CITARASA RINDUAN

Tuesday, August 9, 2011

Ayam Goreng Kunyit.. menu paling mudah dan senang



Assalamaulaikum, salam ramadhan yang ke 9 sahabatku semua…
Tiba2 kan teringin pulak nak kongsi menu paling mudah untuk para isteri mahupun anak2 dara nak sediakan juadah berbuka mahupun bersahur sekiranya tak tahu nak masak apa.. kalau kaum lelaki nak cuba pun apa salahnya....
Jom..ku kongsikan resepi untuk anda..
Bahan-bahannya
1.       Ayam mentah 500 gram, disiang, dipotong kecil2 dan dibasuh
2.       Bawang merah – 1 biji dihiris mayang***
3.       Halia – sebesar ibu jari, dihiris mayang***
4.       Lada merah atau cili padi, dihiris mayang***
5.       Kacang panjang dipotong kecil***
6.       Serbuk kunyit
7.       Pati ayam

Cara menyediakan

1.       Panaskan minyak masak, goreng ayam hingga masak/kering, dikluarkan
2.       Tumis bahan yang bertanda ***
3.       Kalau suka lembab, letak sedikit air, masukkan ayam, tabur sedikit pati ayam dan serbuk kunyit.
4.       Matikan api, sedia untuk dihidang


PS; kalau nak ganti ayam kepada udang, sotong, daging pun tak apa… sesuai di makan panas-panas..

40 ulasan:

NadiRah said...

bagus gak kak ayu bg resipi awal2...
leh pilih nk menu ape tok buke..huhu

azian said...

kak ayu yg sy sygi...
nak buka kat swiss garden hr ni laaa kak...heheheh...harap sgt dapat pg....kl jln jem, abis arrr...huhuhu

Citarasa Rinduan said...

nad--
sama2 dik.. try ya, tak banyak bumbu dan bahan2...... hanya pati ayam dan kunyit serbuk jer..


yan--
yan y sangat comel..
hehehe..
amin2...
k. ayu doakan kamu dan klrg dapat berbuka di sana ya.. swiss garden.. pehh!!!

eelobor said...

aku suka ayam goreng kit kat kedai tomyam. lain dia punya masakan....

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
hah!! agak2 apa y lain eik, mana tau.. boleh aku try..

cik cek said...

Jenjalan di pagi hari...singgah kesini...tanya2 kabo...sihat2 hendaknya ayu sekeluarga...

Menu ringkas...senang...cepat dan pastinya sedap....:)

Yana Shaiful said...

Salam Ramadhan ke 9 Kak Ayu..

Yana dtg nk jeling2 je nii..xleh tgk lama2..menu simple ni mmg sedap kan mkn dgn nasi panas2..:=)

kakcik said...

Salam Ayu...

kakcik pun masak menu yang sama untuk berbuka semalam. Kalau rajin, nanti kakcik letak gambarnya. :)

Citarasa Rinduan said...

cik cek..

aduh!!!!!!!
rindunya dgn kak cek, sangat2 rindu..
ayu dan family alhamdullilah, sihat.. tapi tulah kan, sibuk dgn perniagaan..
hairan tu time bukan bulan posa, walau niaga ayu tak sesibuk skrang...

cik cek..nak kerumahmu sekejap lagi ya

yana--
salam ramdhan jua utk kamu
betul2....
okeylah.. krang kita gader2 kat blog ya.. kak ayu nak ke pasar cr bahan mentah..
semoga urusan kita2 dipermudahkan olehNya

Citarasa Rinduan said...

kakcik--
wsalam, dan salam ranmadhan ke 9 kak.
wah!!
sehati sejiwalah kita nie..
yes!!
atas permintaan..............
syer ya

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Thanks Ayu... Akak pernah gak buat, tp resepi dia lain. Nt nak cuba resepi dr Ayu ni plak.

Citarasa Rinduan said...

kak MM--
sama2 kak...cuba ya.

tomatokering :) said...

ohhmaii . nasib baru lepas sahur . akk ni .. ;p

missbby said...

orait ayu..ptg ni ke esok ke kita boleh masak..lama dah tak buat ni..tq for the recipe..

Citarasa Rinduan said...

dik...
hehehe. cubalah try ya.. lama awak tak singgah, masuk sini terus melatah eik.. hehehe

missbby--
okey, sama2.......
cubalah ya, mmg mudah..

Wanieyra said...

salam kak ayu...

kalau masak mcm ni memang berselera je kita.....

H.J said...

teruna pom boleh masak ni..

miloais said...

iols suker... kalo ngan udang pun suka gak..
tapi dah lama tak beli udang...
my son allergic seafood
so sokmo buat gunakan ayam jahhhh!~

Mas said...

ayu...mas selalu masak pedal ayam @ sotong gini...
memang sedapppp....
nak try gak nnti versi ayam mcm ayu ni...

zulkbo said...

salam..
ermm..bau kunyit membuka
selera..alahai...

Qaseh said...

hmmm..suka2, senang, mudah dan mmg sedapp

Cik Kamoo said...

kak...ini memang peberet saya!!! sedapnyeeeeeeeeeee

Gen2Merah said...

menu yang paling mudah untuk orang2 bujang macam kami.. ehehe

rosmina samin said...

simplenyer... tapi tak tahu bila nak masak hehehe

Kakzakie said...

Pagi-pagi dah tayang resepi baru Ayu... Ini mesti semalam punya masakan.

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Sedap niii..macam senang , walaupun nampak biasa tapi sentiasa evergreen gituuu...thanks ni dah ada idea nak masak dlm bln puasa ni...huhu

Mommy Fara said...

Lauk-lauk simple mcm nie sbnrnye pembuka selera! Makan dgn nasi panas-panas! Mmg ummph!

JunAina said...

kat rumah aina mesti ada rasa pedas2 sikit so rancangannya petang nanti paprik ayam...:)

diana said...

lauk simple lagi sedap dari yang berempah2 bagai tu...
rasanya pun lebih ringan..
kan??

bujal X said...

meh sini sepiring~he~~

mama tims said...

mmg mudah dan cepat kan ayu..
tingin plak..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh sedap.siap ada kacang,so tak perlu msk sayur lagi kan kak ayu

alinac lover said...

saya suka kak

gedek! said...

untuk kamu senang la...

untok org macam uncle>>>??

senyumSOYA said...

tetiba rasa lapar...huhu.. ^^~

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ayu...
lauk mcm nie ler yg sedaaaap sgt kan ayu.. mkn ngan nasi putih panas... mmg best nie ayu

maszmadi said...

erm.. idea yang bernas di bulan pose nie..... memang tengah cari resepi yang main campak2 jerk nak masak nie.. hehe thanx ayu..

munna said...

paling mudah dan ringkas...anak2 munna pun suka ni...

Amy Syaquena said...

inilah kegemaran en.hubby amy kak , hari2 mesti nak ayam goreng kunyit naik pelik amy x bosan ke dia asyik makan ayam je...

♥ LULU ♥ said...

sedapnye...