CITARASA RINDUAN

Sunday, August 28, 2011

Sebab aku tak suka shopping!!

Selamat malam semua, tak sampai 24jam kita bakal meraikan HARI RAYA.. Fuh!! Cepatnya masa berlalu..
Korang ada ker yang masih belum balik kampung lagi?? Atau ada ker yang masih bekerja lagi?
Saat ini ku tahu, ramai blogger yang dah bercuti berblog, kalau ada yang aktif pun mesti pakat sibuk buat persiapan raya….. atau ada yang pi shopping last minit?
Wah!! Ku tak sanggup nak shopping akhir2 hari.. lagilah aku bukan kaki shopping,
***************
Sebenarnya, selepas solat zohor en zalie ajak ke pusat membeli belah yang agak popular di kawasan Johor. Korang nak tau, apa yang dia cari? Minyak wangi dan kasut baru…
Kalau ikutkan, ku malas… tapi en zalie punya pasal.. ikutlah juga, asal kami balik sebelum berbuka puasa…..
En zalie, jenis yang suka beli barang2 branded… aku takat pasar malam atau barangan buatan Malaysia okey jer… kulit tak ada masalah.. heheheh… beg 5 tahun tak terganti yang harga RM 19.90 masih tahan lagi… tamo ganti, sebab aku boleh letak macam2 barang, macam2 ada baik barangan penjagaanku mahupun aksesori anak daraku Umai..… heheheh
Korang nak tahu apasal aku tamo shopping last minit??
·         Aku tak suka berbelajer disesuatu tempat yang dipenuhi orang ramai.. semput!!
·         Aku tak suka kesesakkan jalanraya, shopping tak sampai 1 jam, jem 1 jam, tambah semput!!
·         Aku tak suka berbuka puasa kat luar.
·         Aku tak suka harga barangan kat pasaraya yang besor2.. mahal gila.. beratus2 tu, minyak wangi RM 200 keatas, kasut AL IKHLAS sampai beratus2, bonia paling lembut dan paling murah pun hampir RM500… pitam balik!!
·         Aku tak kenal brand yang popular, tadi perasan kedai PADINI, ramai orang, kepala pelanggan dari tingkat atas ku lihat dah macam kepala kerengga, penuhnya!!
·         Eh!! Ku memang tak sanggup berbelanjer ke pasaraya terkenal… takat GIANT, TESCO okeylah… tu pun cari ikan dan bahan dapur.. hehheheh

PS: korang pula, kaki shopping tak?? Brand paling mahal agak2 berapa yang korang prnah beli? Jom syer pendapat, mana tau.. satu hari ku terjebak shopping ke pusat membeli belah yang terkenal.. heheh

13 ulasan:

cucu umie said...

hehe..ayie seorng yg sentiasa utamakan keselesaan ..xkisah mahal @pon murah..berkenan dihati..ayie rembat jer.. selunye brng2 ayie adlh kedai2biasa kt pasar malam tu..hohoh

Citarasa Rinduan said...

ayie--
hahhaha.. samalah kita. satu kepala. janji boleh pakai kan???
pernah beli sluar jeans yang harga beratus.. tapi akhirnya tak selesa.. mungkin sbb kak ayu nie jenis yang biasa2.. hehehehe

Kaki Wayang said...

BUkan nak tunjuk atau riak..tapi biasanya barangan yan mahal sedikit lebih tahan dari segi kualitinya..tak dinafikan yang murah pun berkualiti dan tahan cuma..biasanya kain yang mahal lagi terasa akan kelembutannya..saya dulu sebelum bekerja.,aku beli dan pakai jeans yg berharga RM10..beli kat pasar malam..baju beli RM10 3 helai..sangat happy sebab banyak dapat beli baju bagi bajet RM20..tapi sekarang dah bekerja..so, kenelah bagi award sikit kat diri ni..belilah jeans RM150, kasut RM300, Baju kameja RM150 each..dan macam-macam lagi..klu dulu tak kenal apa tu BONIA, VALENTINO CREATION, ZARA, PRADA..sekarang dah kenal..bukan apa..badan kita letih bekerja..so kenelah bg penghargaan sikit..yg penting berbaloi..kang beli yg murah..iron dan basuk 5 kali dah lusuh ..

Citarasa Rinduan said...

kaki wayang--
terima kasih berkongsi pendapat dan pengalaman..
sekurangnya... dapatlah ayu tahu pengalaman sahabat yang mengunakan produk berjenama...

dan terima kasih singgah ke blog citarasa rinduan...

Kaki Wayang said...

Sama-sama..bukan apa..kekadang ramai diantara kita tak sedar benda ni..bila kita beli barang berjenama skit..mulalah cakap kat kita..ORANG KAYA kan..memanglah mampu nak beli sume tu..padahal..dia tak tahu kita letih keje..tapi tak bagi penghargaan kat badan sendiri..ngn badan sendiri pon nak berkira..bukan nak membazir pown..ala duit kita kan..tak de istilah membazir..kalau beli barang mahal tapi guna hari-hari tu x membazir namanya..klu membazir mcm ni..g kat BAZIR RAMADHAN..beli makanan cukup utk 5 org makan..tp yg nak makan sebenarnya dua org je..pastu tak habis dan buang ke dlm tong sampah..

Citarasa Rinduan said...

kaki wayang--
wow.. part bazar ramadhan tu kak memang caya sangat2....
hehehehe...
tunjuk itu ini...
tapi akhirnya masuk tong sampah.. hehehhe

Kaki Wayang said...

Ala kat sini ramai macam tu..kawan azri suami isteri..suami bawak barang makanan dua belah tgn, isteri pun camtu jugak..tak habis buang macam tu je...

Tajuk ni memang KW suka bahaskan hehehe..sbb org selalu kata azri ni org kaya..padahal tak pun..dulu henpon 3310..so skg kenelah upgrade ckit kan..belilah yg mahal..untuk sape diri sendiri jugak kan..mana de ustaz kaya..hehehe ustaz katenyerrr

Kaki Wayang said...

Oooo ya akak joinla segmen tu..nanti akak tolg promote kan kat blog akak..blog akak kan dah ramai pengikut dan pembaca pasti berjaya nak tolg promotekan..leh masuk bloglist KW..konfem..ooo ya Salam kenal yerrr

gedek! said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin, Ayu!

logorithm said...

Tak salah 'reward' diri sendiri sekali-sekala dengan barangan branded. Time raya lah masanya!

Eh... masa raya lah time-nya!

Hmmm... tak betul ayat tuh. Har har!

I tak ambik cuti. Esok dan hari Jumaat kerja seperti biasa.

Selamat Hari Raya Cik Ayu. :-)


Terbaru dari Logokoko:

[U] Resipi biskut raya mudah

[13SX] Ketiak

[U] Amoi comel

Gen2Merah said...

aiya, saya oun x sanggup habiskan banyak duit utk beli barang2 macam tu.. cari yang murah2 dah le.. ehehehe

Salam Aidilfitri buat kak Ayu dan sekeluarga.. juga salam kemerdekaan 2011 buat semua (",)

Sis-Lin said...

Kalau Ayu nak tau, setahun sekali aje la sis beli yg branded, tu pun di sponsor oleh mr.hubby...kalau nk guna duit sendiri fikir 2,3x nak belinya...huhuhuhu

pakai murah pun owang tak tanya, pakai mahal pun owang bt x pandang..so pakai mana yg selesa dn puas hati kita dah lerrrrrrrrr..kannnnnnnnnnn????

Citarasa Rinduan said...

kaki wayang
Insyallah, ada keizinan kak sertai.. maklumlah.. hampir lebaran.. daging ayam semua nak kena belai.. hehhehe
sibuk

uncle gedek--
terima kasih uncle.. terharunya dgn ucapan lebaran itu.. macam tak caya uncle yang tulis..
hahhaha.. jgn mare

uncle--
bahasa uncle dalam BM terbaik...
tabik toing2 dengan kefasihan kamu...

PS: bukan tak nak kredit diri sendiri..masalahnya kalau beratus hingga beribu.. elok saya sedekah pada anak2 yatim, barang lama elok lagi kan?

cikgu gen2--
bergantung pada pulus gak, kalau cukup2 makan, kalau barang lama masih okey.. buat apa nak biarkan diri sendiri yang merana kan???
PS: untuk kamu jua.. salam lebaran

sis lin--
dah 8 tahun kenal en zalie.. dia tahu ayu takkan nak beli barangan brand..
tapi kalau dia mmg dia akan beli..
hujung2 minyak wangi yang dia beli buat koleksi.. terbiar tanpa dipakai. bila ayu kata kenapa tak digunakan..
jawapannya.. tak sesuai.
eik!! membazir kan?? kalau ayu guna bau untuk lelaki.. lagilah tak sesuai..
so.. tong sampah akhirnya...
kadangakala bagi kat saudara mara yang jenis tak kisah bab guna lebihan kita...