CITARASA RINDUAN

Friday, December 2, 2011

Nasi lemak!! Amoi, hilang diet aku...


Yang dah sarapan pagi tu.. sure tamo klik entry aku.. hahhaha.. tak kisah pun!!

Tapikan, ada yang ingin ku kongsi.. sebenarnya, kami dah lama tak makan nasi lemak, kebetulan pula hari ini bercuti, padang keliling dapur, bahan2 nak buat sarapan yang berdiet dah habis.. maksud berdiet bagi akukan, lempeng oat.. hahhaha, hari2 asyik sarapan susu dan oat jer. Dah jemu..

Kebetulan, hujan lebat.. malas sungguh nak ke kedai.. pandang almari, ada stok beras (beras perang).. okeylah tu. Idea menjadi, ada kelapa parut pulak tu.. timun layu pun ada..

YES!!! Yes. Plan berjalan dengan baik..

Cari daun pandan, serai, daun pisang tentu2 dok subur di halaman rumah belakang, (berbudi dengan tanah memang senang tau..)



Terus rebus lada kering, ini stok raya haji kot.. hihihih. Sambil tunggu nasi lemak masak, sambal tumis siap.. aku kayuh peralatan senaman yang ada..

Ala2.. masuk, keluar balik.. okey kannnn..






Yang ini, buat kesayangku, Cuma ikan bilis dan kacang tu buat eksyen jer.. En Zalie pun jenis tak akan makan, jika dia makan.. taulah dia.. akan sakit sampai tak boleh bangun..

Bubuh sambal banyak2 sikit…. Khas untuk dia.. ada stok ayam mentah rupanya.. goreng guna minyak sikit.. cantik gak nasi lemak aku kan.. sempurna gitu

~~selingan, hari-hari jual Nasi lemak kat Citarasa Rinduan, tapi tak pernah snap gambar untuk korang.. nak buat lagu mana.. cepat sangat habisnya.. lagipun aku memang tak makan nasi lemak di kedai.. ada campuran minyak masak.. sure bertambah2 kolori yang sedia ada...


PS: Resepi konon2 nak syer, tapi dok pikir korang punya nasi lemak lagi best.. lupakan hasratku…

27 ulasan:

kakcik said...

Pagi tadi kakcik pun cadang nak makan nasi lemak, alih2 beli mihun goreng dengan rendang ayam. :)

Citarasa Rinduan said...

kakcik--
memang nikmat makan time hujan2 kan....
mihun pun sedap..
aduh.. lapo balik..
hahhaa

Fara said...

Dah bape lama nie mengidam nak makan nasi lemak. Kedai asik tutp je. Haishhh!

Ayuserius diet ke? Ayu nmpk slim la. Huhuhuhu!

KOALAJEPONG said...

waaaa...rajinnya ayu msk2 di pagi hari...nk sikit boleh tk? buat mkn utk lunch lak...hik2

Citarasa Rinduan said...

fara--
dah naik, tapi ayu baru ada 2 minggu teruskan amalan berdiet..
kurang 3 kg..

syukur..

KoalaJepong--
Ina.. mari sini ambil sikit........
hahahhaha... ayu suapkan lagi

tun_telani said...

sedapnyer nasi lemak.. pagi ni tun makan roti je.. xde mood nk masak. utk enchik H tun gorengkan karipap yg tun buat awal2 n frozen dlm fridge.

cik cek said...

Ayu...
Tak nak pelawa kak cek mkn nasi lemak homemade yg Ayu buat ke...set lengkap tu...yg tak sesuai pd mereka yg berdiet...he he...

Citarasa Rinduan said...

tun--
karipap?? wahhhhhh
lapoooo

cik cek--
ahakss,, nak pelawa.. tapi malu..
cik cek punya lagi berseni..
tangan adikmu nie kejung lah.. hahaah

diet hancusss

norhidana said...

dh ala2 masterchef nyer hidangan plate nyer kak... cun gitu

akak ni dh la tokey restoren mstilah msk sedap... nyum2 bt org lapo je

nyanyisunyi said...

dari minggu lepas akak cdg nk buat nasi lemak..tp sejak semalam hingga hujung minggu ni tinggal berdua je malas pulak nk masak..tggulah minggu depan..insyallah nk buat..buat sendiri ni puas hati kan ayu..

p/s lama ayu tk jenguk akak ye....hehehe

mama maman said...

Ayu... sedapnyer... hhhaaa.. mama pun diet gak tp makin diet makin tembun... camne tuh.. hhhaaa..

share je la resepi.. mana tau lain kot dr kawan2 punya.. :)

My Little Diary said...

terima kasih kak atas komen2 yg akak beri pada saya..
really appreciated that!

saya memang dlm kesedihan tak tau sampai bila..kadang2 rasa mcm nak lari...tapi tak tau nak lari kemana..
insyaAllah saya akan cuba cari buku yang akak bgtau tu...

p/s: dah lama saya tak mkn nasi lemak... weekend ni nak masak la..

munna said...

amboi cantiknya ..dah ala2 masterchef dah presentation nasi lemak tu

Zaliedana said...

Kak Ayu,sedapnyer nasi lemak,sy bf ngan tosai homemade jer rini kak..Eh kak En zalie xleh mkn ikn bilis ke..

Liza said...

salam ayu....nak diet gak...cmner nk start ni??ayu share la resepi diet ayu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kak sayer diet..dia mkn nasi lemak beras perang..ciyok2.



miss kak ayu.adik demam~~ nak mkn sup tulang boleh?

Niena Pengembara Ilahi said...

kak nasik lemak nie comel la hehe

mas saari said...

dah lama saya tak sentuh nasi lemak...huhuhuuu

nyanyisunyi said...

Salam syg ayu..
alahai..rasa nk menitik airmata baca komen ayu.tu dia...sekali ayu singgah mcm2 ayu bekalkan...bukan kata nasi lemak je tapi kasih sayang dan persaudaraan...akak pun kdg2 kerap terlepas pandang entry ayu...bila ada peluang baru dpt singgah...terima kasih ayu..mudah2an perjalanan hidup ayu sekeluarga dipermudahkan insyallah.

Izan Ishak said...

aduhhh...menggoda plak nasi lemak ayu nih.. betul kata munna..ala cam masterchef plak

Rumah Kuning said...

nampak sedap nasi lemak tu. lapar le pulak, padahal pagi tadi dah pekena laksam sebungkus.

miloais said...

ayu bagi iols idea untuk sarapan hujung minggu ni nanti.... :D

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sedapnya Ayu!!! Takpe.. azam utk ke Restoran Ayu masih membara ni.. insyaAllah tahun depan kot.. hehe.

diana said...

suka masak nasik lemak..
tapi tak suka makan..:P

wa khairul onggon said...

Menyesal klik hahaha... Dah terliur dah nie.. :P

aJa said...

Ala yu..xkan naik punya lah takat nasi lemak camtu..hehehe

"makan kan ibadah jugak"...cuma kena makan semasa lapar dan berhenti sebelum kenyang...

erkkkk...ya ke?...haha

walk lady said...

salam tumpang lalu..nak kongsi jer..
http:// tinyurl.com/aku -dah- kurus