CITARASA RINDUAN

Saturday, August 13, 2011

Siapa kidal?


Selamat hari kidal sedunia kepada sesiapa yang mengunakan tangan kiri.. ku ucapkan selamat untuk anda yang memiliki kebolehan tersebut
Rupanya hari ini hari kidal…Memang unik, memang istimewa bila memerhatikan sahabat yang menggunakan tangan kiri..
********************
Aku ada adik perempuan yang dari kecil hingga sekarang mengunakan tangan kiri untuk melakukan sesuatu..
Kadangakala aku rasa nak marah jer bila dia buat sesuatu pekerjaan.. sebagai contoh bila gunakan iron baju.. lepas dia gunakan, ku kena betulkan semula kedudukan..
Belum lagi aku nak ubah cara dia nak makan… peeh!! Payah tau… tetap guna tangan kiri,, mujur bila dia berusia 10 tahun, boleh gunakan tangan kanan.. lega!! Heheheh
Tang di bilik air pun sama.. kena ajar guna tangan kiri, tetap dia guna jari kanan nak bersihkan… payah ooo, syukur semuanya dah berakhir..
Sekarang walau dia guna tangan kiri, untuk kedua2 pekara diatas dia guna tangan yang betul. Korang pula? ada ker yang kidal? jom syer cerita dan pengalaman kalian..

PS: pernah perhatikan artis sain autograf tangan kiri. Tapi bila menulis biasa guna tangan kanan, eh!! Tujuan nak menunjuk2 ker??

23 ulasan:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

adik jeles tgk org kidal.adik tak kidal..org kidal ni tulisan cantik dan kreatif

akoo pae said...

hhuhu dasyat gak ea adek kamu..naseb baek dah gune tgn kanan..hee

ade rupenye hari kidal..festime dgar..

family akoo takde yg kidal..heehe

*sape artis tu??huhu plik je

Citarasa Rinduan said...

lydia--
tulah kan, melihat orang kidal nie seolah2 mereka adalah golongan atasan..
sangat2 unik

Citarasa Rinduan said...

akoo--
terima kasih singgah sini dik, sis dapat tau dari berita tv3.. hari ini hari kidal..

syukur.. adik tetap kidal, tapi 2 pekara dh dibuat secara normal.
artis??
ramai ooo

missbby said...

kita tak kidal la ayu..semua pun kanan saja..eh tak sangka eh hari ni hari kidal..

Kalamhati said...

Diriku kidal..huhu
Pegang sudu pun masih kekok tgn kanan tau

Citarasa Rinduan said...

missbby--
ada kios di pasaraya area kl yang buka perniagaan khas utk orang2 kidal..
unik jam mereka, terbalik..

Citarasa Rinduan said...

kalamhati--
wah!! pertama kali jumpa geng blogger tangan kiri..
tahniah

IMANSHAH said...

saya kanan..takde adik beradik kidal

IMANSHAH said...

saya kanan..takde adik beradik kidal

Citarasa Rinduan said...

iman--
hehehe. kita sama, tapi adik ayu sorang tulah kidal..

siti murni said...

Adik perempuan ct pun tangan kidal..so far, alhamdulillah..kami tak ada masalah menyesuaikan diri dgn setting peralatan atau apa sekalipun dalam rumah...hehe...maybe sebab yang lain2nya dalam umah ni tak kidal...

selamat hari kidal...unik org yg tangan kidal nih...

Citarasa Rinduan said...

siti murni--
memang kami tak kisah, tapi peralatan yang digunakan semuanya dah jadi lari dari yang asal,, kena betulkan semula.. sabor jerlah..
sama dgn tenggek air.. kena perhatikan kat mana dia bubuh muka teko, salah perhatikan sure kena tangan kami.. hehehe

~izan~ said...

akak,kiriman dah smpai.tqvm kak!~

arissa ada tnjuk ciri2 kidal tp cepat2 selalu suruh dia tukar tgn.

td tgk kt berita psl ni..baru tahu ada hari utk mereka yg kidal rupanya hehe

Mommy Fara said...

Berkenaan artis sain belah kiri tu....mcm kelakar lak.

Citarasa Rinduan said...

izan--
sama2 dik...
jgn kamu syer ngan kawan2 udahlah.. malu.. tulisan hodoh.. heheh

oh.. arissa eik, bagus tu.. nanti ajar tang buang air dan makan y betul ya...
tulah, kak tgk tv baru tau.. hari kidal sedunia

mommy fara--
hahahha.. biasa jumpa kan?

Atiqah Sa'ahiry said...

kita pun kidal..dah ambil idea ne untuk buat entri di blog..tetapi berlainan cerita serta kita link kan ke blog ne..ek..sebab mereka leh baca lah pelbagai idea pasal kidal ne..weee

Nur Hawa Mohd Zin said...

dalam fmly, adik bongsu awe kidal..dlu waktu kecik payah gak nak betulkan dia..sebab sume nak guna tangan kiri sampai makan pun...skunk dah 20 tahuh dan alhamdulillah :)

Mr.Thinker@Ali said...

kalau dua2 berfungsi, kira kidal x?

Sunah Sakura said...

saya tak kidal...wuwuwuw... selamat hari kidal ye kepada yang kidal~ hosmet saya kidal, baru je wish dia tadi..hehehe

NzA said...

salam, ni org kidal dh dtg..kalau nk share cerita tgk sini:
http://4fn1mn.blogspot.com/2011/05/nasib-si-kidal.html

cik pulau said...

sy bukan kidal...hehehe

♥yaya budak suka embun♥ said...

saya tak kidal :D