CITARASA RINDUAN

Friday, October 8, 2010

Balik kampong Part 2, (kisah pau sambal dan interview nikah kawin)



Bangun pagi, lihat bakal pengantin dah sampai, agaknya depa sampai dalam 10 malam.. aku nie kalau balik kampong, tentu tidur awal…penat memandu..

Ibu dan abah, menyediakan sarapan pau sambal…wah…….aku makan 5 biji…sedap,enak dan lembut…

Antara pau sambal ibu dan aku?...sudah tentu ibu punya lagi sedap, tok guru kan? Kalah aku punya pau sambal, (untuk entry pau sambal aku tu sila klik sini )...itu kata en zalie…….peeehhhhhh….poyo sungguh..siap yer en suami,,, saya merajuk tamo memasak lagi….heheheheh..gurau jer

So, antara pau sambal aku yang buat di gambar pertama dengan pau sambal ibu aku di gambar kedua?...pada korang mana yang nampak mengiurkan????


****************************************************************

Sementara nak tunggu adik perempuan aku bersiap nak interview di pejabat agama islam , mersing..abah dan ibu dah siap awal…aku suruh abah semak semula sijil dan borang yang akan dihantar di pejabat nikah dan cerai daerah Mersing..

Ler,,,,rupanya borang untuk permohonan bernikah belum diisi lagi…pak imam belum sain borang…adeh…gelabah gak abah time tu…kalau ibu macam biasa…pot…pet…(bebel sebab kelalaian abah)

Aku, tarik abah…suruh telefon sedara mara yang pernah nikahkan anak perempuan…aku pun turut serta call sahabat rapatku…

Setelah dapat kata putus…aku telefon pejabat agama daerah mersing, dah gabra…lupa pula nak tanya sendiri kat pejabat yang berkenaan…alhamdullilah, kata kerani yang bertugas…system nikah kawin dah bertukar…

Kalau dahulu zaman aku berbeza, untuk borang nikah pelu dihantar ke imam yang akan mengahwini,,,,baru dihatar ke pejabat agama daerah

Sekarang dah lain,,,pemohon bakal pengantin kena interview dahulu di pejabat agama- borang yang siap akan dihantar ke imam setelah semua lulus dan selesai.

Jam 12 tengahari adik call, katanya semua dah selesai.interview dah lulus…eik..jom layan gambar gelagat mereka sebelum ke pejabat agama daerah Mersing




PS: masak sorang kat kampong. Aku masak menu ringkas…ikan merah masak asam pedas dan sayur kangkung belacan..untuk en zalie aku masakkan sop ayam, kentang dan sayuran…senang dan ringkas

6 ulasan:

zeqzeq said...

selamattttttttt


* nata salah satu LINK follower anda adalah penternet MALWARE...sila protek blog anda..

Nur Hawa Mohd Zin said...

pau sambal tu awe panggil burger malaysia..hehe...

norhidana said...

salam kak...

wah... terliur dana tgk pau sambal tuh... mmg tidak di nafikan pau sambal mak akak nmpak mengiurkan tp akak nyer pun sama... jnji sambalnyer sdp mmg nyummy...

borang nikah... mmg dh lain kan.. dana masa kawin aritu pun sume suh abah siap2 tgk kan, nsb sumenyer selesai ngn mudah..

Mama Miraki said...

pau sambal...wahhh sedapnya pebret mama ni...anak2 panggil burger malaysia..

azieazah said...

Dah lama berhasrat nak buat Pau Sambal ni, sampai skang tak terbuat-buat lagi. Aduhhh...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

zeq-zeq--
terima kasih beritahu info ini..boleh sampaikan pada saya, url siapa ada virus malware tu?


awe--
oooo...burger eik...hihihi...kak baru tahu dari awak...tq sbb kongsi info


norhidana--
salam. hahahhaha, kak kan buat baru sekali...itupun sbb tak jaga CITARASA RINDUAN,..
ooo...dana pun tahu juga eik?..nasib lah abak kak perasan..tapikan serius nak kata...kata bakal adik ipar kak...akak penyelamat...hehehhhe


mama miraki--
itulah ayu pun baru tahu hari nie...sebab awe dan mama yang sampaikan..kalau tak ketinggalan zamanlah..hehehhehe
terima kasih mama

kak azie--
kak, buatlah....senang dan mudah lah....heheehheh...sajer bikin panas...hahahah