CITARASA RINDUAN

Monday, November 8, 2010

Pecah rekod, kerja 14 jam tu..............tanpa rehat..

Assalamualaikum..

Wah……pulun habis tenaga aku hari nie…mana tak nya, 14 jam tu aku bekerja tanpa henti…non stop beb,,,,,

Dari jam 6 pagi sampai 8 malam aku dicitarasa rinduan…tanpa ingat makan dan minum….pelanggan pula tak henti-henti….macam hujung minggu…agak hairan, tapi dah adat berniaga…ini rezekiku

Sempat pulang kerumah tengahari tadi, untuk menguruskan makan minum en zalie dan umai….sambil tu basuh dan sidai pakaian…ala senang jer, campak baju dalam mesin, bubuh sabun…bila dah habis putar….buang air sabun…bilas dan keringkan baju…(aku suka guna mesin baju manual dari automatik), bak kata orang sekarang…auto nie untuk orang pemalas…hehehehheh

Sekarang nie, jam 8 20 malam…aku belum mandi lagi, dengan baju bau masam….(termasuk dengan bau aku sekali….) aku….letih sangat, sekarang nak rendam badan dengan air sejuk…………

Lepas tu baru nak blogging..ada entry yang ku perlu minta kerjasama korang…..




PS: yang pasti bila penat, hanya teringat pusat peranginan…alangkah bestnya dapat bercuti…………………

13 ulasan:

azieazah said...

AYU, Kak Azie melihat 2 keadaan di sini:

Pertama:
kerja yang bersungguh2, usaha membina perniagaan yg gigih sekali, kerana minat dan komitment.

Kedua:
Terpaksa kerana bisnes sendiri, kurang kakitangan, pelanggan mahukan menu dari tukang masak pilihan iaitu tokey kedai bukan air tangan pekerja.. juga kerana kurang orang kepercayaan yang diyakini. Lebih puas buat sendiri.

Tetapi, sebenarnya keadaan ini boleh diseimbangkan mengikut kesesuaian sendiri. Kerana terlalu menekan diri (fizikal dan mental) amatlah memudaratkan kelak. Malah mandi dgn air sejuk kurang elok. Sebaiknya mandi dgn air hangat/suam, bukan saja elok utk kesihatan, menyegarkan kembali keletihan, tetapi juga suatu terapi yang menyamankan.

*My 2 sen opinion.

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak....

terasa kak dekat disebelah ayu..memahami perasaan ayu..

memang hari ini kakitangan tak cukup..2 orang pekerja tumbang (deman) .....

ayu dah tak boleh nak kata apa, nak tutup? majlis adik dah hampir sangat 16-20 hb ayu tutup kedai..

itu yang sayang kalau tak niaga..

macam-macam pekara perlu dilakukan, kupas bawang, sayuran..semuanya agak remeh namun senang...

pelanggan nak air tangan kita, jeling2 tamo pekerja masakkan..alahai...bilalah semuanya berakhir..


--mood sedih namun terharu dengan setiap kata-kata luahanmu....--

imanshah said...

tahniah wanita besi kita!1

tabikkk!!

alinac lover said...

dulu yong penah keja kedai makan..yong pon penah rasa kerja mcm tu..pg keje pagi..balik malam..

mlm je tumbang..dpt cuti sehari sonok amat..huhu~

mcm tu la keja sndri kan kak..penat lelah sndri..tp puas!

AZLINA said...

Salam Ayu, akak boleh bayangkan tu...mmg penat keje dr pagi ke mlm kan!! tp kan Ayu, keje apa2 pon kalau dari pagi ke malam non stop semua sama, resultnya PENAT...Kalau keje duduk je x buat apa2 pon penat jugak kan!! xpe Ayu, tu rezeki, lebih baik kerja teruk2 utk bisnes sendiri dr kerja yg terikat dgn org...Akak nak tabik kat Ayu ni...3X..Keep it up!!!

ChiLaBaey's Spot said...

Salam Ayu,

Itulah yang dikatakan rencah kehidupan... Itulah yang dikatakan rezeki Allah... Yang mencorakkan dan mengusahakannye adalah pada diri dan tangan kita...

Ayu penat dengan cara sebegini mencari rezeki dan saya pula dengan cara lain.... Tapi penatnye saya rasakan sama... Dari 8.00 pagi hingga 8.00 malam... Balik rumah sambung lagi kerja depan PC..

Todur entah pukul berapa entah, dalam masa yang sama intai2 juga abah saya... :) YAng penting kena bersabar dan jangan merungut... Semua itu adalah rezeki...

Lin Rosly said...

Salam Ayu...Akak Dah Follow Blog Ayu....Mesti Sedap Makan Kat Restoran Ayu Ni Kan...Sampai Pelanggan Tak Henti2...

Kalau Kak Lin Ke Kota Tinggi Biasanya Ikut Kluang. Lalu Tak Kat Restoran Ayu...Bagilah Kak Lin Alamat Kot2 Kak Lin Tersesat Kesana....

norhidana said...

salam kak...

kn dana penah ckp, akak nih iron lady...setanding tenaga n semangat lelaki... kalu tak camne akak nk urus en zalie n umai kn...
bangga dana kenal akak nih...

tp kak jgn keje tnpa rehat tau nnti akak lak yg tak sihat

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

keje2 gak kak....jangan lupa rehat secukup nyer yer...hehhehe

azlieayes said...

alah ayu ... relak arrr ... aku pg kejer ... petang kejer ... malam plak tolong jaga baby plak ... sabtu ngan ahad kena wat kejer umah plak ... rehat kejap2 jer ... nak kira berapa jam tuuuu? bkn 14 jam lagik ...

Pala Maldini said...

kerja keras.. on the spot dibayar TUNAI !

seronok apa..

kella said...

chaiyyook! wah, rasa bersemangat pula baca entri kak ayu yang ini!
banyak kerja ya kak..?
besar tanggungjawab.. amanah yang perlu kak ayu tanggung!
semoga kak ayu sentiasa bersemangat, kuat seperti ini.. kita doakan akak dikurniakan kesihatan yang baik... InsyaAllah..

takpe kak.. bersusah susah dahulu.. bersenang di kemudiannya..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

cikgu iman--
eik..saya wanita biasa sahaja...cikgu pun hebat juga


yong--
setuju, siapa yang pernah rasa yang tahu...lagilah kena marah dgn customer y agak cerewet..heheheh


kak azlina--
salam kak, memang agak memenatkan...apa sahaja pekerjaa amat penat, maybe semalam terlebih emo...lagilah 2 pekerja cuti tanpa inform awal2...penat uruskan citarasa rinduan tanpa pekerja yang mahir


abang muz--

salam abang,terima kasih dengan kata-kata dorongan dan sokonganmu itu..
terharu punya abnag setabah kamu...
itulah luahan bila yang merasai..bukan yang mendengar..
terasa penat lagilah si kecil nak perhatian...melayan kerenah pesakit..hingga kita rasa nak sakit....hehehehe
tq for opinion....


kak lin--
salam, terima kasih sudi follow blog cincai ini, hanya mengisarkan kehidupan ayu di citarasa rinduan...
wah, terharunya..sudi-sudi singgah yer


dana--
salam sayang..
heheheheh....terima kasih jua dapat kenal kamu


yanie--
tq sayangku


cikgu azlie--
heheheeh, terima kasih komen yer...memang...setuju kata-kata ko..tapikan, keja kat kedai makan nie kena jiwa kental beb....lagilah kena marah dgn customer yang cerewet..
tangan non stop pegang kerja ...
but, ko mmg ayah mithali...tahniah


pela--
wah, semoga apa yang kamu doakan terlaksana..amin


kella==
hahahahha...lumrah di kedai makan...tangan non stop pegang barang..bau badan dah masam dgn bawang...hehehe

bilalah nak start mengoven mcm kamu

tq sudi singgah sini...i luv u