CITARASA RINDUAN

Tuesday, March 15, 2011

Bubur untuk tersayang



Selamat petang sahabatku semua….eik,. dah lewat petang lah…..
Jom..sama-sama tutup pintu dan tingkap sama-sama….
Karang masuk pulak si nyamuk durjana…….sure bintat2 kulit gebu kita…kan?...kan

Terlanjur en zalie kurang berselera nak makan….aku sediakan bubur nasi untuknya..

Lauk pauk aku pelbagaikan ikut sukaku…
Ada kentang soon hoo goreng, bayam goreng pedas dan pelbagai lagi…biar ngam tekak suami tercinta…


Nak aku syer resepi ker??......

Okeylah..kebetulan aku tak ada apa-apa entry nak dikongsi bersama…
Jom…..kita cuci mata dengan bubur nasi resepi terlalu mudah ini





Bubur
Bahan-bahannya

  1. Beras 1 pot
  2. Air  10 pot

Cara menyediakan

Basuh beras dan masukkan air ikut sukatan tersebut..rebus hingga masak..


Ketang soon hoon goreng
Bahan-bahan

  1. Kentang – 3 biji (dikupas, dibasuh dan dipotong kecil/nipis)
  2. Lada basah-  2 batang hijau, 1 batang merah (dimayang halus-halus)***
  3. Bawang merh – 1 biji dibersihkan, dibasuh dan dipotong mayang***
  4. Bawang putih – 2 biji dibersihkan, dibasuh dan dipotong mayang       ***
  5. Sedikit garam***
  6. Sedikit ajinamoto***
  7. sedikit minyak masak untuk menumis bahan-bahan
  8. air 1 liter
  9. soon hoon – beli yang rm 1.00
  10.  sedikit daun sop

Cara menyediakan

  1. tumis bahan-bahan betanda ***hingga kering dan naik bau, masukkan kentang
  2. masukkan air hingga kentang masak, baru masukkan soon hoon…nak tambah sedap masukkan daun sop..
  3. tutup api sediakan



14 ulasan:

AdyBudika said...

akak nape gambar tu blur dan nampak bersepah?? errr..ker tu bahan2nya??

errrrrr...

Citarasa Rinduan said...

alamak...ady..kak pakai dslr...alahai..pic tak cun pulak...member kata kalau nak save pic pakai PNG.

awat tak cun pulak..
marah nie........

benci....

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

akak wat saya lapau...saya lom makan lagi nie...tolog anta ke melaka esok kak...sy balik melaka esok..hehe

cik pulau said...

huhu.. nampak macam sodap tu... ehmm...
nampak gayanya.. akak kena beljar guna dslr dengan abg ben lagi la tu.. hehhe..
bertuah en.zalie.. dapat wife mcam akak,. lalalala~ ^^,

kaksu said...

ayu...nape abg nya tak sihat ke, tu yg makan bubur... cam sama je ngan akak, abg akak kena gastrik teruk skrg ni...hari2 buat bubur tuk dia...

EiJa ZaQuaN said...

slmt petang ayu,

sedapnya tgk bubur ni..
mmg sedap dpt makan bubur nasi panas2..dengan telur asin lagi tu..terliur tgk..

fashah84 said...

bila tgok blog akak ni,rindu nak mkn bubur kat sentosa,jb..

Cikgu CTE said...

kebetulan masak bubur nasi sbb anak demam..

nak beli telur masinlah..

Izan Ishak said...

izan singgah sini ayu...

sedapnya makan bubur ni. izan pun suka sangat....

Huszaini said...

tanak komen bubur.. sebab kompom sedap..

nak komen gambar.. blur aa ayu! tapi berjaya buat diriku lapar! hehehehe

HATYCIKNUURUL said...

abg ady ni kan,ade je bnde die nk tego,.kih3,..

ermm,kak,.lame dh xbuat bbur nasi la,.huuuu,cm sdap je tu,.kt umah ni xde bnde dh rsenyer,xyah godek2 peti,bukak2 mmg ksong,.haha,.sok nk bt bbur la,xbnyk bhn sgt,cm nk buat lauk,kn?.hurrmm,.

cik gege said...

sdapnye kak.. nak ckit bleh??=)

Citarasa Rinduan said...

siti nur fatimah--

melaka?? wah!!! jauh dik...tapi tak apa kak post guna pos laju eik..hehhehe

cik pulau--
adoi....ben dah ajar banyak dah...tapi ada kawan suruh save as pakai PNG...tiba2 blur..menyampah

kaksu--
kurang sihat, sejak dia sakit setahun nan lalu...badan nya tak sihat seperti dahulu..semoga en suami kaksu dan en zalie cepat sembuh yer..
sama-sama kita doakan yer

eja--
selamat petang juga eija....
jom sama2 makan....umai dah tambah 3 kali....

fasha--
sentosa jb mmg tempat bubur yang best eik.
terima kasih yer sebab sudi singgah sini

cikgu CTE--
wah!! kita masak resepi yang sama......nanti tmbah telur asin yer....baru ngam..

izan--
terima kasih singgah ke CR yer..
ayu pun suka...lagilah dah lama tak makan..

papa kembar 3--
adoi...itulah..macamana nie,..lagi 4 hari ayu kena tunjukkan skill..pengsan 2 kali...hahahha

Citarasa Rinduan said...

haty--
abang ady tu masak sop cendawan...sebab tu lah dia punya resepi lagi cun!!
tang gambar tu mmg kenyataan.....adeh.....

jom makan sama2 dik, tapi tinggal sikitlah.....kak dan family tak makan malam......

memang bubuh nie sedap makan dgn macam2 jenis...