CITARASA RINDUAN

Monday, November 1, 2010

Nak Jual atau tak?????? jom kawan-kawan bagi pandangan..






Inilah motor kesayangan en zalie.....


Nampak gayanya..en zalie dalam dilema..

Motor viragonya dah di lamar orang, virago 535…..memang cepat laku….peminat motor…dah tentu tercari-cari motor jenis ini..

Maklumlah…en zalie jenis perhatin..kalau beli sesebuah kenderaan..dah tentu semua dibaraikan….tukar tayar baru, tukar handel baru…sampai ada 3 jenis….belum lagi cat baru..dari warna kelabu kepada warna biru….

Aku faham situasi en zalie…sangat menyayangi motornya…sampai sanggup layari mudah.com tiap hari….semata-mata nak dapatkan motor idamanya..

Bila dah dapat…dia sambar cepat-cepat….mulanya motor tu buruk jer….bila dah ditangannya..semua jadi cun

Petang tadi, sebelum maghrib ada kawan abah mertua lamar sekali lagi….harga amat berbaloi…

Sekarang en zalie dalam dilema….jom kawan-kawan..korang cuba beri pandangan…mana tahu kalau korang punya cadangan akan membuatkan en zalie menjual motornya kepada kawan abah…

PS: aku pun sayang kalau motor tu kena jual, maklumlah..bila dah dia solek lawa-lawa….terus terlantar tak dapat drive motor tu lagi…alahai…(kesian suamiku..)

17 ulasan:

Lelord said...

hmmmm xyah jual la kalau sayang...ayu start je motor tu bg panaskan enjin.

tp kalau nak jual ok gak...ne tau ade rezeki lebih sok beli yg lain

eelobor said...

rugi wooo, nanti nak dapat yg lain susah lak

Kalamhati said...

huhu takyah la kak..sayang

imanshah said...

wow moto atas karpet..istimewa btol

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

sis lelord--
setiap pagi memang panaskan enjin....
ikutkan tak jual, namun bila abah kata...jual jer, nanti dah sihat beli yang lebih bagus...
adeh...bingung nie


eelobor--
sangat rugi, dia belum join club motor..kiranya motir tu belum pecah dara lagi....
ingat lagi awal-awal dia nak sambar virago 535...area kl pun dia sanggup turun lihat motor...


kalamhati--
itulah...kak pun sayang sangat..kak pernah cuba bawa sekali..melayang-layang..puas hati bawa motor besar...
tapi, motor kak tu siapa pula yang nak bawa?...
dilema nie

cikgu iman--
sayang, tu yang simpan dalam rumah..saya tahu basuh dan panaskan enjin jer...
nak suruh en zalie bawa..mungkin ambil masa...maklumlah..jari kaki kanan lima-lima belum berfungsi...nak tunggang macamana?

azieazah said...

Lawo motor... tumpang bonceng bleh? hehehe

Pendapat Kak Azie:
1. tujuan apa nak jual? Adakah kerana terdesak sesuatu?
2. dalam masa 2,3 bulan dari sekarang tak rasa teringat balik ker?
3. dari segi harga berbaloi sekali ganda atau berbaloi gitu gitu jer?

Tapi bila nak jual, seolah-olah macam yakin lak ZALIE dah takleh tunggang lagi.. hmmm tentulah tidak. Bila keyakinan kita kuat yg ZALIE akan sembuh juga, (cuma masa), so tentu berat nak jual, kan?
Lagipun motor kesayangan ini boleh dijadikan motivasi kepada ZALIE agar terus bersemangat dan dia terus kuat utk kembali sembuh dan segar seperti dulu..

MAAF, panjang lak komen. :)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak azie--

terima kasih beri pandangan....

ayu cuba luahkan hasrat yer

1)Tak terdesak, sebab tak ada masalah
2)sure teringat...
3)tak berbaloi..tapi, kalau ikutkan masih banyak modal kena keluarkan, macam lesen, rotex,nak cari spare part memandangkan kawasan tempat tinggal kami jauh (pendalaman), nak solek lagi cun perlukan lebih wang..


bab keyakinan en zalie...dia kan kak, di tempat tinggal kami, tak ada geng yang beli motor ini..itu yang dia agak sedih sebab dia tak ada kawan yang boleh syer cara nak solek virago 535, agar lebih lawa..


PS:dia dah minat kat ducati...
rasanya kalau jual sekarang, boleh simpan wang...dah cukup RM dan sihat..mana tau..boleh sambar model motor yang lebih besar....

kak, terima kasih tau beri pandangan...rasa bangga sebab kenal kak azie...selalu beri sokongan moral...i luv u

CT said...

Kalau akk rasa sayang sbb motor tu pmbakar smgt utk en Zalie...

Mula2 ni srh dia pnskan injin...exercise sikit2...hihi

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak ct--
terima kasih sebab beri pandangan..
Itulah...sepanjang di icu..dia dah kata...rindu dengan motornya...
bila dah dapat keluar ward...asyik suruh panaskan enjin...

mula-mula memang tak hidup..siap call pomen dari singapura (orang kampung kerja sana)...

tadi, siap kata..kalau jadi jual..abang tak nak lihat motor tu dibawa...sedih sangat kot...

kella said...

kak ayu... hmmm cam sayang je nak jual la kak.. sentimental value tu.. dari tak cung jadi cung! hmmm... memang kalo kita pun berat atinya nak jual! ntah terpulang pada akak sendiri, hmmm kalo kiter, kita tak jual kot... hehehhehe... sayang... :)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kella-

wah..makin berbelah bagi hati ini...
en zalie pun dalam dilema...
nak jual
tidak......

nak jual......
tidak..

adeh...

azieazah said...

Oh ya nak tambah skit lagi cerita. Saja nak kongsi.

bulan lepas, sorang kawan lelaki Kak Azie, nak beli motor (Virago juga) dari kawan lain.

Masa dia nak pi amik motor tu, tuan punya tu siap kata, "mai amik time aku takda di rumah" sebab dia sedih nak berpisah.

Agaknya keadaan tu sama la mcm ZALIE rasa, kan?

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak azie--
memang betul tu..
awal-awal dia kata kalau hatinya dah terbuka...jadi nak jual..

minta orang tu ambil semasa dia tak ada dirumah..alahai...

azzey said...

Siti Ruhayu: Cantik dah motor tu. x yah le jual....

Pala Maldini said...

jual ! motor adalah aset yang susut nilai...

munna said...

kalau munna ...

jual je kot... kalau harga yang diberikan boleh untung... mungkin dgn duit tu boleh beli yang lagi baik

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

azzey--
terima kasih beri pandangan...ini tengah baling bunga mawar...jadi atau tak..jadi atau tak


pala--
terima kasih atas nasihat kamu...

munna--
itulah, dapat simpan wang..beli yang gempak2 sikit..hehhe