CITARASA RINDUAN

Tuesday, August 2, 2011

2 ramadhan, hari pertama berniaga.

Ambil masa sekejap update blog, bila badan penat.. dapat update blog sendiri,. Dan kadangakala BW ke blog kawan2 hilang rasa letih, sebab tu aku suka berblog....
Hari ini, hari pertama ku berniaga, destinasi perniagaan adalah berhadapan dengan BSN sg sayong..ingat2, Aku mula berniaga depan bank tahun 2006 dah berusia 6 tahun kan?…syukur, rezeki ramadhan kepada aku dan pekerjaku..
Kalau ikutkan dari tahun sebelumnya, arwah FIL, MIL dan en zalie tak berapa suka berniaga di bulan ramadhan.. tapi aku nie jenis yang tak boleh duduk diam2.. letih ko, (makan tidur,makan tidur)….. hehehe
Menu jualan makanan hari ini tak banyak, hari pertamakan?…





Berikut adalah beberapa makanan yang sudah siap dimasak…dalam jam 3 petang kusambung untuk masakkan bergoreng seperti mee,mee hoon,nasi goreng,ayam goreng dan sayuran yang cepat layu…..

PS: kalau korang nak tanya, macamana aku boleh sukat rasa manis, masin untuk menu2 tersebut, jawapannya… ku dah biasa dengan sukatan kuah/quantiti sesuatu masakkan.. semuanya dah jadi sebati dalam hidupku..contoh" 4 ekor ayam, jumlah garam,ajinamoto 5,5... 
~belum berniaga… pelanggan dah start tempah telefon, nasi ambeng 4 bungus… ada yang dah tempah lauk pauk, ada juga yang tempah masa aku bebelanjer dikedai runcit berdekatan mahukan pengat/bubur..biasanya yang order tu warga emas kampungku,… dalam jam 6 petang ku akan hantar ya!!~

45 ulasan:

Lelord said...

wahhh sedapnya...arini akak nk buat nasi ambeng

Mommy Fara said...

Saya suka nasi ambeng tu. Kenapalah Kulai tu bukan sebelah Bandar Sunway je ye? kalau tak, boleh terjah gerai Ayu kat PARAM sane tu kan?

cucu umie said...

wah nasi ambeng..sedap juga tu sis..aishh nasib baiklah dekt sg sayong..hehe

alinac lover said...

Alhamdulillah rezeki akak murah ye

Citarasa Rinduan said...

lelord--
bagus tu.. boleh bt juadah berbuka...
lebihkan serunding ya

mommy fara--
tulah kan.. kalau dekat sure ayu tolong hantarkan..
sebungkus rm 3.50.. cepat2...
hehehhe

ayie--
dik, hari nie niaga air lagikan??
kalau raya singgah tempat kak ya..

Citarasa Rinduan said...

yong--
syukur.. mungkin sbb kak dah lama berniaga

cik cek said...

Ayu....kak cek dtg ni...nak pujuk2 Ayu...jgn merajuk lagi ek...he he...

Byknya Menu...bila la kak cek leh merasa agaknya...Nasi Ambeng...lamanya tak merasa...hu hu hu...bwk tupperware kosong ni..nak mintak Ayu tapaukan Nasi Ambeng tuk kak cek hari ni....teringin sgt....

p/s...dah pakar Ayu bab mengagak rasa ni ek...kalau kak cek kompem asyik keje merasa je...kalau masak bulan posa...ada jugak batal posa lak...he he he...:0

eelobor said...

huhuhu...murah rezeki ayu

Citarasa Rinduan said...

kak cek!!
datang pun...
sure naik roket nie..
laju jer...
mmg nak majuk.. hahahha

sajer tau, tak habaq kat kita pun tarikh lahirnya...

kak cek, acah jer.....
hahaha


PS: masa awal2 berniaga mmg ayu asyik rasa jer... lama2 dh okey.. tapi masih terima pandangan pelanggan..
kalau ayu kenal..
ayu akan kata, okey tak rasanya?

~nak berniaga lama, makanan kena ada rasa, letak bumbu yang elok, insyallah berkat~

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
umbai

yanie anuar said...

ziarah n follow..

kakcik said...

Yang atas sekali tu, nasi ambeng ya Ayu? :)

CiKaLi said...

glup~!! (telan air liur je)

Citarasa Rinduan said...

yanie anuar--
terima kasih singgah sini..

kakcik--
ya kak......... (tapi ayu jual ada kurang, kalau versi jawa... ada mee goreng, ada rempeyek) ayu buat full masakkan lauk pauk nasi ambeng masa kenduri 100 hari..
kakcik boleh search di blog ayu

cikali--
sabar2.....

bujal X said...

semoga rezeki akak dimurahkan ramadhan tahun ni dan tahun2 yang berikutnya~~

Citarasa Rinduan said...

bujal x--
terima kasih dik!!

Sari Yusa Ibrahim said...

ada customer tetap, mesti juadahnya enak2 di Citarasa Rinduan.. teringin lak nak pergi tapi rasa macam jauh sgt.. hehe

cinnamon.com said...

rezeki,ada di mana2kan..janji rajin,jgn malas2..pastikan tubuh badan juga sehat..

Daddy Ziyyad said...

So Ayu meniaga di bazar Ramadhan depan BSN Sg Sayong ya? Saya nak balik JB minggu ke dua Ramadhan ni..Insya Allah nak gi situ...:P

Mas said...

wahh..sedapnya tengok nasi ambeng ayu tu...
terliur betoi...
memang tabik la ngan ayu ni..
ligatttt...
berdesup2 kesana kemari.....

gedek! said...

kuros puasa uncle tengok gambar tu...

Wanieyra said...

Nasi ambeng??? nak? dah lama teringin nak makan nasi ambeng...

Myra Jay said...

Nasi Ambeng - teringinnya nak makan, takpenah makan lg..

Tengok gambar cam menarik je.. ;)

azila said...

hello ayu..zla nak tempah nasi ambeng boleh lg tak?heeh..kan senang kalo dekat..main call jer..heheh

Yasminhamid said...

bestnya nasik ambang.... jarang2 saya jumpa kat sini..

ieda said...

alhamdulillahhh ayu .. nielah di katakan rezeki di bulan ramadhan sambil2 x lupakan amal2 ibadat kita kan :)

kalau dekat sure ieda beli utk berbuka @ sahur ..

Arizakiah said...

Itulah berkat bulan ramadhan...
Jual apa saja mesti laku tambah tengok lauk pauk air tangan ayu yang mengiurkan.Akak pun berniaga juga. kek dan biskut..boleh tambah pendapatan keluarga. alhamdulillah.

Gee® said...

Ayuuu... k.gee teringin nk mkn nasi ambeng laaa... kalu dekat boleh rase air tgn ayu kan... huuuu

azian said...

akak..
akak dah biasa masak, mestilah leh agak2 nak letak berapa byk....kagum sy laa....ni agak2 boleh dapat rasa tak nasi ambeng nih....kita ambengan kat umah akak nnt ek...yan nak balik tgh2 puasa nnt...pastu raya balik lg...insyaALLAH.....

Mamamya said...

seronoknya dgr org lain b'niaga....tahun ni adik akak yg no.3 tu niaga kat tenggaroh...jual lauk pauk juga.... :)

klu kita dah biasa masak mmg kita akan tahu sukatannya kan ayu...akak pun mcm tu....cuma klu masak byk2 mcm ayu tu akak mmg x reti lah....

miloais said...

malangnya ayu duduk jauh dari iols...
kalo tak - iols pun akan tempah kat ayu tawww~

Rozita said...

wah ayu...bestnya nasi ambeng... nasib baik baru je makan ahad lepas ada org buat kenduri di kampung... kalau tak mesti terliur punya.. kat kuantan ni mala la nak cari..

Cik Ecah said...

murah rezeki k.ayu....

teringin nak mkn masakan k.ayu!

Amy Syaquena said...

kak ayu ada kesempatan amy nak singgah la di kedai kak ayu , teringin nak makan nasi ambeng tue , sellau dengar nama dan rupa je tapi rasa tak tau cam ner..

roq said...

*gulp.....emmm....cam sedapnye...lapor porot den......huhu

singgah2 la sini ye :)

Zaliedana said...

Kak Ayu,salam ramadhan utk akak ya..Alhamdulillah rezeki ramadhan kan kak,moga bertambah murah rezeki CR..Tabiklah ngan akak,muda2 lagi dah pndai masak n blh mengagak kan,kalo sy,huhu maunya merasa byk kali baru puas hati..

mamaNoriz sini.. said...

adehh, kecurnya tengok...

wah, siap ada penghantaran ek... bagus nye servis!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

walaupon sy duk skudai tp jauh banget nk terjah kat PARAM ayu berniaga..

Usahawan Muda said...

jemput ke blog usahawan muda. http://biznesshoppe.blogspot.com/

bantalbucuk said...

kak..! nak nasi ambeng 1..!! kat sini tak de nasi ambeng..sdeynye..ni yang wat tak sabar nak balik johor ni..hehe

Mama Miraki said...

Ayu...Nasi ambeng 5 bungkus....hantar kat Ampang yea...huhuhuhu sedapnya nampaknasi ambeng tu...

Along Maklong said...

salam ayu..
bestnya dapat ziarah blog ayu.. ala2 rindu gitu.. hehe..

bila maklong malas masak bolehlah oder nasik ambeng.. 8 bungkus ko.. keluarga besar lah katakan..

jeBateja said...

wow....terbaek kak...murah rezeki....lepas ni hantau ke kajang plak....ahakz

~izan~ said...

nasi ambeng tu mmg takda kt tmpt izan kecuali belah2 johor kan..aduhai..kempunan rasa huhu

CT NoArIzAh ArIs said...

Good servis siap hantar2 g thn dpn nk duk kulai lah dekat2 umah ayu x payah jalan2 kt bazar ramadhan lagi pas blk keja!!