CITARASA RINDUAN

Monday, March 28, 2011

alhamdullilah, FIL dah pulang.....

Alhamdullilah……
FIL, dah dapat disscaj dalam jam 2 petang, selepas pembayaran baki bil dan mengambil ubat….
Ku pinta staff nurse ward 3 menurunkan FIL dengan mengunakan kerusi roda…..

Terima kasih kepada semua warga kakitangan puteri specialist Hospital Johor Bahru terutamanya kepada Doktor Razak, yang banyak menerangkan kepada aku tentang penyakit sebenar abah…

*************************
Sebenarnya, abah menghidapi penyakit kencing manis lebih dari 15 tahun, akibat pengambilan ubatan dan suntikan insulin (dalam 2 tahun) menyebabkan usus besar beliau tidak rasa (urat saraf terjejas  akibat kencing manis yang terlalu lama) akibatnya FIL sukar membuang air besar..

Ditambah FIL menghadapi masalah pada perut iaitu ulser (akibat gastric) cara penyelesaian adalah dengan ubatan yang telah di bekalkan..alhamdullilah…FIL rasa lebih baik dari sebelumnya..

Terdapat jua luka-luka pada usus kecil akibat ganguan usus daripada pengambilan makanan yang kurang serat..cadangan adalah dengan mengambil makanan fiber seperti oat, roti dan lain-lain

Sememangnya, ku bertuah kerana dapat melihat secara live pada keseluruhan usus besar, kecil dan bahagian perut FIL…..ianya suatu pengalaman yang mengajar aku betapa pentingnya sesuatu makanan yang berada dalam usus manusia

***************
PS: terima kasih kepada semua teman-teman yang sentiasa mendoakan kesejahteraan FIL, alhamdullilah…..3 hari di hospital dengan pengawasan nurse KPJ, abah mampu makan seperti dahulu….
(2 hari citarasa rinduan bercuti…aku sudah rindu nak memasak…..)


20 ulasan:

Lelord said...

alhamdulillah oga abah semakin sihat

Mama Kembar 3 said...

Alhamdulillah, moga your FIL bertambah sihat

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

alhamdulillah..semoga makin hari bertambah baik kak =)

logorithm said...

We are what we eat. Kena tengok-tengok ape benda yang kiter makan...

Semoga FIL Cik Ayu semakin sihat.

munna said...

Alhamdulillah.... takut pula membacanya...mak munna pun ada diabetic sejak 12 thn dulu dah guna insulin lebih 5 tahun... nampaknya kena tgk juga apa yg dia makan lepas ni

IMANSHAH said...

selmat memasak kembali Ayu

eelobor said...

Alhamdulillah, semuanya sudah kembali ok.

kakcik said...

Alhamdulillah, semoga kesihatan beliau semakin baik dari hari ke hari. InsyaAllah. :)

akuanakpahang said...

Alhamdulillah.. jika semua sudah ok.
New Entry "Telah bersediakah kita dengan gempa bumi?"

miloais said...

alhamdulillah... moga semakin sihat
kena jaga makan - apa yg dimakan
dan juga jaga time makan - jangan lambatkan makan

Zaidah said...

alhamdulillah....semoga FIL ayu semakin cepat sihat n pulih...

Sari Yusa Ibrahim said...

Alhamdulillah, beruntungnya ur FIL dpt anak mnantu mcm Ayu...

Mama Hanim said...

Alhamdulillah.. semoga kesihatan FIL ayu terus cepat pulih spt biasa.

nur said...

tiada yang lebih gembira dari berita ini buat CR kan..
selamat kembali bertugas..

JOM KE: ALL IN ONE

norhidana said...

alhamdulillah,semoga semuanya ok semula ye kak...

mungelily said...

Alhamdulilah...
hope lg sihat FIL k.ayu yea..
sy pun agak kureng sihat..

Dearie Pearls said...

Thank God evrytin OK..
mudah2an akan semakin OK dan OK..

jom masak2...
heeeeee

sissyira said...

salam

alhamdulillah semuanya selamat kak..syira pun dah lama tak singgah sini...bz sikit..huhu

Amy Syaquena said...

alhamdulillah semoga FIL sis bertambah sihat ye..

azian said...

kak...
alhamdulilah...semoga segalanya yg terbaik untuk akak dan family...