CITARASA RINDUAN

Tuesday, November 23, 2010

Aku dapat adik baru?, Ibu mengandung 3 bulan...?



Aku : Salam, ibu ada tak?, kak Ngah nak cakap dengan Ibu nie…

Adik : Salam, tak ada, ibu ke Senai hantar barang dengan abah, Kak Ngah..nak tahu tak? Tak lama lagi adik ada adik tau…

Aku : Hah!! (terkedu, dalam fikiran aku lah manusia paling happy, dapat adik lagi..tapi boleh pakai ke kata-kata adik aku nie?)

Adik : Ibu mengandung 3 bulan….sebab tu masa kenduri kawin Kak Tam, Ibu sakit…

Aku : Ko biar betul abang?...takkan Ibu mengandung lagi? Ibu dah 54 tahun tau…..

Adik : Betul, tak percaya ker?...pergilah telefon handphone abah…lepas nie panggil aku abang yer!!!

**************************************************

Sesaat, aku tergamam…sesaat aku binggung,

Aku yang nak mengandung..tak dapat-dapat…takkan adik lelaki aku nak tipu kot…tapi…boleh jadi kenyataan juga, walaupun adik dah 16 tahun, mana tahu..kuasa tuhan…Ibu mengandung, ada rezeki untuk kami…

Dah tergambar dalam fikiran aku, jantina apa agaknya….bila due?? Peeh….sambil menggoreng nasi untuk customer aku dah fikir untuk beri nama untuk adik baruku……bubuh nama Lukman Hadi ker, Norman Hadi ker…..heheheheh

Yahoooo……..akulah manusia paling bertuah…lama tak dapat kendong baby, adik sendiri pulak tu….

Lepas memasak, aku call handphone abah

***************************************************

Aku : Salam, Abah..kat mana tu? Nak cakap dengan Ibu boleh tak?

Abah : Salam, kat rumah Mak Long nie, kejap yer, abah panggil ibu

Aku : Okey (dalam hati aku dah nak wish tahniah kat ibu ……tak sabarnye)

Ibu : Salam, kakak yer…Ibu kat Senai hantar barang dekat saudara, ada beras, gula dan minyak lebih masa kenduri kakak Ijai…sedekah untuk saudara sedikit..

Aku : (Adeh, ibu nie..awatlah dia punya mukadimah panjang sangat). Salam…Ibu…Ibu….Ibu…..engakaulah ratu hatiku….. (heheheheheh…tipu lah…sajer iklan sekejap)

Ibu, tahniah..ibu mengandung yer? 3 bulan kan???

Ibu : Hah?????



Perbualan telefon terpaksa dirahsiakan..sebab aku dah terbayang adik aku dah gelak-gelak setan di kampong………….





PS: selamanya aku takkan percaya dekat adik lelaki aku, mana lah Ibu boleh mengandung………….dia dah monopose 2 tahun lepas…adeh…..terkena aku hari nie…..

12 ulasan:

kella said...

hahaha.. lawak..lawak! hehhehe.. suspen je citer ni, kita pun nak tahu sangaat mengandung ke tak... hehehe...

mesti terkejut sangat ibu kak ayu tu kan? :)

Arif Iskandar bin Azlie ( Arif pictures ) said...

terkena jugak eik adik aku ni ... haha..:)

cikgu isza said...

adusss... babap dia..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kella--
wawawawa..sampai sekarang sakit hati tau..siap call adik beradik suruh baca entry,,bior sama-sama terkena..
hehehhe

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

lie--
wa kena beb!!!!!

(dalam hati nak jer aku balik kampung, belasan arol sampai koma)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

cikgu--

memang, saya nak jer babap adik saya...
sakit jiwa oooooo...

Lelord said...

ekekekkekeke tersenyum2 akak bc n3 ni

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak lelord--
hahahhahahahha.. (gelak juga lah...heheh)

azieazah said...

Anda baru saja terkenaaaa.... Panggilan HANGITTT...!!

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak azie

wawawawawawawawawa

kasih suci said...

kak Ayu, suspen gak bile baca entri ni...hehehehe...kesian kak ayu dikenakan oleh adik sendiri...hehehehhe...

azzey said...

Siti Ruhayu: saya pun ingat betul2 lah tadi.....hu3..