CITARASA RINDUAN

Thursday, August 18, 2011

Menginsafkan, moga ianya menyedarkan...


Salam ramadhan ke 18 sahabatku….
Masih lagi dalam mood ramadhan, melayan aktiviti perniagaan di bulan ramadhan memang sesuatu yang mencabar hati dan perasaan….
Selain iman kena kuat, nafsu amarah jua perlu di redakan.. menutup mulut bukan bererti kalah.. tapi mengelakkan puasa menjadi batal, sia2 hanya menahan makan dan minum namun pahalanya tiada.. nauzubillah.. moga dijauhkan…
***************
Apa kata, kita berkongsi cara anda.. selepas bersahur, (alhamdullilah, ku belum pernah meninggalkan amalan bersahur selagi DIA sayangkan ku.. selagi itu ku terjaga tepat jam 4 pagi untuk menyediakan makanan dan minuman panas untuk En Zalie dan MIL).. Korang yang bersahur tu.. sebelum menanti azan subuh.. Apa aktiviti yang kalian buat??
Seperti aku.. ku pasti melayan rancangan tv astro oasis bertajuk tanah kubur… sebuah drama yang menjadi pengajaran buat tatapan kita sebagai umat islam.. melayan drama itu, lakonan utamanya Nasir Bilal Khan dan fauziah Nawi memang amat menginsafkan..
Yang penting, elemen drama Tanah Kubur itu menyedarkan pada kita bahawa apa2 amalan yang pernah kita lakukan di duniawi.. pasti akan terbuka hijabnya nanti..
Ambil positif, tujuan drama itu kearah kebaikkan, walau belum pernah terjadi di kampungku tentang kejadian pelik sewaktu menyempurnakan jenazah.. bahawa.. buatlah baik semoga kita takut akan azabnya disana..
PS: renungan untuk diri sendiri agar sentiasa berwaspada dari melakukan kejahatan di duniawi

35 ulasan:

eelobor said...

pernah tengok sekali kut citer nie, memang best gak.

cik pulau said...

sy bukak blog kak..
errr.. tak pun baca buku kisah nabi muhammad saw...
T_T

Fadzli Amir said...

Salam kenal....selalu baca quran je takpun blog walking..hehehhe...selalu tengok cerita tu tapi waktu malam la..

wa khairul onggon said...

Tgk iklan je haritu.. Mesti bestkan.. Nasir Bilal Khan kan?

eqbalzack said...

Salam Ayu,
Terima kasih singgah blog abg eq. Kad raya 'cyber' kat blog abg eq tu abg eq alu2kan untuk Ayu letak kat blog Ayu ok...
Selamat berpuasa dan menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba...

p/s: kad raya ayu dah sampai. abg eq akan buat entry sebelum raya nnt..ok

azieazah said...

Salam AYU,
Kak Azie pun dah pernah gak tengok drama tu. Arahan Rashid Sibir, kan? Memang best.

Lepas Sahur biasanya, Kak Azie semak email, update kerja dan juga blog. hehehe

Ramadhan 17th: Manis Kelat Kerja di Lantai Bawah...

diana said...

biasanya saya buka blog..
taip 2,3 entry buat autopublish...
dah siap saya pi semayang lepas tu tengok tv sampai tertidur semula..
hahhaahah

missbby said...

biasanya update blog sesambil nengok tv, pastu ngaji terus subuh, kalau terlebih rajin lipat kain baju..:)

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
jam 5 pagi aku mmg layan beb, sangat menarik dan menginsafkan

cik pulau--
okeylah tu dik, dari tidur hingga ke dinahari

fazdli--
salam ziarah dik...
molek tu, isi waktu sebelum solat subuh dan bacaan al quran

khairul--
ya... Nasir jadi tukang penggali kubur. dia menguruskan tanah kubur di kampungnya

abang ee--
Waalaikumusalam..
mmg ayu nak tepek, suka sangat kad tu,, cantik!!!
Salam lebaran jua utk abang ee sklrg,
PS: jangan... malu, tulisan kurang ceria.. heheheh

kakak AA--
waalaikumusalam
rutin kerja kak mmg pad.. memahami. Ayu suka layan drama nie dr jam 5 pagi- 5.30 pagi..
bagus utk tontonan bersama2 kan..
byk pengajarannya

diana--
heheheheh.. kamu mmg jenis yang happy good luck..

Citarasa Rinduan said...

miss--
rutin seorang ibukan....
layan drama nie hingga jam 5.30 pagi mmg byk pengjarannya

Mas said...

mas memang tengok tanah kubur ni dari episod pertama....
drama yang memberi seribu keinsafan dan pengajaran buat kita...

Citarasa Rinduan said...

mas--
nampaknya kita berkongsi kegemaran y sama...
mmg penuh pengajaran kan??
moga anak2 kita y menonton sama2 mengambil tauladan,,
kalau kita bentuk dgn kata2 mungkin tak jalan, cara nie rasanya terbaik..
contoh jauhakn maksiat, arak, tak hormat ibubapa...

okeylah Mas, ayu nak ke pasar cr bahan mentah..
terima kasih singgah sini.. Ayu tak ada kesempatan nak BW pun bulan ini..
maaf dipinta ya

Mr.Thinker@Ali said...

balasan tu x semestinya tuhan tunjuk masa hidup. masa nak dikebumikan pun ada. sbb tu kita semua perlu berjaga-jaga. tegur-menegur. :)

lepas sahur saya baca surat khabar. x pun baca buku. baca komik paling selalu. :)

Cikgu Fikri said...

sama2 ingat-mengingati... :)

Wanita Mutalib said...

AYUUUUUUUUUUUUUUU

cantiknya template!!!


sama la, kte pun bgn kul 4, tapi tak bukak tv, kekadang terlepas gak tanah kubur tu :)

memang menginsafkan..

H.J said...

awal bangun?kol 4..ehe

Isteri Encek Bard said...

kak ayu cerita ni best sangat.. sue suka tengok cerita nie kak

Dearie Pearls said...

banyak kebaikkan rancangan yang menginsafkan ini..

selamat berpuasa kak.

Bigdaddyz said...

tak sempat selalunya lepas solat terus tidur kejap ...hehe

~izan~ said...

betul kak,tgk citer ni terus rasa insaf sgt2.kalau tgk dgn anak,mcm2 dia tnya,knp knp.

mcm ada siri indon jugak,ada kisah mcm ni..

CT NoArIzAh ArIs said...

Salam ramadhan ke 18 ayu..citer tanah kubur tu sy tgk setiap Jumaat pukul 7.30ptg tiap2 minggu...skrg bln puasa sy tgk smbil berbuka dr 1st episod smpai skrg ni mmg tak boleh tinggal byk pengajaran kat dalam citer tu.

Niena Pengembara Ilahi said...

nina slalu tgk tanah kubur, bnyak pengajaran leh kte dpt kt situ..

Kakzakie said...

Kakak memang jarang tonton tv ayu. Cerita itu pun tak pernah dengar. Ketinggalan betullah kakak nie kan...

senyumSOYA said...

huhuhu..kak ayu.. saya ni pnakot sket bab2 cter kubur2 ni..err..

tapi byak iktibar.. yang baik kita ambik...yang buruk kita buang..^^"

Mommy Fara said...

Sy jarang tgk Tanah Kubur...nak tgk gak pasni...hrp ade marathon...

pCL [p@kcikLie] said...

lepas sahur ..emm, sidai baju2 kat ampaian..sblm ke masjid solat subuh...tlg2 setakat mana yg boleh..sesekali tgk jg Tanah kubur tu..mmg bagus la..ada tauladannya.

~ yus ~ said...

yus biasa lepas sahur gosok baju suami dan anak-anak. Dulu masa bulan tak puasa, buat malam, skrg malam, lepas terawih dah lepak tak sempat, tu yang buat pagi2 lepas sahur.

Tak sempat nak tgk tv pun...huhu

ieda said...

aah ayu .. sgt2 menginsafkan .. adakalanya x logik tapi ambil sebagai ikhtibar utk kita kan ..
ieda ada jugak tgk .. tapi adakalanya miss jugak huhuhu

gedek! said...

uncle takde astro...

(malu)

miloais said...

kekadang sempat juga melayan mata ke chanel2 astro..
sokmonya tak sempat pun... sibuk berkemas... sedar2 dah azan subuh!

wahida said...

kiteorg anak beranak suka tgk tanah kubur ni especially si abang...

mmg byk pengajaran kan...

NadiRah said...

Nad suke tgk cite ni..tp time kat kl je ar..
kat perak xde estro..huhuhu

Kalamhati said...

betul tu ayu..tgk citer tu mmg menginsafkan..huhu

cucu umie said...

kalo ayie biase pagi2 kol 3am dah bgun tolog umi bt kerepak..and then lepas tusambil layan movie kt laptop..kol 5am baru sahur..heheh

ibuintan said...

akak dah dua kali miss sahur.. terjaga hampir pukul 6, semua tak sedar