CITARASA RINDUAN

Thursday, December 22, 2011

Aku hilang aura?


Makin hari pekerja aku yang lelaki nie makin suka buat hal..

Setiap hari kerjanya semakin tidak bermutu, kalau korang anggap dia pekerja baru? Oh.. tidak.. dia dah lama mencari rezeki dikedaiku..

Perhatikan gelagatnya yang kerap hisap rokok. Dengar muzik dari hpnya secara kuat2, datang lambat hingga 1-2 jam dari waktu bekerjanya, tak datang kerja tanpa pemberitahuan dan alasan.. bila aku order air minuman sering silap hasil yang dibuat. Order teh ais, yang didengarnya adalah milo ais…

Fuh!!…. Aku semakin hilang aura… bukan aku dah tak mahu nasihatkan atau aku dah tak mahu tegur kesilapan demi kesilapannya..


Tapi.. aku ingin menjadi seorang majikan yang penyabar.. selagi boleh sabar aku sabar.....

Cuma, aku rasa kalau berterusan, mungkin kata sepakat dari hati kecilnya, aku akan beri gaji seawal yang boleh,,, biar dia faham yang aku lebih rela bekerja sendiri tanpa bantuannya…

PS: dah penat nak pot..pet… aku tamo di cop majikan tak ada hati perut.

29 ulasan:

Daddy Ziyyad said...

ayu pernah pecat pekerja tak?

lagi satu, sebagai owner kedai makan yg ada kemahiran memasak, tak de masalah kalau pekerja lari/dipecat...jgn jadi macam kedai yg mana tokey nya tak tahu masak, bila tukang masaknya cabut lari dapat offer lagi tinggi, last2 kedainya kena tutup sebab regular customer tak suka dgn masakan cara baru.

Sharifah Nadzarah said...

sabar ayu..
nnti sakit dtg balik...
biasanya klu tension2 mesti sakit kepala (kita la tu)

~AmyLiana86~ said...

la..susah lau dpt pekerja cmtu..bagus sabr tu sparuh dr iman tp tu la..kadang2 sabr pun ada batasnyer..huhu..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

susah jd boss ya ayu..


sbg majikan kena tegas juga ayu..x blh bg muka sgt pd pekerja yg x berdisiplin mcm ni..kalau dpt pekerja yg baik pula jgn lupa bg bonus utk mrk :)

Yasminhamid said...

sama masalahnya ngan abang saya.. sekarang ni dia tgh berkira-kira nak berhentikan pekerja tu..

Kamsiah said...

dah slow talk dgn dia,tanya apa masalah dia...kalau lepas dinasihat,ditegur tp masih tak berubah..bye2 ja la...

Kella said...

hmmm.. makin parah kalau dibiarkan ni kak.. jalan yang terbaik slow talk dulu dengan budak tu. kalau tak jalan juga.. kuputusan drastik perlu di buat untuk menjada mutu kedai akak..
takkan akakn nak dengar orang dok komplen pasal kedai akak gara gara pekerja yang tak bertanggungjawab!

atau.. pepagi.. sebelum mula atau.. sebelum balik tutup kedai.. kasi tazkirah.. atau motivasi.. kasih semangat selalu..

Lelaki Ini said...

pecat jewk kak
hahaha


iklan sunway collge clicked!

cinnamon.com said...

pening juga jadi bos ni ye..asyik tegur je..mau lari stafnya..

lieynanilaz said...

selagi aka boleh sabar...sabarlah kak tapi kalau perangainya dah sampai tahap kemuncak...rasa tindakan yg akak nak buat tu betul...:)

~ yus ~ said...

hmm....susah juga jadi bos ya...sabr ya ayu..

Kengkawan said...

dia dah x nak kerja la tu..
atau ada yang dia x puas hati..
ermmm bincang elok2 ok kot kak..

al-lavendari said...

memang letih kalau dapat pekerja begitu .. ia pasti akan menjejaskan reputasi awak sendiri. memang pening jadi majikan !

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak ayu..rasanya kak ayu perlu ckp dgn dia secara serius.bg tempoh smgu.klu tak berubah kak ayu pecat jelah..nak nak masuk bln baru pun dah ni.dari mkn hati baik luah kak..nnt merana diri

Kakzakie said...

Kadang kena tegas juga Ayu... lagi pula bukan dia yg masak, apa nak bimbang... potong gaji setimpal kalau lewat biar dia tahu silapnya...

Kalau kakak tak boleh cara ini Ayu, sabar pun kena ada tempat.

norhidana said...

aduh kak,susahnyer jd bos ni yek... pyh kalu ada pekerja yg suke bt perangai gini... cube nasihatkan kak..mana tau dia ada apa2 masalah ke..

mcm kt opis dana, ada sorang opisboy ni,selalu bt hal sampaikan sume keje dia dana atau org lain kene btkn,jdnyer keje kami makin bnyak..jd terganggu sumenyer

Pok Amai-Amai said...

Aduh! Susahlah mcm tu!

alinac lover said...

yong pernah ada jgk pekerja mcm tu..

byk kali lak tu..

miloais milo said...

kena tegas lah ayu - bagi amaran kat dia..
kalo masih juga tak tukar perangai tu
terminate kan saja...

aimie amalina said...

aiyoooo
sshnye kak
emmm..pekerja laki plak tu..dh la akak perempuan kan
tap kalo mnjejaskan perniagaan akak, may be akak mmg kene amik tindakan..

Cik Ecah said...

sabo yea k.ayu..huhu ujian....
moga semua urusan k.ayu dipermudahkan...

luahfikiran said...

SALAM,
NASIHAT, CAKAP BAIK2 DAN BERI MASA... KALAU MASIH TAK DENGAR, MAKA WAJAR DIBERHENTIKAN

diana said...

kena tanya dia tu..mana tau entah2 dia ada masalah ..dadah ke..
mana tau kan??

logorithm said...

Biasa lah boss kena berdepan dengan karenah pekerja. Sabar jer Cik Ayu selagi boleh. Tegur dengan cara baik tapi tegas kalau dia dah melampau. Bagi peluang 2-3 kali. Kalau dia tak improve jugak, pecat jer.


Terbaru dari Logokoko:

[U] Deretan rumah kedai yang paling hodoh di Malaysia!

[U] Video khas ulangtahun ke-18 Tragedi Highland Towers

[10PG] Kenapa b*bi yang menjadi mangsa?

Masrini Karim said...

haaaaaaaaaaaaa....ni yang nak g kedai kak ayu neh..nak skodeng sahpekah gerangan lelaki berkenaan....wink!!!

noraliza said...

akak warning lah pekerja tuu..hehe

cucu umie said...

tpy kdng2 sis, bg ayie mereka harus ditegur dan digertak spye masing2 dpt kelbhn masing2..

*fham tidak kelebihan tu sis..huhu

Acik Erna said...

ayu..ikut nasihat dato LF..acik pun rasa macam tu..

Cik Pulau said...

sabar yer kak..
huuuu~