CITARASA RINDUAN

Monday, August 22, 2011

Korang dah pasang pelita???

Assalamualaikum, malam nie dah malam ke 23 kita berada dibulan ramadhan.. mari kita bersama2 membuat kebaikan dimalam ganjil 10 terakhir ramadhan.. Insyallah..
********
“Sesungguhnya Kami menurunkan (Al-Quran) dalam malam Lailatul Qadr. Tahukah kamu apa itu malam Lailatul Qadr. Malam Lailatul Qadr lebih baik dari 1000 bulan. Malaikat dan ruh turun pada malam itu dengan izin Tuhan mereka dalam semua urusan. Salam (sejahtera) malam tersebut hingga naik fajar” (Al-Quran).

Diantara ibadah-ibadah yang boleh dilakukan ialah qiamulail, puasa fardhu, berbuka, solat Tarawih, tilawah Al-Quran, berdoa, zikir, istighfar, memuhasabah diri, merancang untuk amalan diri, keluarga dan Dakwah dan sebagainya
.
                                                                                           *********                                                                                          
Malah, malam ini juga malam 7 likur… setiap tahun.. ku pasti mencari kayu untuk pasang pelita… menjadi kebiasaanku…walau tiada yang menyuruh.. pasti aku akan berbuat sendiri… cari kayu, ketuk dengan tukul besi, letak pelita.. asal malam jer, pasti aku pasang sendiri pelita keliling rumah….
Namun, tahun ini agak berbeza… MIL order pelita jenis buluh… jom!! lihat versi pelita dirumahku???



PS; semakin hampir dengan syawal perasaan RINDU kian menebal.. AL FATIHAH

26 ulasan:

missbby said...

bestnya ayu dah letak pelita..ayu rindu kat arwah FIL ke? kalau yer, samalah ngan kita, first time beraya tanpa MIL..alfatihah..

ejaescobart said...

Ayu,

seingat Eja memang tak pernah pasang pelita kat rumah.. ye laa dok rumah taman ni kawasan pun sempit.. memang tak pasang la jawabnya.. cuma 'jamu' mata meronda tengok kg kat area sini yang pasang pelita..

Citarasa Rinduan said...

miss--
sangat2 rindu, orang kata sedekahkan al fatihah, surah yasin,
ya, lah kan, mana boleh tipu diri, 7 tahun beraya bersamanya, kejutkan bangun, sediakan makanan dan lauk sahur..
tahun ini berlainan...
Amin, moga mereka ditempatkan dlm golongan orang2 y beriman


eja--
Ya, kalau kat taman mmg kurang kan yang pasang, ayu dibesarkan di kawasan felda, kawin dengan anak peneroka...
skrang duduk di felda.. jadi, amalan pasang pelita nie mmg jadi rutin..

Kalamhati said...

kt umah KH tak penah pasang pelita..tp suka tengok kalau rumah yg ada pelita cenggini..meriah je kan

cikgu isza said...

sini rumah teres.. dalam mimpi pun tak boleh letak..
;D
Panduan memilih bakal isteri | Semekar Kasih

Citarasa Rinduan said...

kakcik--
apa kata tahun nie cipta kelainan.. jom!! pasang pelita walau 1.. heheheh
meriah sangat.. mcm dah semakin hampir syawal...

cikgu isza--
tak apa cikgu, tahun nie pi kampung.. layan pelita dengan bunga api.. bagi si anak2 main..

azza_irah said...

Salam Malam CR..

azza datang lagi..hehee..

rumah di kampung memang pasang pelita, tapi rumah azza disini hanya memasang lampu liplap.
lampu ini mmg akan on bermula 1 Ramadhan sehingga ke Syawal..

jawapan utk komen CR di blog azza..

Citarasa Rinduan..

Manusia sama di sisi Dia. Siapalah kita untuk membatas kan kedudukan dan status.

Sy juga manusia biasa2 CR..
salam CR sy sambut dengan berlapang dada, moga ukhwah terjalin setulus hati..

harap jgn malu2 dgn azza...;)

Lelord said...

wahhh bestnya...kat umah sis tatau la pasang pelita ke tak? harap2 sesapa adik- beradik yg balik bp leh pasang arr

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

meriahnya dgn pelita buluh..hehe.main bunga api pun syok ni kak ayu.mesti umai hepi

Nur Hawa Mohd Zin said...

rumah nenek awe tak da letak pelita...lampu kelap kelip jerk

eelobor said...

wah...dah lama tak tengok pelita buluh cam gitu

eqbalzack said...

salam ayu, insyaAllah ayu akan dapat almond makcik jijah + button tu nnt..ok

Citarasa Rinduan said...

azza--
wah!!
terima kasih kerana berkongsi pendapat dan nasihat pada saya, call me ayu ya azza.......

tapi, serius nak habaq, ayu tak lah sesempurna mana.. namun ikhlas bersahabat di dunia maya..
bab malu tu.. heheheh.........
jgn sampai bosan bila kawan dgn ayu nanti...

kak lelord--
kalau tak pasang, minta lah sesiapa pasangkan.. nanti najlaa boleh main bunga api

adikku lydia--
betul2.. rabu nanti nak syer pic main bunga api pulak.. hahahha

awe--
tak apalah dik, janji kita hidupkan 10 ramadhan terakhir pada tahun ini


eelobor--
ko kena datang sini beb

abang ee--
wsalam...
wah!!
terharunya.. terima kasih abang ee...

tun_telani said...

wahhhh..... bestnyerr!!!!!!! rindunyer nk balik kampunggg...

ieda said...

wah kemeriahan makin terasa kan ayu ..
ied belum layie .. minggu depan ari sabtu baru letak kutt awal2 x tahan beli minyak gas huhuh :)

Citarasa Rinduan said...

tun--
tahun nie balik semenanjung?

Citarasa Rinduan said...

ieda--
itulah kan, modal besar?
tapi ayu nie jenis yang suka pada keindahan..
bila 7 likur sibuk cari pelita bagai.. hehehe

Dr. Ben said...

Malam Lailatul Qadr takde kena mengena dengan pasang pelita ;)

Yan said...

eemmm macam teringin nak pasang. Tp dah ckp dgn hubby suruh cari lampu lip lap je..

Izan Ishak said...

dah lama tak pasang pelita sendiri ayu... kalau balik kg pun kurang teruja nak pasang...tak tahu kenapa~

LiFe KaMi said...

dari ari tu plan nak pasang pelita asik tak sempat buat jer,
memang meriah kalau pasang pelita ni,nampak kegembiraan raya tu semakin hampir..:)

cik pulau said...

umah sy tak pernah pasang pelita..hihihi..

Aku Ibu Muda said...

kt kg nanti baru pasang

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

dulu mmg pasang pelita masa duduk umah teres..skrg umah apartment xdapat dah nak pasang..tp suka tgk org pasang pelita, rasa meriah..

Mommy Fara said...

Rindu suasana berpelita di kmpg. Umah sy umah apt. Tak ley pasang pelita!

=(

✿....rossa alina....✿ said...

wahhh dah pasang pelita??rumah saya blom pasanggg..huhuhu..


camne nak buat yg guna buluh tu??dr dulu lg teringin nak buat yg tu tp xreti..hahahaha.. :p