwa sepanjang hayat setiap sijil.

Faedah Kehamilan*
Dengan Faedah Kehamilan, suatu peratusan daripada had sepanjang hayat (tertakluk kepada satu (1) tahun tempoh menunggu) akan dibayar jika peserta mengalami apa-apa komplikasi kehamilan dan/atau anak peserta mengalami apa-apa penyakit kongental bayi.
* dengan pelan A dan B sahaja.

Had Umur dan Penyertaan

Umur Penyertaan

:

16 tahun -50 tahun, umur pada hari jadi berikutnya, wanita.

Had penyertaan

:

Pelan A & C – RM50,000.00 Had Sepanjang Hayat
Pelan B & D – RM100,000.00 Had Sepanjang Hayat.

Umur Tamat Tempoh Penyertaan

:

Apabila peserta mencapai umur 65 tahun, pada hari jadi berikut.

Syarat Perlindungan

:

15 – 49 tahun.

PS: dah tak payah nak join insurans lain…semua dah cukup untuk cover hari tua…mana tahu…hidup sementara, akhirat kekal abadi

9 ulasan:

Nur Hawa Mohd Zin said...

semakin terjamin kehidupan wanita...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

itu y terbaik

awe nak tahu..sis tunggu tau insurans y covel wanita mengalami masalah bersalin...
mcm keguguran ker
akhirnya...

inilah insurans y terbaik

nana said...

tq for info..tengah terfikir-fikir juga ni~~

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

nana

join tak mahal..

hanya mengikut usia..
mcm sis agak mahal sbb dh tua.

Kalamhati said...

yup..berbaloi.baloi..=)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kalam ati dh join eik

syer lah info ngan ayu

penjejak maya said...

salam,

tahniah anda buat keputusan bijak cuma saya perati org kita agak kurang titik beratkan hal ini..

Nur Hawa Mohd Zin said...

kak ayu : hope wanita akan lebih terjamin..Alhamdulillah ada insurans ni kan

NJ said...

Salam ayu..selamat hariraya..
kalau lah ramai org yg peka mcam ayu ni nak beli IKHLAS WANITA ni..kak N la org paling hepi...sbb sbg agen pun susah nak promote skim ni..ramai x percaya..dan ramai yg kata tunggu dulu...segan akak dgn ayu..akak yg agen pun x promote kat blog ke fb ke..silap akak gak ek..tapi bagus jugak ayu promote ni..org2 pasir gudang or jb mari lah beli dgn saya..agen Takaful Ikhlas...hehehe
Semoga ayu dan en zalie akan sihat bahagia ye..