Photobucket Photobucket

CITARASA RINDUAN

Thursday, September 9, 2010

TAT NANAS TENGGAROH,MERSING

Sementara nak menunggu ketupat dan daging masak kat dapur tu…aku amik kesempatan nak kongsi resepi ngan korang, TAT NANAS,macam biasa…resepi asal oleh ibunda tercinta PUAN JUMIAH BTE RAMLI

BISKUT TAT NANAS nie, kalau ikutkan orang kata kan….susah ooo….leceh gitu..tapi, kalau korang jenis yang telatin…a.k.a seni gitu…menjadi juga ko….

Jom semak resepi mudah ini,,,yang penting nak buat sesuatu tugas…BISMILAH jangan lupa yer…kemudian..banyak-banyakkan bersabor…insyAllah menjadi…



BAHAN-BAHAN

A)

Tepung gandum 3 cawan

Tepung jagung 1 ½ cawan

Baking powder suku sudu

Susu anmum 2 sudu teh

minyak sapi 2 sudu teh

*ayak kesemua bahan-bahan diatas

B)

Kuning telur 2 biji

Gula pasir 2 susu

Garam secubit rasa

Planta / majerin 1 ½ cawan

Vanilla secubit rasa

Pewarna kuning secubit rasa

*tepuk semua bahan menjadi Satu

C)

Jem nanas

Kuning telur untuk hias diatas biskut

CARA-CARA MENYEDIAKAN

A) selepas bahan A dan B disatukan, korang uli sehingga adunan menjadi lembut

B) bentukkan guna pencetak, yang lebih mudah aku terbalikkan seperti gambar dibawah,

A) kemudian gulung bersama jem nanas, kalau korang nak mencuba letak kurma pun tak kisah, yang penting halal….

B) Siap korang sapu dengan kuning telur, bakar dalam oven….dalam 15 minit…

C) Sedia untuk disimpan, pastikan sejuk dahulu….insyallah rangup dan sedap,,,



Selamat mencuba…kepada sahabat blogger yang sedang memandu pulang kehalaman kampung, berhati-hati dijalan raya.....

4 ulasan:

ISZA said...

tahu makan jer..
;)..

Lydia Miza said...

tak pandai....


kak wat jem dia camner?

Rozita Ceritaita said...

pernah buat sekali je dulu... pecah2 tepi dia kak.. nak gulung pun patah2.. yg ni jadi camtu tak kak?

aDisH.sHidA said...

paling suka...dan wajib ada setiap tahun setiap kali raya..tp shda bab tekan tu x leh..suruh kakak je selalu shda bab gulung je..hehehe..tp resepi kita x sama la akak