CITARASA RINDUAN

Sunday, January 23, 2011

Blogger polular masuk Berita Harian.....

Selamat pagi ahad sahabatku sekalian..

Hari nie, berita panas di muka surat hadapan akhbar berita harian…
Berita yang amat kita nantikan sebagai seorang blogger….
Tentang pendapatan daripada  blogger popular dok rai….
Korang dah baca berita harian hari nie ker??

Aku nak kongsi pun agak panjang lebar gitu…hanya yang boleh ku kongsi adalah 2 orang blogger yang amat sinonim dengan dunia blog..iaitu redmummy dan elia (jejari runcing) yang pendapatan sebulan pernah rai  sehingga RM 12,000. mak cik kayo!!!!!, aku nak dapat seringgit dari nuffnang pun agak payah...but, thanks nuffang...aku dapat seringgit pun lama-lama jadi bukit..kan? kan?





Dalam berita tersebut nampaknya, blogger di Malaysia telah dikenakan cukai disebabkan pendapatan beribu-riban…….

Tapi, kita sebagai blogger sepatutnya tak perlu membayar cukai pendapatan kerana ini adalah hasil pendapatan sampingan…

Nak kupas banyak pun aku bukan ariff……korang beli jerlah surat khabar berita harian ya,

Bila aku google.. dapat nie jer…




pix_gal0


Penulis blog kreatif raih pulangan lumayan

KUALA LUMPUR: Pengendali atau penulis blog kini mampu meraih keuntungan sehingga RM1 juta setahun.

Beginilah fenomena penggunaan blog yang dulunya berfungsi sebagai pengantara politik, peribadi dan komuniti, kini beralih kepada perniagaan sehingga ada pengendali atau penulis mampu meraih keuntungan beratus-ratus ribu hingga berjuta ringgit setahun.


Kredit to berita harian online

PS: hujung-hujung…..ada nota~~~~~~~Berita lanjut dapatkan naskhah Berita Minggu hari ini. 

26 ulasan:

budak kampus said...

giless kaye redmummy nye blog..
rm12Kilo tu..fuhhh2...blogger otai la katekan..

azzey said...

x pelah Ayu. seringgit pon hak kita kannnn. puas hati bila kerja sampingan yg kita buat dpt pulangan wlu pun sikit...:)

DeQdEq said...

best betul red mummy ni...dari blog je dpt belasan ribu...

mcm kita ni kak ayu...biarlah sikit2...lama2 mst byk juga...hehhee

Nur Mudrikah said...

nak dpt rm 1.20 sebulan pun seksa kot

Kakzakie said...

Salam Ayu,

Kalau kakak boleh dapat RM 12K terus resign tak payah kerja. Duduk rumah ngadap PC/laptop buat N3 ajelah....

nur said...

setuju dgn kakzakie tu.. hehe.. glemer ye blogger skarang ni..
Jemput ke ALL IN ONE

@juera said...

fuh!kayo kayo..klu ak dpt 12k mcm redmummy..terus benti keje duk umah goyang kaki cr idea nk tulis blog kaw-kaw pnye..hehehe

kak ina kl (1) said...

bukan senang redmummy nak mencapai ke tahap sekarang. makan masa juga..jadi kita pun boleh jika kita terus berusaha.betul tak?

alinac lover said...

waaa kayo..nk usaha lebey sket lah

hehhe

hysman said...

salam kak ayu..

perghhhh...
hebat!
camne nak jd cam die?
hehe....
nk dpt 1 BE pn payah..
pape kne ade usaha..
huhu..
tak gitu kanda?

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Rezeki Ayu kat restoran pun tak abis makan Ayu... MM lagi la, dlm akaun Nuffnang kata ada 1 lg BE,(Digi) tapi mana tah iklan Diginya... tak muncul2 pun.

munna said...

redmummy mmg selalu masuk paper...12,000... munna nak cash out sebulan pun tak lepas

Lelord said...

hheheeh x sabo nak cashaout slps hampir 8 bulan reg ngan nuff

❤ C!K MAZ's❤ said...

rupanya berblog lagi kaya dari orang bekerja....cayalah...

Idalara said...

penah singgah n folo redmummy ni tp maklumlah org femes...mungkin terlepas pandang so takdelah dia visit back..
ida tk penah merasa pun duit dr nuff..mungkin lom ada rezeki lagi..

azieazah said...

Cabaran menjadi popular top ni depa tak terlayan komen. Malah ada yang ambil cara langsung tak reply komen sebab nak berlaku adil kepada semua pengomen yang beratus2 tu.

Nak buat visit back? lagi lah depa tak sempat, sebab depa harus jaga blog sendiri, utk kekal konsisten.

Setiap orang ada peluang jadi macam depa.

Sebelum ini selalu dah keluar kisah2 blogger hebat di akhbar.
ARIFF SHAH tu antara blogger yang juga dapat income ribuan sebulan.

IMANSHAH said...

waw..huhu, tak terjangkau dek akal..hehe

eqbalzack said...

alhamdulillah rezeki...agak2 ada blogger yang keluarkan zakat tak ayu? hehe

ibuintan said...

hasil kerja kerasnya....

sahromnasrudin said...

blum tahap kiter nak sampai cenggitu tue..kalau jadi,konfemn resign hehehehe

Syafiq Rosli said...

huhu..rezeki masing2 kan sis

Syafiq Rosli said...

sis kalau rajin..jom join bloglist sy

rieyana ynn said...

wah...byk nyer...gilerr...

kella said...

huh.. best nya diorang tu.. huuu.. bila nak jadi camtu gak... ohh..

eelobor said...

pendapatan sampingan pun tetap kena cukai akak wehhh. tapi lebih baik kuar zakat....

Mak Su said...

wow! dahsat! tak tercapailah, setakat ni masih tercungap2 ;P