aku lah kata...................kikikiki...memang tak tipu..dari dulu aku elakkan makan maggie..maklumlah risau kalau aku jadi salah seorang yang kurang cerdik...dulu2 asal mak kata jangan...maka aku akan turutkan...sampai sekarang aku tak makan maggie..takut tak pandai...kikikikik
saje nak syer ngan korang apa yang aku perolehi dari blogger yang sambut birthdaynya hari ini..iaitu PUAN NORZAILINA NORDIN, aku dah buat 1 entry tentang hari lahirnya mai
so...dengan rasa rendah diri...aku minta izin nak copy dan paste maklumat dari puan lin...hasinya:-
Mungkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan. Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat burukwax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksik.
Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.
*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.
:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::
Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.
*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.
:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::
PS: atau klik sini http://norz-masakan.blogspot.com/2009/03/mi-segera.html
so, siapa kata maggi tak khasiat?...ikut jer langkah2 yang puan lin cadangkan
atapun korang yang terlebih rajin pi masak macam blogger lelaki nie...rajin sungguh ke dapur...kenal kan..sapa orangnya? Mat gebu ler...dia ada share masak mertabak
6 ulasan:
eh? masak megi pon ade caranye? kalo makan gitu saje camne? T_T
salam zoro..
kalau makan macam tu je tak elok...sebab dalam lapisan mee tersebut mengandungi lapisan max..yang mengambil masa 4.5 hari utk keluar dr badan..so lagi berbahaya..........
mudah sakit buah pinggan
ayu, sekali sekala sedap juga makan maggi...
abg eq suka maggi tomyam & maggi asam laksa...pergghh...sedap!
ye betul kak ayu! kita kalau sekali sekalo makan megi kita akan buat cara itu..
buang waxnya yg kelihatan putih bila kita rendam tuh... bila dah jernih... baru sedia makan.. hehehhe
tq kak..
abg eq...makan sekali sekala tak apa...jgn lebih 3 kali dalam seminggu yer...
takut efect buah pinggang
salam kella...
bijak adik sis nie...sis bangga ada adik yang selalu jengah blog sis...tq sayang..
Post a Comment