CITARASA RINDUAN

Thursday, September 2, 2010

SAHUR-temper wajib ada-


(gambar by google, terima kasih)


Selamat malam,,,heheheh…malam buta dengan mata ala-ala mata kucing gafield, aku nak gak post 1 entry kat korang..

Sebenarnyakan, aku baru jer siapkan bahan-bahan untuk menu sahur untuk hari esok,…ikan siakap 3 rasa, tempe goreng cecah sambal kicap, sayur soon hoon campur udang, kentang dan tauger, ulaman gitu…amacam?...ada sapa-sapa nak join bersahur ngan aku. Jom moreh….

Kalau bercerita tentang sahur, Kitaorang suka makan makanan yang panas-panas, …mungkin dah terbiasa kot, aku kena siapkan bahan-bahan sebelum masa tidur….tak rela kami nak santap makanan yang diulang panas. Macam tak sedap gitu…tekak tamo masuk, tak lalu…

Menu sahur esok semuanya request dari abah mertua aku…dia memang suka makan ikan siakap atau bawal…lelain ikan dia tak makan, tapi yang paling penting makanan wajib dia, harus ada si temper…tak kiralah temper sambal ker, masak goreng ker, sambal goreng ker atau cincai-cincai…janji ada tempe..

Kalau en zalie,aku dan mak, paling senang…menu kami selalunya ikut selera abah…janji halal..tekak jenis tak kisah…. Semua boleh dimakan…

Buat masa ini, sejak 1 ramadhan…belum lagi kami terlewat bersahur…selalunya kalau tak mak yang masak, aku yang gantikan..selang seli…namun dah 2 hari mak kurang sihat…demam….tak apalah biar mak rehat..mungkin mak dah kepenatan beberapa bulan mengantikan tempat aku dikedai sejak en zalie dimasukkan ke hospital.

Aku mendoakan mak mertuaku segera sembuh, risau sebab dia ada darah tinggi dan kencing manis…lagipun raya nak dekat…semoga semuanya selamat…amin

PS: harap-harap esok boleh bangun…risau gak alarm handphone buat hal…

8 ulasan:

Lelord said...

wahhh sedapnya tempe cicah smbal kicap...sis pun suke

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe suka tempeh...raya ni beli tempeh chip tempah ngan org jawa...hehe

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

sis lelord

nyamankan....makan y panas2 lagi meletop...hehehehe

nikmat..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

awe

tu dia,...org melaka pun jadi org jawa

hehehehe

A-Y-I-E said...

Adeh... masakan ni la yang saya kurang gemar. Huhuhuhuh... Mak masa banyak mana pun, saya langsung tak cuit untuk merasai masakan ini walaupun saya tengok sedap je :D

Nur Hawa Mohd Zin said...

Insyallah kalu jodoh panjang akan jadi sebahagian keluarga jawa sg air tawar selangor..heheh

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

ayie

eik....adoi..rugi sungguhlah tak makan tempe..

tradisi jawa tau...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

awe

alhamdullilah...sis doakan agar ada jodoh kamu dengan tunang kamu...

nanti makan besor, ajak sis sekali eik...