CITARASA RINDUAN

Wednesday, March 16, 2011

Menjawab pertanyaan tentang Virus malware

Kebetulan ada beberapa blogger yang membuat pertanyaan tentang virus malware seperti blogger syaz dan nani1230…dan untuk sahabat semua, aku kongsi sedikit apa yang aku tahu yer…

Virus Malware selalu singgah ke blog yang turut dijangkiti virus Malware dari blog-blog yang terdapat dalam blog list mereka..

Langkah pencegahan….mestilah kita delete blog mereka di bloglist kita, atau kita selalu mengunakan anti virus malware… (tapi, ramai yang bagi pandangan sekiranya kita ada guna anti virus, tapi blog mereka still ada dalam bloglist kita, sudah tentu blog kita akan dijangkiti juga)

Cara nak tahu blog mereka ada virus….
Seperti dibawah





PS: sekiranya kalian ada tutorial lain, cara-cara nak kesan virus malware diblog kita..sila syer yer…..

22 ulasan:

zeqzeq said...

satu lagi kena letak tuper ware..

Citarasa Rinduan said...

zeq--
pandainya awak.......

Sis-Lin said...

ayu..td sis dh delete 3..now bru je delete 2..aduhhh sampai bila nak abis nie..lama2 berkurang2 list blog tu..huhuhuhuhuuuuuuu

Citarasa Rinduan said...

sis--
delete untuk keselamatan..
malam nie kita delete.....
esok..kalau okey masukkan balik yer

maya amir said...

oooo.. baru ku tahu.. slalu click2 kat blog lain, ade malware..pastu terus kuar jek..

akuanakpahang said...

Assalam, dulu blog saya pernah juga kena serangan malware nie puas juga berubat :) cara penyelesiannya kena godek2 dalam google cari penawarnya tentu ada.

Areef Ibn Naim said...

assalamu 'alaikum kak,

rasanya thn lps byk blog yg website yg kena malware termasuklah website2 yg ada nama... pastuh senyap balik...

ni, ada semula... jahat betul org yg sebarkan virus ni... akak tau tak, org buat virus ni utk kaut keuntungan, lps dorang dh buat virus dorang buat anti virus lak, huhuhu...

klu blog sy kena, akak bagitau yer...

Areef Ibn Naim said...

kak, tq belanja makan pg td, hehehe... sedap mee bandung tu! nyum3x...

Cikgu CTE said...

macam mana kita nak tau kalau blog kita ada haiwan tu...

tadi nak masuk blog All In One..pun ada tjkkan haiwan tu...

kena deletlah blog dia yea..

Citarasa Rinduan said...

maya amir--
kalau ada blog yang terdapat dalma bloglist anda, delete sementara waktu ya

Sekamar Rindu said...

salam....kak,

setakat ini, alhamdulillah..blog sr masih lagi selamat..drp semua virus2 ni....

jika da..juga. ( dlm bloglist)....memang terpaksa remove blog tu..

Citarasa Rinduan said...

AAP--
waalaikumusalam,samalah..ayu pernah kena...
mujur perasan

Citarasa Rinduan said...

cikgu azreef--
waalaikumusalam
itulah..penat kak delete blog sahabat..moga2 mereka tak terasa,,

sama-sama...selalulah singgah citarasa rinduan ya


cikgu CTE--
samalah..ayu pu delete dulu blog Nur aa in one...


Sekamar Rindu--
wasalam...kalau blog saya ada beritahu ya

Insan Marhaen said...

blog IM ada virus malware ke?..

sissyira said...

salam

kak, biasanya yang guna google crome je y alami masalah mcm ni..biasanya la.

Umm Mymoonah said...

That's very useful information sister, thank you for sharing.

logorithm said...

I memang tak masuk website yang kuar warning camtuh.

iqbalhakimi said...

err..blog iqbal ada tak kak?..sebab tadi ada problem gak..

Citarasa Rinduan said...

Insan marhaen--
betul....ayu dah 5 hari tak masuk blog IM..
cuba check blog yang bernama sadissadis

nur said...

Tu la CR.. Panik kejap semalam..Nasib baik ada kawan-kawan yang warning dan tinggal kan pesan.. Habis di delete semua bloglist.. Ni baru nak tambah balik sikit-sikit.. mungkin ada yang tertinggal.. nak kena cek dulu.. kalau masih ada tolong bgtau ye..

kat sini ada sikit maklumat untuk dikongsi..

http://nurhafiz2009.blogspot.com/2011/03/malware-menyerang.html

shahsyaz said...

owh..rase2nyer kwn sy byk malware neh..

patut lappy neh selalu hang biler on9 blog, agi2 bw..

ish2..

azzey said...

Pnh gak tejumpa blog yg ada virus nih