Selamat pagi…korang dah sarapan??
Aku malas nak masak yang berat-berat…bukan bermaksud muak dengan mee goreng, nasi lemak…(aku kurang suka makan gorengan) tapi memandangkan ada lah pak aji dikampungku yang berniaga ubi kayu……FIL dah terbeli dalam 2 kg…….
Jadi, menantu kesayanganya yang agak kurang rajin nie…siang jerlah ubi kayu tu….kemudian rebus semoleknya…….tambah lagi buat sambal cili padi…
Lagipun, cuaca kat sini hujan tak henti…so, sejuk-sejuk…..enak jugalah
Jom, kita semak resepi mudah ini
A)
Ubi kayu- kopek kulit, basuh, potong ikut suka..
Air- buat rebus ubi kayu
Garam- ½ sudu
B) Sambal cili padi
BAHAN-BAHAN
(blander sampai hancur)
Cili padi-200 gram
Halia-sebuku ulas
Bawang merah – 2 biji
Minyak masak-sedikit
Gula-2 sudu
Garam-1/2 sudu
Asam jawa - sedikit
Cara menyediakan sambal cili padi
- panaskan minyak dalam kuali
- tumis bahan-bahan blander
- masukkan gula, asam jawa dan garam….(kalau nak lebih ngam…boleh goreng ikan bilis, ala-ala garing masukkan dalam sambal)
- tumis sampai kering (bila minyak berasing dengan bahan-bahan ) menunjukkan sambal sudah masak, matikan api, hiding
- selamat mencuba
16 ulasan:
ni yg buat sya otomatik teringat kat kg ni...wah sedapnya!!!..lapo terus
salam...
inilah kenangan paling best di kampung, lagi-lagi kongsi makan dengan adik beradik...
ubi kayu cecah gula...heheheheh
salam,
yumyum... sedapnya ubi rebus tu... dulu2 saya makan cicah dgn gula campo kelapa...
cili padi tak pernah pulak... hehe
MLD
salam....kalau si johor...ubi yang kamu makan tu,,kami lenyekkan/ketuk guna botol..campur kelapa, gula....
buat bulat2....
kemudian goreng.....dipanggil getuk ubi.......
Ya ampun ayu...nampak empuk sangat ubi tu.Sedapnya.sambal cili padi tu mesti pedas teramat.
ayu, nampak gebu betul la ubi kayu tu...terliur mas tengok...
memang sedapp ubi kayu rebus ngan sambal...mas pun suka....
ayu...set cawan ayu tu sama bunga dan warnanya ngan mas...tahan kan barang arcopal, mas dah guna set arcopal dah 10 tahun lebih....masih elok dan cantikk...
mama janet--
memang empuk,,ayu rebus ubi tu,tak lama pun dah masak...
sambal tu mmg pedas..ayu tak makan pun..hanya makan biskut oat jer
mas--
ayu tak tahan pedas,,masakkan utk FIL bolehlah..hehehe
ubi baru keluar dari tanah...tanaman pertama...memang gebukan....enak gitu
mas, heheheh..samalah set tu pun kalau terjatuh tak pernah pecah...berbaloi-baloi belikan...hehehe
alamak, sedapnya ubi kayu tuh. dah lama tak makan, rasanya dah lebih 10 tahun x jumpa & makan. dulu2 suka makan cicah gula di waktu petang2, time ujan dan pekena kopi o kawwww.
salam kak ayu. :)
dh lame sungguh xmkn ubi rebus ni.lwn dgn sambal tumis ikan bilis.fuhh...
fuh..best ni kak..da duduk hostel ni susah la nak makan..hehe
teringat balik Muor tempoh hari.. pak ngan sebelah suami hidangkan ubi rebus cicah sambal sardin.. sedap woo..
eelobor--
pindah johor..aku hari bagi ko makan free ubi kayu nie
salam zaki--
itulah,,duk hostel lagilah semua kena kurang makan..
tak apa..,nanti balik kampung request eik
salam iqbal,
sorry..salah balas komen ke zaki pulak...nanti suruh mak masak bila balik kampung yer
zaki"
mai sini ambil sepiring..heheh
eja--
orang johor mmg suka tanam batang ubi banyak2..kalau ada sekarang kera tanah sure ada tanam pokok ubi....
Post a Comment