CITARASA RINDUAN

Tuesday, November 16, 2010

Cik Mat Gebu abadikan biskut raya dengan Namaku.....


Hari nie…happy sangat…blogger masakan hebat abad kini, mengabdikan sebuah resepi berbentuk biskut…menghasilkan namaku….cinta ayu….terharu sangat..
Terima kasih Cik Mat Gebu….Ayu sangat hargai….rasa diri terawang-awang hingga ke sedenak….melayang-layang…..sambil kutip biskut raya ke Sungai Sayong, Kulaijaya…


P1210186
Hebatkan biskut raya Cinta Ayu ini, sambil mengemas pakaian untuk pulang ke kampong…tak kelip-kelip mataku….memandang biskut raya yang cik mat tayang diblog beliau…
Yang paling istimewa untuk resepi biskut cinta ayu ini, telah dipaparkan ke majalah jelita bulan September 2010..
Masa tu, aku di Hospital bersama en zalie, sambil layan majalah Jelita, sambil memperkenalkan staff nurse di HSI dengan Cik Mat Gebu,,,,heheheheh…hari-hari kami layan blog Cik Mat Gebu…
Kalau korang nak lihat dan mencuba resepi biskut Cinta Ayu nie…jom kita terjah ke blog Cik Mat Gebu…
BISKUT CINTA AYU....

BAHAN-BAHANNYA :-)
80 gram mentega
20 gram lemak sayur
45 gram gula aising
1/2 camca teh esen vanilla
1 kuning telur
150 gram tepung gandum*
30 gram cornflakes, kisar halus*(*disatukan)

BAHAN HIASAN :-)
1 kuning telur
Gula hiasan bentuk hati secukupnya
Croquant secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar mentega, lemak sayur dan gula aising hingga sebati, masukkan esen vanilla bersama kuning telur, putar rata. Masukkan tepung + emping jagung kisar sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Biar sekejap.
  2. Canai doh tadi setebal 1/2 cm, terap dengan acuan bentuk hati dan alih ke dulang pembakar. Sapu kuning telur, tabur croquant dan hias tengahnya dengan bentuk hati.
  3. Bakar dalam oven yang telah panaskan pada suhu 170C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..


PS: dah 2 kali ke rumah Cik Mat, bukan takat teko dan masakkannya hebat…layanan ibubapanya, Bak dan Mak Yah seperti berada di rumah kedua ibubapaku jua…..sempoi habissss ko……boleh gurau senda...

4 ulasan:

EiJa ZaQuaN said...

wah.bestnye ayu CMG mengabdikan resipi biskut raya khas utk ayu..cantik pulak rupe biskut raya nya tu..rasanye pasti sedap kan..bertuahnye ayu..:))

alinac lover said...

alahai..syok la akak..

raya ni masak pe kak?
yong kena buat kek pon ketar lutut da ni..hahaha

NadiRah said...

kuih taik itik nad dah dpt dh..
hahahha!!!!!!

Nur-nba said...

Wahhh so sweet.. untung Ayu.. Rsepinya pun senang.. Nanti Kak Nur cuba buat ye..