CITARASA RINDUAN

Friday, May 7, 2010

AYAH MERTUAKU DAH PULANG


Syukur...itulah kalimah yang dapat aku lepaskan dari bibirku selepas berita ayahku dapat pulang ke rumah...berkat sungguh penghulu hari....alhamdullilah....doa kami Allah tunaikan..amin

Selama 4 hari abah berkampung di hospital...melalui detik2 yang menghayat hati kami sekeluarga..bukan aku tak suka abah kena tahan..tapi, aku tahu mesti hari2 darah akan diambil untuk ujian...kesian kat abah...dia pun bukan yang jenis kuat semangat...lihat darah dah nak pitam... tapi tak apalah...aku bersyukur sebab dia boleh bertahan...

Kami melawat abah jam 12.30 tengahari..menanti En zalie yang hendak solat jumaat...bila masa lawatan dah tamat jam 2 petang. Kami makan tengahari di Restoran Kampung Gulai kawah, Kelapa Sawit, Kulaijaya...sedang menghadap makanan, abah call..katanya dapat pulang....aku tak lalu nak makan..terus pi ambil abah kat hospital....sebab suka sangat2....umai pun faham...horeyy sebab atoknya dapat bermain dengannya semula..dah 4 hari tak dapat jumpa atok...rindu sangat2..bila berbual didalam telefon,.asyik tanya bila atok dapat pulang....alahai..budak2 pun lebih faham..

sampai semula kehospital..aku terus kemaskan barang2 abah...ya Allah..banyaknya buah tangan..sehingga tak cukup tangan aku nak pegang..aku paking sampai kusumbat semua buah tangan dalam 1 beg plastik..punyalah berat...tangan kanan pula aku kepit beg baju abah...dijari2 pula penuh kertas untuk ambil ubat di farmasi dan bayaran caj hospital....jalan macam orang balik dari shopping....alahai....

Bila tiba difarmasi, pihak hospital salah print nama abah...aku dah mula berpeluh2...nasib ubat2 tu betul untuk sakit abah..depa dah kelam kabut, mahu betulkan kesilapan. Aku katakan tak apa...biar salah nama, janji ubat2 yang diberikan tak salah...

Selepas dari farmasi aku menuju ke kaunter bayaran...sangat2 mengejutkan bayaran hanya RM 82.00....duduk 4 hari, dengan bayaran makanan,caj rawatan dan caj ubatan (farmasi). Aku terkedu sebentar,itulah perbezaan...kalau dihospital swasta confirm bayaran dalam lingkungan 4 angka...doa aku satu sahaja...agar ubat2 tersebut boleh berkesan..mengurangkan kadar ketinggian kencing manis abah....kalau tak, risau juga bila lihat abah terlantar kesakitan.

Patang tadi, aku jogging lagi...kiranya satu hari pagi dan petang...tak apalah..nilah peluang yang ada...mana tahu...hari mendatang, tak diizinkan....

Sekarang nie, layan semua award dari rakan2 blogger..terima kasih tak terhingga...harap2 aku sentiasa diterima dalam dunia blogger...amin..

Mata dah berat..esok kena bangun awal jam 5pagi, sebab menemani adik konvo kat kluang. Johor..harap2 adik gembira melalui detik2 bersejarahnya....korang doakan agar apa yang aku rancangkan berjalan dengan baik......

8 ulasan:

Mat Gebu said...

Syukur alhamdulillah, moga ayahanda mertua puan bertambah sihat yeaa...waa puan lagi, pesal aku jadi formal gila bila kat sini...hahahah

Nora Asfa said...

Alhamdulillah semoga kesihatan bapa mertua Sis bertambah baik..

Isnin ni giliran Abah saya pula masuk wad untuk menjalani operation membuang kanser usus.

Do'akan agar segalanya berjalan lancar ya Sis.

Take care and have a great weekend.

Nora.

kasih suci said...

Syukur alhamdulillah..Kasih doakan semoga kesihatan ayah akak bertambah baik..

Zaidah said...

alhamdulillah...semoga ayah ayu cepat sihat...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

mat gebu......

terima kasih..

saya pun hairan abang mat..formal abis ngan saya...alahai..kita2 kan 1 kampung....kikikikik...tiak2 nama dah ler..kikiki

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

nora asfa..
terima kasih..
sis doakan abah awak...kuat semangat mengharungi operation....semoga cepat sembuh...beri produk yang berasaskan ikan haruan...atau gamat...insyallah cepat sembuhnya

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kasih suci..
tq sayang..berkat doa awak...terima kasih sekali lagi..sebab sudi jadi kawan terbaik utk sis....muah2x

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

zaidah....

terima kasih..