CITARASA RINDUAN

Thursday, November 11, 2010

Shamrin Fotograf Meninggal Dunia


PETALING JAYA: Penyanyi Shamrin (gambar) atau nama sebenarnya Mohd. Shamrin Abd. Samad,45, dari kumpulan Fotograf meninggal dunia petang, Khamis.

Allahyarham yang popular dengan lagu Di Alam Fana Cinta pada era 90-an dikatakan rebah ketika bermain bola sepak di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur kira-kira pukul 6 petang.

Menurut rakannya, Johan Aziz, Shamrin yang berasal dari Taman Mesra, Kajang, Selangor jatuh di padang selepas kira-kira 15 minit mereka bermain bola sepak.

“Ketika dia jatuh, kami terus membawa dia ke Hospital Pakar Al-Islam, Kampung Baru dan disahkan doktor dia meninggal dunia,” katanya.

Jenazah Allahyarham kemudiannya di bawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Sehingga berita ini ditulis kira-kira pukul 9.15 malam, Khamis, Johan yang juga bekas pengurus kumpulan Slam masih belum dimaklumkan oleh pihak hospital punca kematian penyanyi itu.

Shamrin telah melibatkan diri dalam lapangan muzik secara serius bersama kumpulan Fotograf yang menampilkan album pertama berjudul Iramanya Bergetar pada tahun 1989.

Setelah kejayaan album itu mereka terus mengorak langkah dengan menghasilkan lima buah album penuh 7:30 Psikosis (1990) , Fotograf 92 (1992), Fantasi (1994), Fokus (1995)dan Juara Mimpi (1997).

Fotograf pernah memenangi Lagu Pop Terbaik, pertandingan Juara Lagu 1992 untuk laguDi Alam Fana Cintamu.

Antara lagu yang mempopularkan Fotograf ialah Nafas Kekasih , Asmara Gerhana, Panah Tak Bermata, Aku Yang Kecewa, Salam Buat Juwita, Mengejar Bayangan dan Luka Seribu Rindu.

Kreadit to mStar online

PS: takziah untuk ahli keluarga arwah…aku dapat tahu berita kematian arwah jam 7.30 malam…dari kawan blogger…semoga arwah dimasukkan dalam golongan orang-orang yang beriman…amin

2 ulasan:

azieazah said...

Rasa seperti baru semalam saja baca berita tentang karier nyanyian dan lihat gambar dia di Harian Metro..

Shamrin ni dulu kami panggil dia Budak Jepun, sebab mata sepet dan roman wajah macam orang Jepun, sungguh menarik ramai remaja di zaman popularnya dulu...


Alfatihah.. Takziah buat seluruh keluarganya.. *(rasanya dia ni duda...)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

kak azie--
ayukan dapat tahu masak on fb..dari kawan artis...tak sangka arwah meninggal..

yelah..dulu remaja penuh dgn poster2 kumpulan mereka...

semoga arwah dicucuri...
oh.....duda rupanya..