CITARASA RINDUAN

Wednesday, May 26, 2010

ANTIKNYA!!!!

Assalamualaikum...

Selamat malam rabu...hari niekan...ayu letih sangat-sangat...ada 1 benda yang ayu nak kongsi ngan korang (ayu dapat hadiah lagi) tapi...lewat malam ayu akan postkan entrynya..

Untuk julung kalinya...ayu nak tunjukkan sesuatu yang klasik...antik gitu....semuanya entry basi...sebab ayu nak tunjukkan kat korang..tapi tak post2 kan gak..sorry yer lama menunggu..

Jom,....tanpa buang masa…kita layan pula pinggan dan teko antic ibu,…

(kali nie bior gambar berkata-kata….korang tak faham..pi Tanya mat gebu…dia bab teko memang arif…aku failed….tukang pakai bolehlah….)...tapi, apa yang aku tahu..aku jelaskan sikit-sikit..kalau salah...CMG tolong betulkan yer...

(Dah lewat malam nie, ayu terpost gambar makanan..sorry yer pada yang berdiet..ayu tak bermaksud nak bangkitkan aura kelaparan korang...ayu pun diet gak...pura-pura kat atas pinggan tu tak ada apa-apa yer....kikikikiki)


Yang nie…seingat aku..pinggan peninggalan arwah moyang aku a.k.a nenek Ibu… masa moyang baru kawin…arwah nenek aku baru umur setahun lebih…usia, pinggan nie dah ada dalam 80 tahun..made in jepun…sedihnya..hujung pinggan nie ada sombing sikit…Yang buat aku tersenyum-senyum, depa tulis made in jepun, pelik sikit....tapi,,ayu lupa lah sekarang nie...hanya ingat jepun depa tulis japan...tulisan lama kot..

Yang nie pulak…arwah nenek hadiahkan kat ibu…made in china…bab tahun lupa lak nak tanya tapi kan….semua ada sentimental value….hanya orang-orang yang faham tentang antic sahaja yang tahu,,(kalau kak long dah berusia 36 tahun.) entah-entah pinggan nie dah berusia 40 tahun,,

Yang nie teko…made in China juga…ibu dah tak gunakan…sebab tutup teko tu dah pecah…tinggallah anak nya je…kami guna hari-hari cawan nie...yang hairannya kalau terjatuh ke simen..tak ada masalah pulak...sumbing ker, pecah ker....(sure ori nie)


PS: NAMA TEKO DAN PINGGAN TU SEMUA AYU TAK TAU,,,,KALAU ADA YANG KENAL NGAN NAMA-NAMA BARANG ANTIK IBU TU...MAI HABAQ YER!!!

6 ulasan:

Mat Gebu said...

salam puan siti...
Rasanya yg bawah tu baru lagi...tapi boleh dikira barang lama, mungkin agak terkenal penggunaan sekitar pertengahan tahun 80-an...Kalau piring yang isi ulam raja tu kita panngil kekwa type B, yg isi sambal belacan tu bunga dia = twin roses, yang ni kan kalau teko n cawan agak susah nak dpt, specially teko jenis alladin.Yang isi terung tu kalau tak silap saya buatan Jepun, yang ni tiru corak dari set pinggan Johnson Bros buatan England, yg ini agak lama mungkin sekitar hujung tahun 50an atau awal tahun 60an....sekian sejarah hari ini..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

CMG...

terima kasih diatas pemberitahuan..
memang ayu nak tahu gak sejarah sebenar barang antic ibu nie...

terima kasih CMG,
(terkejut sebenarnya....CMG terjah dulu..wawawawa..opocoot.....)

ChiLaBaey's said...

Ini bukannye antik... Ini sedapnye... saya sangat menggemari masakan kampung.... segala ulam2an saya makan.... :)

Lelord said...

huhuhu ayu lela tau "bunga kangkung" jek. Yg bunga itam tu pun kat umah mak ade gak...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

abang chilabaeys

kikikiki........
nanti kalau ada jodoh..ayu masakkan makanan kampung yer...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

lela...

itulah nasib CMG dah membantu,...sejarah nie hanya orang yang ariff jer,,

bunga itam tu kan....ada 3 bijik jer..yang lainya..entah....(ada yang rembat kot.......)