CITARASA RINDUAN

Monday, October 18, 2010

penat...penat.....

Salam malam isnin…..memang lepak gile semenjak 2,3 hari nie…nak blogging? Otak ada tepu sikit…adeh…..payah betul lah kalau dah penat fizikal…mental pun turut rasa sekali.. korang sihat tak?


Nie pun baru bangun tidur…tertidur 1 jam…okeylah kan….sampai rumah dah macam kapal karam…sat lagi dah nak start misi mengemas…mintak-mintak semuanya selesai..kalau umai ganggu…sure sampai esok tak siap-siap…


Nasiblah en zalie dah pandai bawa diri…boleh berdikari…aku dah tak perlu uruskan dia…lagi 2 hari ada temujanji dengan doctor…minta-minta semuanya tak ada masalah…bukannya jemu nak ulang alik ke hospital…tapi serik oooo….nombor giliran panjang benor…sampai penat menunggu hingga lenguh sendi-sendi nie

Umai pula…pergi sekolah dan balik tanpa ada timbul masalah..Cuma dah budak aktif….hari-hari mulut tak henti-henti..macam bertih jagung..selain suka soal soalan yang agak sukar aku nak jawab…suka karang ayat skema….tak pun merajuk tak tentu pasal


Contoh “ abah, jaga diri sendiri ya, ibu kerja…umai nak buat kerja sekolah”

Kalau merajuk “ kenapa aku kena marah, tadi ibu, sekarang nenek..aku nie suka buat salah”



Adeh…hairan dengan budak sekarang kalau kita beri nasihat..dah di cop katanya kita marah dia pulak..

PS: umur 3 tahun dah macam 5 tahun…….

8 ulasan:

dieya said...

pandai betul umai buat ayat ye.. macam budak besar! mesti masuk sekolah nanti genius ni!

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

DIEYA--
selamat malam....

itulah....dia tak ada slang budah pelat...hari-hari minta bacakan buku cerita...

bab sekolah kan, kak dah hantar ke tabika...tapi cikgu kata dia minat bidang hiburan...adeh

cikgu isza said...

penat otak.. penat badan..

penat badan.. penat otak..

dua2 saling berkaitan..

anak2 sekarang memang cepat matang.. sebagai ibubapa setiap sesuatu mesti bagi reason kenapa dan mengapa.. tak boleh bebel tak tentu pasal jer.. ada jer deme balas..

Kalamhati said...

huhu tapi anak juga lah penawar hati di kala letih dan sunyi kan?

bebudak dah makin bijak..maka parents pun kena ada reason yg logik utk jawab segala mcm persoalan dorang kan..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

cikgu--
serius tau....selalu tak terlalu penat otak..kalau dah penat fizikal...ayu boleh blogging lagi....

bab umai tu....ayu rasa, dari usia 15 hari kelahiran hingga sekarang dia membesar...tiap-tiap malam asyik dengar celoteh cerita ibunya, hingga dia pandai tutur kata-kata....

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kalamhati--
sungguh apa yang dikata...
walau penat pun..dialah penyelesaian segalanya....

boleh senyum dan gelak sorang-sorang kalau imbas semula kerenah umai....

bab soalan, dia tak perlu jawapan berulang..sebab dia akan ingat selamanya..

kadangkala,,kak ayu ada jawap lain dari sebelumnya...dia kata...

"ibu, semalam kata lain......ibu...ibu.....pelupa yer..."

terkedu juga.....hhehehhehe

Ummi Alifya said...

umai anak bijak ayu...anak mama tu...

penat tapi seronokkan...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

ummi alifya--
amin..semoga umai menjadi anak yang solehah...sampai sekarang nie tamo tidur..sedang layan getah tempe...susun, katanya cantik gelang nie...

hehehehehhe