CITARASA RINDUAN

Friday, November 26, 2010

Entry malam ini, memerlukan cadangan dan pendapat kalian…



Aku bukan pengemar air minuman berkarbonat, namun di Citarasa Rinduan minuman ini dijual untuk pelanggan. Hanya Orange F&N, Cincau, 100 plus, Sarsi, Pepsi, Soya dan Coke minuman yang terdapat di citarasa rinduan..

Selain itu, air minuman berbiji seperti barli, jambu batu, durian belanda, mata kucing, fresh orange, laici, apple dan carrot turut dijual bagi menepati citarasa pelanggan..

Air minuman lain…seperti ditempat kalian, ada yang panas mahupun yang sejuk..

***************************************************

Yang membuatkan ku keliru, di citarasa rinduan..kami menjual air berkarbonat pada RM 1.50 setin…

Menjadi persoalanya…di kawasanku seperti kedai runcit harga setin minuman berkarbonat adalah berbeza..ada yang dijual dari RM 1.80 hingga RM 2.00.

  • Wajarkah aku menaikkan harga?
  • Berapa pula harga setin di tempat kalian?




PS: ini bukan berkisar untung atau rugi,, ini untuk penyelarasan harga agar mana-mana pihak tidak menunding sebelah jari..

11 ulasan:

cikgu isza said...

ermm.. susah juga kan dunia perniagaan ni ayu..

boleh jadi kes ditelan mati mak diluah mati bapa..

dah buat semakan kat semua kedai yang berhampiran?

kalau semuanya sama.. mungkin perlu ambil langkah yang sama..

kalau berbeza mungkin lebih elok cari purata..

sekadar pandangan..

Sis-Lin said...

Ye ayu..klu tmpt sis jual rm1,80..kira ayu jual murah la..
naik atau tidak..ikut untung rugi nya ayu beli dr pengedar/pemborong..klu ayu kira2 dh jual rm1.50 pun still sama untungnya..teruskan..tp klu rasa ruginya jauh beza..naikkan le harga tu..
pengguna skrg tau ayu, kenaikkan harga brg semua.. :)
yg penting bt tindakan bijak supaya tak rugi yek..

eelobor said...

sepatutnya di selaraskan. jika nak murah pun jangan beza banyak sangat. beza antar 30-50sen setin memang tinggi. perlu di naikkan, untung sebagai bonus tambahan.

hysman said...

kwn beli rm1.50 kat jb..
tp mmg somwhere tmpt yg high like 7e etc jual mahal..
ade cecah rm1.80....

nurayunni said...

mahalnye...xpyh beli la senang....

azieazah said...

AYU:
Dalam hal ini U tak leh ngelak utk sebut tentang untung-rugi, sebab ini bisnes.

Pendapat Kak Azie:
ada 2 keadaan;
a) bila kekalkan RM1.50, pelanggan setia akan terus happy, pelanggan baru akan sedar kedai AYU adalah pilihan kerana lebih murah. Tapi margin AYU mungkin kecil tapi I know tidaklah sampai rugi.

b) keadaan akan jadi sebaliknya jika naik. Mungkin akan kembali normal jika lama-lama pelanggan sedar yang ianya selaras dengan mana-mana kedai dalam kawasan sama.

Ada kedai dlm kawasan TigaSegi Emas, harga mahal banyak, tapi jika kawasan biasa, wajar mengikut pertimbangan asal tidak rugi.

anggap saja ini strategi pemasaran, memikat orang lama utk kekal, dan menarik orang baru...

All the BEST...!

Nur Azila Ismail said...

tempat zila setin rm 1.50

Kalamhati said...

salam sis..

tempat kalamhati pun RM1.50..Ayu fikir yg terbaik..ayu yg perlu naikkan harga atau mereka yg perlu turunkan harga?if dgn jual rm1.50 ayu dah untung..so tak salah ayu nak stay dgn harga tu kan


psst: SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

http://intizhar-kalamhati.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

kella said...

hmm.. susah jugak ni kan kak... hmm.. sebenarnya kita sebagai pengguna memang akan mencari yang murah, kalau kita tahu kat tempat akak jual murah, mesti kita pergi situ je.. tapi antara peniagalah pulak nak kena amik kira.. hmmm...

kat sini, ada juga kedai yang boleh dapat 1.50..

alinac lover said...

a.a kak..murah da akak jual tu.klo naikkan jadi rm1.8 pon normal lagi~

azzey said...

Siti Ruhayu: x pasti sgt. sbb x selalu beli air tin ni.....